Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новини з зони

Спецтема:

У Луганській області працює швейна фабрика, ковбасні цехи, молокозавод, птахофабрика, заводи Н. Королевської. Шахтарі «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит» регулярно отримують зарплату. Вугілля відвантажується за планом. Видобуток в нормі. Проходка у графіку. Динаміт і кріплення підвозять з України. Вугілля йде частково на РФ, частково в Україну. Війна набула іншого, комерційного характеру.

Сумний, але надзвичайно цікавий матеріал про нинішнє життя окупованої частини Луганщини, який опублікувала на своїй сторінці у Фейсбук письменниця з Луганщини Олена Степова. Пропоную скорочений, перекладений на українську і відредагований варіант цієї оповіді:   

Пенсію там отримують як українську (ті, хто оплатить послуги переоформлення), так і російську (в рублях, тому називають її російською). Хто не сплатив послугу з переоформлення української пенсії, той отримує тільки російську. Тих, хто оплатив послугу з переоформлення пенсії в Україні, тут же зараховують у розряд переселенців, звідси і виросли цифри соцстатістікі. «Сплатив послугу» - це оплатив роботу особи, яка, маючи перепустку і зв'язки на неокупованій території, може оформити пенсію особі, яка перебуває на окупованій території.

Всі обіцянки «влади» - безкоштовна медицина, об'єднання з Росією, вступ до Росії, створення Новоросії, освіта, світло, газ, вода, російська пенсія і пільги - тихо замовчуються або забуті. Особливо розчулює мовчання нової влади про безкоштовний російський газ і електрику. Типу такого, що «ніколи такого й не казали». Як би не було сумно, але країна, якої немає на «глобусі» Росії, запустила банківську систему (центрбанк і ЄРЦ). Хто їй допомагає в цьому, питання. Але, можна зустріти і такі реквізити (Центральний Республіканський Банк ДНР, код банку 400019).

У Луганській області працює швейна фабрика, ковбасні цехи, молокозавод, птахофабрика, заводи Н. Королевської («Королівське морозиво» і майонез). Морозиво «Советское», «СРСР», «Новоросія» ще в Києві не продають? Шахтарі «Ровенькиантрацит» і «Свердловантрацит» регулярно отримують зарплату. Вугілля відвантажується за планом. Видобуток в нормі. Проходка у графіку. Динаміт і кріплення підвозять з України. Вугілля йде частково на РФ, частково в Україні. Зарплата приходить на картки в гривнях.

Гривню зняти в місті проблематично. Працює багато мінял, які видають замість гривень рублі. Сепи отримують на картки тільки рублі. Спочатку ленеерщини всі брехали, що воюють за патріотизм, зараз не приховують «є бабки-воюємо, немає бабок - давай, до побачення».

Працюють всі сфери послуг і життя – лікарні, дитсадки, школи, заводи, шахти, ринок. Багато біженців повернулися. Як з України, так і з Росії. Причина повернення банальна: в зоні житло. З України повертаються з причини відсутності роботи і житла. Розповідають багато й доброго (навіть сепи і вата). Мовляв, і чисто, і красиво, і дбали про них, і ціни нижчі... Але криза, газ дорогий, роботи немає, допомога від держави нульова. «Біженці», які приїхали з Росії, мовчазні. Нічого не говорять. Причина повернення - «не підійшов клімат». Багатьом, кому «не підійшов клімат», гроші на зворотній квиток збирали родичі.

У школах ЛНР почався збір дітей (з першого по 11 клас) на оздоровчу поїздку до Криму. Діти їдуть безкоштовно. Путівки надані спонсорами. Хто каже, що «Росія нас рятує», хто «Ахметов, молодець, своїх не кидає», хто «Плотницкий напряг Росію саме для нас, Свердловська». Дітей доставляють на кордон РФ батьки (КПП «Ізварине») і передають російським провідникам (не вчителям). Сказали, що це піонервожаті з Криму. Тобто кордон діти перетинають офіційно з батьками і довіреностями від тат, мам. Дітей (різновікових) приймають «піонервожаті» і везуть в санаторії Криму без супроводу батьків або вчителів. В які саме санаторії, невідомо. Зараз всі бажаючі проходять повне медобстеження, що є обов'язковою умовою (медкарта, повне медобстеження, аналізи). Дата виїзду переносилася вже 2 рази. Охочих відправити дітей на оздоровлення багато, тому що «путівки» безкоштовні. Хто несе відповідальність за дітей та їх безпеку, невідомо.

Посилено «закликають» в армію ленеер. Особливо, при зверненні в міліцію, лікарню, прогули на роботі. Пояснюю: написав «донос» - йдеш служити, хуліганив - йдеш служити, ухиляєшся від сплати аліментів - йдеш служити, прийшов за лікарняним - йдеш служити, прогуляв на роботі - йдеш служити.

Дивує наявність маси різних перепусток в Україну у сепов, навіть тих, хто на сайті Інформспротива, навіть тих, кого тисячі разів подавали в СБУ як учасника бойових дій та незаконного збройного формування. Багато розмов про блокаду, але блокада стосується тільки цивільних, особливо, охочих залишити зону. Підприємці, сепи, чиновники як переміщалися, так і переміщаються. У них є перепустки всіх секторах. Продукти, бензин, спирт, зброя вільно проходять блокпости. Перепустки отримати не можуть цивільні особи. Тільки за наявності «блату».

Купити пропуск можна, звернувшись на сайті «Однокласники» в групі свого міста, меню «послуги». Кажуть, блокада потрібна для посилення підпорядкування біомаси. Мовляв, дивіться, вас Україна не любить, ми єдині, кому ви потрібні і хто про вас піклується. Це ми вже проходили з «пенсійним туризмом». Спочатку всіх пенсіонерів зони звинуватили в підтримці сепарів і «русского мира», потім дозволили «пенсії оформити тільки в Україні». А потім бізнес по «оформленню пенсій». Величезний бізнес, що приносить хороший дохід. Надаються також і такі послуги, як «оформлення пенсії», «отримання паспорта без виїзду в Україну», «заміна фотографій в паспорті за віком без виїзду в Україну», «оформлення регресу», «оформлення родових», «оформлення побутової та виробничої травми в Україні.

Печатки установ (у тому числі міліції, лікарень, паспортних, фондів, держустанов) не анульовані Україною. У ЗАГСі свідоцтво про шлюб, народження, смерть видають будь-яке, які попросиш (українське, ленеерівсье). Тому в зоні можна взяти будь-які довідки з печатками України. Загинув у бою за Новоросію, а довідка про смерть з печаткою України. Відірвало руку\ногу в бою за Новоросію, а довідка з лікарні (МСЕК) про побутову\виробничу травму та оформлення інвалідності з отриманням української пенсії. Бізнес процвітає. Паспорти без виїзду в Україну (100% натуральні, без підробки), фото в паспорт роблять працівники паспортного столу Харкова і найближчого до зони українобережжя. Інвалідів в зоні – хоч греблю гати. Всі отримують пенсії по інвалідності в Україні.

Війна набула іншого, комерційного характеру. З січня 2015 відбулася комерціалізація війни. Чиновники зазоння або украінобережжя – паспортистки, медики, МСЕКи, пенсійні та регресні фонди соцстрахування заробляють шикарні гонорари за рахунок «блокади» зони. У зоні зростає кількість «інвалідів», «пенсіонерів», «пільговиків» і «громадян України». Як правило, такі послуги надають екс-співробітники української міліції (співробітники міліції ЛНР), пенсійного фонду, паспортного столу. «Громадяни України» пишу в лапках не дарма. «Визволителі», що приїхали до нас (особливо з Придністров'я), намагаються отримати український паспорт.

СБУ мабуть не моніторить «Однокласники» і, мабуть, не знає про такі послуги. У зоні всі знають і всі користуються. Дивна гра в зону. Бізнес у війну і на війні.

Всі сепи знають, що в Росії вони не потрібні, але продовжують брехати оточуючим. Воюють місцеві (10% від кількості воюючих) через банальне «віджати» і не віддати, що «віджате». Тих, хто був ідейними патріотами Новоросії, ленеерії, Росії, вже немає.

Основна ідея зони - це бізнес і контрабанда. Всі воюючі чекають миру та амністії. Про це говорять з березня 2015 року. Амністії не тільки за те, що «воювали», а й за те, що «віджали». Тобто дуже важливо, щоб все, що «віджали», було офіційно визнано майном нових власників. У Луганську приживаються «визволителі», які хочуть працювати і заробляти на шахтах, не хочуть повертатися в багату Росію.

На Луганщині пік весіль і народжуваності. Народжуються багато малюків у змішаних сім'ях (мама - українка, ну, хоча б по-паспорту, а тато....). Ось так захоплюються і зросійщуються території. Через п'ять років вже буде Лугобурія або Донецкорятія.

Всі чиновники, які в березні 2014 на мітингах обіцяли золоті російські гори і, зраджуючи, передавали владу козакам, чекають миру і ...заборгованості по зарплаті. Української зарплаті. Адже всі вони на роботі. Ось мери міст Свердловськ і Ровеньки, які отримують зарплату від сепов (козаків), досі на роботі. Вони на виборних посадах, а значить до нових виборів вони – держслужбовці із зарплатою, стажем і пільгами. Те, що їх «окупували» і вони не могли виконувати свої обов'язки, не їхня провина. Звільнять Донбас, і вони потягнуться за заборгованістю по заробітній платі. У багатьох час «окупації» увійде до стажу держслужби і дасть право на пільгову пенсію. Так що час працює на чиновника.

Чиновники чекають повернення на свої робочі місця і радіють очищенню Донбасу. Адже ті, хто заважав їм жити – журналісти, активісти, громадські працівники – виїхали. Залишилися підлабузники, подільники і лояльно-стурбовані своєю кар'єрою при будь-кому. Навіть, якщо будуть вибори, то «оберуть», кого треба. Не здивуюся, якщо в нашому місті знову виберуть старого мера-сепара, або взагалі нового коменданта узаконять. Всі, хто заважав владі жити, тепер біженці.

Населення все більше говорить про те, що «все так було задумано», адже ні на кого з чиновників, комендантів, окупантів, воюючих і тим, хто їм допомагає і спонсорує, не було заведено кримінальних справ. А раз не покараний, отримує пенсію в Україні, їздить в Україну, то... значить, так було потрібно. Якщо ми переглянемо у ютубі мітинг у Свердловську, Ровеньках, Красному Лучі, Антрациті, Краснодоні за березень, квітень, травень, червень 2014 року, прочитаємо сайти (офіційні) міських рад Свердловська, Ровеньків, Красного Луча, Антрацита, Краснодона, то побачимо справжні обличчя війни. Мери, керівники райадміністрацій, народні депутати України, урядовці, начальники управлінь, прокурори, начальники міліції, що закликають до «руського мира», які називають Україну фашистською хунтою, не покарані, навіт не звільнені, не зняті з посад, а значить, мають право на пенсію і зарплату. І заборгованість за час «окупації». Багато хто з них виїхав до Києва. Свердловчане, ровеньчани, краснолучці, антрацитовці пам'ятають своїх «героїв» поіменно. А чи пам'ятає цих «героїв» СБУ?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Війна набула іншого, комерційного характеру. З січня 2015 відбулася комерціалізація війни. (с)

Я би не сказав, що це почалося саме з січня 2015 року. У мене є своя людина в Ростові-на-Дону, й від неї я знаю, що трупи загиблих росіян продавали (чи видавали за хабарі) родичам ще у 2014 році (і восени, і навіть влітку). Прикордонники "рубали бабло" за проходження людей і провезення вантажів у будь-яких напрямах від самого початку конфлікту - себто, ще з весни 2014 року. А гуманітарною допомогою торік хіба не торгували?..
Давайте згадаємо також, що і з українського боку "тилові пацюки" вже у 2014 році продавали воякам те, що постачалося для української армії з-за кордону безкоштовно.
Таким чином, комерційна жилка була присутня у цій гібридній війні від початку. Все згідно з російською приказкою: Кому война, а кому мать родна. (с)

Коментарі

Зображення користувача Тимур Де-Бальзак.
0
Ще не підтримано

Війна набула іншого, комерційного характеру. З січня 2015 відбулася комерціалізація війни. (с)

Я би не сказав, що це почалося саме з січня 2015 року. У мене є своя людина в Ростові-на-Дону, й від неї я знаю, що трупи загиблих росіян продавали (чи видавали за хабарі) родичам ще у 2014 році (і восени, і навіть влітку). Прикордонники "рубали бабло" за проходження людей і провезення вантажів у будь-яких напрямах від самого початку конфлікту - себто, ще з весни 2014 року. А гуманітарною допомогою торік хіба не торгували?..
Давайте згадаємо також, що і з українського боку "тилові пацюки" вже у 2014 році продавали воякам те, що постачалося для української армії з-за кордону безкоштовно.
Таким чином, комерційна жилка була присутня у цій гібридній війні від початку. Все згідно з російською приказкою: Кому война, а кому мать родна. (с)

Зображення користувача Майя Українська.
0
Ще не підтримано

" Причина повернення банальна: ...
Війна набула іншого, комерційного характеру. ...Багато хто з них виїхав до Києва.
Свердловчане, ровеньчани, краснолучці, антрацитовці пам'ятають своїх «героїв» поіменно. А чи пам'ятає цих «героїв» СБУ?"

Радіймо! Тільки шляхом творення сьогодення, майбутнє вітаємо чистотою, світлом перемагаємо!