Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новий міністр освіти закликав обговорити питання про скорочення кількості шкільних предметів

Світ:

Два роки ковіду та рік повномасштабного вторгнення. Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про віддалене навчання, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене.

23041402.jpg

міністр освіти Оксен Лісовий. Фото: Фейсбук Оксена Лісового

Про це міністр освіти та науки Оксен Лісовий написав у своєму Фейсбук.

"Друзі, бачу активне обговорення щодо кількості предметів, яку вивчають школярі сьогодні в Україні. Є різні аргументи “за” скорочення та “проти”. Поговорімо відверто. Два роки ковіду та рік повномасштабного вторгнення. Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене. Наприклад, у 7-9 класі діти наразі мають близько 20 предметів. Таку кількість складно засвоїти й без стресу та онлайн-навчання (подекуди без гаджетів, адаптованих навчальних програм тощо). А в наших умовах – це на межі можливостей. Тож зрештою діти все одно зосереджуються на тих предметах, які обирають для себе як пріоритетні. Це я бачу і як батько, і тривалий час спостерігав як директор Малої академії наук.

Фактично питання стоїть не стільки про те, скільки має бути предметів, а як оптимізовані навчальні програми, яке навантаження отримують діти на уроках і на домашнє опрацювання, в якій формі відбувається навчання.

Згідно з Законом “Про освіту” 2017, у старшій профільній школі, починаючи з 2027 року, діти зможуть обирати напрямок, за яким вони хочуть навчатися. Відповідно, це має змінити підхід з мультипредметності на конкретний профіль, який цікавий школяру чи школярці.

Тому прошу вас поділитися своєю думкою з цього питання у коментарях і розповісти про досвід відвідування ваших дітей шкіл за кордоном. Наша спільна мета – створити для дітей можливості здобути якісну, корисну та сучасну освіту", – написав Оксен Лісовий.

Цікавий і вартий уваги коментар Олени Коченко:

"Я на початку вторгнення виїхала з трьома дітьми до Польщі, там вони всі майже чотири місяці ходили до школи – у другий, шостий та восьмий класи, причому у дві різні школи. Ми влітку повернулися і весь цей навчальний рік в Україні мої діти дуже сумують за польською школою і страждають в нашій українській школі. Що найбільше сподобалося в польській школі:
1. Помірне навчальне навантаження, набагато легша програма, ніж в українській школі.
2. Майже повна відсутність домашніх завдань, лише інколи задавали додому якісь цікаві проєкти або невеличкі вправи.
3. Кількість контрольних та тестів на тиждень обмежена, у вчителів є спеціальний календар, де вони записуються на проведення тестів. Більш як 3 тести на тиждень в одному класі проводити не можна. Для порівняння - в Україні у дітей часто буває 4-5 тестів і контрольних на день.
4. Вчителі дітей поважають, атмосфера на уроках доброзичлива, не було постійного тиску та залякування оцінками.
5. Проводилося багато екскурсій та подорожей.
6. Смачна їжа в їдальнях.
7. На більшості перерв діти гуляли надворі.
8. В класах до 20 учнів, немає другої зміни - і це були звичайні державні школи.

В результаті діти йшли в школу та приходили з неї з гарним настроєм, у них була купа вільного часу для прогулянок та спілкування з друзями, не було страху та постійного стресу.

Щодо знань – я впевнена, що вони за таких умов здобуваються легко і невимушено, оскільки у дітей є вільний простір для думки та творчості. А вужчу спеціалізацію вони отримають згодом у профільних навчальних закладах".

Наші інтереси: 

Важлива ініціатива. Розуміти, що школа в такому вигляді, як вона є зараз в Україні, не тільки безперспективна і непотрібна, але й шкідлива в прямому смислі слова.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Наші інтереси: сенсі, замість "смислі". Як поправочка!)

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Наші інтереси: сенсі, замість "смислі". Як поправочка!)

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Пишіть "сенс", а я буду писати "смисл". В українській мові допускається "в прямому смислі слова".