Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Не вміла забути»: пісня «Соловей» гурту GO_A і прадавнє мистецтво забувати (+аудіо)

Цілеспрямоване стирання інформації про події – ключ до душевного здоров’я і активного довголіття. Найцікавішим і найефективнішим є стирання зайвої інформації в автоматичному режимі.

200227goa-solovey-3.jpg

Катерина Павленко (гурт GO_A) співає пісню "Соловей"
Катерина Павленко (гурт GO_A) співає пісню "Соловей"
Попередні статті:

Аудіоверсія: «Не вміла забути»: пісня «Соловей» гурту GO_A і прадавнє мистецтво забувати

Українські народні пісні зазвичай мають кілька пластів прихованої інформації. Серед них можна знайти і глибинні знання, і магію, і реально працюючі технології.

Про буквальне прочитання пісні «Соловей» та її «друге дно» ми вже говорили  у статті «Прихований сенс пісні «Соловей» гурту Go_A: Україна і токсичний Ванюша-іхтамнєт з Мордору». Настав час пірнути глибше.

Як ми вже знаємо, згадана пісня розповідає про знайомство української Катрусі з російським Ванюшою. Дівчина зацікавилася чужинцем, але швидко його розкусила і почала шукати делікатний спосіб з ним попрощатися. Для того, щоб тримати ситуацію під контролем, вона одразу ж сказала Ванюші, що негайно розірве з ним стосунки як тільки про них запідозрить мама:

А як узна матуся,
то розійдемося.

Тобто щодо Ванюші в неї нема планів на майбутнє. Але й сам факт знайомства не викликає радості у Катрусі і вона хотіла б витерти його зі своєї пам’яті. Про це в пісні наголошується двічі:

Соловей, соловей ой як мені бути.
Вміла його полюбити – не вміла забути.

Дівчина пережила емоції швидкоплинної закоханості, зрозуміла їх безглуздість і бажає про все це забути – для повернення до внутрішнього спокою і почуття власної правоти.

Але це проблематично, адже запам’ятати легко, та забути важко. Дівчина дорікає собі в тому, що вона «не вміла забути». А якби вміла, то все було б добре. Виходить, що інші вміють, а вона не вміє, інакше не було б відчуття незадоволення від свого невміння. Катруся констатує, що не володіє мистецтвом забувати.

Вміння забувати – це вміння звільнятися від зайвої інформації. Для того, щоб довго працював комп’ютер, його треба періодично очищати. Для того, щоб жити довго і бадьоро, треба очищати власну пам’ять від інформаційного сміття – тобто забувати. Причому забувати цілеспрямовано, власною волею, вибірково.

Та чи це можливо? З пісні випливає, що таке вміння існує – треба лише його опанувати. «Третє дно» пісні «Соловей» нагадує нам про прадавнє вміння забувати. Свого часу воно було звичаєвою нормою. Вміння забувати – це вміння тримати свою інформаційну систему в чистоті, подібно до свого приміщення, з якого ми час від часу викидаємо сміття і зайві речі. Не губимо їх випадково, а цілеспрямовано їх позбуваємось. Слова «забути» і «позбутися» мають спільний корінь *бут. ЗаБУТИ – означає позБУТИся спогадів.

– Чи можна відродити це прадавнє вміння, яке дозволяло нашим предкам жити довго і щасливо?

Почнімо з того, що є три рівні забування.

Перший рівень – це коли інформація витісняється з оперативної пам’яті у глибини підсвідомості. Проте в будь-який момент вона може виринути на поверхню – уві сні або у відповідній (частіше – невідповідній) ситуації.

Другий рівень – коли ми пам’ятаємо про подію, але вона вже не викликає в нас негативних емоцій. Проте емоції можуть з’явитися, навіть якщо це вже не справжні колишні емоції, а наново згенеровані. Якщо є подія, то будуть і емоції.

Третій рівень – це коли ми стираємо інформацію про саму подію. Нема події – нема проблеми. Це гарантоване звільнення від зайвої інформації – негативної або просто неактуальної.

Власне, цілеспрямоване стирання інформації про події – це і є магічне мистецтво забувати, ключ до душевного здоров’я і активного довголіття. Інша справа, що для володіння мистецтвом забувати спочатку треба навчитися визначати, що потрібне, а що зайве.

Проте є кращий варіант – стирання в автоматичному режимі. Це коли наш дух сам вибирає те, без чого точно можна обійтися, і викидає його з дому нашої пам’яті.

З власного досвіду можу стверджувати, що це працює. Якщо цікаво – дивіться статтю Мистецтво забувати: 5 простих порад для скидання інформаційного баласту і піднесення у Простір волі.    


Дивіться також інтерв'ю з гуртом «Go-A»:

 
Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
        Підтримую!
Наші інтереси: 

Пізнаємо глибину української традиції. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Слухаємо аудіоверсію цієї статті!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Слухаємо аудіоверсію цієї статті!

Все, що робиться з власної волі, – добро!