Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Німецька окупація давала шанс Українській Національній школі

Світ:

Працюючи над матеріалом про німецький окупаційний режим в Україні 1941-1944 років, я знайшов цікавий матеріал в газеті "Життя Зіньківщини" за 10 січня 1942 року. Це Полтавська область. У ній розміщена стаття завідувача районним відділом освіти й культури Зайця М.П. з красномовною назвою "До праці, панове учителі".

Розповідає, що більшовицький уряд жорстоко розправився із українським учительством протягом 1937-1938 років. Лише в одному Зінківському районі було забрано до катівень НКВС більше 40 учителів. Комуністичний режим боявся, щоб учительський загал не став провідником національно-визвольної боротьби, тому так нещадно знищував інтелігенцію. Також із цього лише району відправили до тюрем кілька тисяч селян і службовців як носіїв української національної культури.

У статті відкритим текстом стверджується, що національна ідея за комуністичного режиму була похована силою багнетів, а при німецькій окупації може відродитися:

"По Зіньківському району працюватимуть початкові класи в кожному селі. В них навчатимуться діти віком від 7 до 12 років в І– ІV класах. Програми для цих класів відповідно перероблені, матеріали по виправленню підручників виготовлені і під керівництвом Районної Управи та Відділу Освіти та культури надсилаються до шкіл. Вони дадуть учителеві чіткі настанови, з чого розпочати навчання в Українській Національній школі. По мірі виготовлення програм та перероблення підручників буде негайно відкрита середня школа-гімназія в м. Зінькові. Учителі повинні з усією відповідальністю перед народом взятися за цю справу створення Української національної Інтелігенції, стати провідником нашого національного відродження.

Україна визволена, і наш ідеал, панове учителі, виховати національно-свідому молодь – є ідеал нашого державного будівництва.

Довгі віки і роки наша Мати Україна чекала і прагнула цього, і ви, панове учителі, щасливі, що кинете перше слово національної свідомості в наших закладах виховання молоді. З урочистим співом "Ще не вмерла Україна" відчинимо двері Української Національної школи для наших дітей!

Слава Україні!".

Наші інтереси: 

Відкриваються факти, про які ми інтуїтивно здогадувалися, а також докази того, у що не могли повірити (що зробили більшовики з українцями і Україною, яку інстинктивно боялися).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цитата із статті:
З урочистим співом "Ще не вмерла Україна"...

Потрібен інший Славень.Якись приречений фаталізм у цих словах.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цитата із статті:
З урочистим співом "Ще не вмерла Україна"...

Потрібен інший Славень.Якись приречений фаталізм у цих словах.

Вірю в те, що розумію.