Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 25
  • Переглядів: 26

Найбільшим торговим партнером США стала Мексика, на другому місці Канада і лише на третьому – Китай

Категорія:

Американці продовжують купувати менше в Китаї, знизивши його частку імпорту до 20-річного мінімуму. Поглиблення протистояння між США та Китаєм руйнує торговельні зв’язки між двома найбільшими економіками світу, причому товари з Китаю становлять найменший відсоток імпорту США за останні 20 років. У першій половині 2023 року на Китай припадало 10,9% від загального обсягу торгівлі США. Мексика посідає перше місце з 15,7%, а Канада – друге з 15,4%.

23081504.jpg

експорт та імпорт американських товарів

Про це – у статті Ентоні ДеБероуз (Anthony DeBarros) і Юкі Хаяші (Yuka Hayashi) "Як розходяться США та Китай" на Wall Street Journal.

Замість Китаю тепер купляють у Мексики, Європи та інших частин Азії – починаючи від комп’ютерних мікросхем і смартфонів і закінчуючи одягом. Про це йдеться в аналізі торгових даних Wall Street Journal, що опублікувало минулого тижня Бюро перепису населення.

На частку Китаю припадало 13,3% імпорту товарів США протягом перших шести місяців цього року, що нижче піку у 21,6% за весь 2017 рік. Нинішній рівень є найнижчим з 12,1% у 2003 році, через два роки після приєднання Китаю до Світової організації торгівлі.

Ця зміна почалася у 2018 році, коли адміністрація Трампа ввела мита на низку китайських товарів. Під час пандемії дефіцит таких продуктів, як маски для обличчя та напівпровідники, спонукав компанії переглянути свої ланцюжки поставок.

Цього року деякі компанії скоротили свою залежність від Китаю на тлі загострення двосторонньої боротьби за передові технології. Президент Байден ще більше загострив ситуацію, видавши виконавчий указ про заборону інвестицій США в певні передові китайські напівпровідники та квантові технології.

"Тепер компаніям стало зрозуміло, що конфлікт у сфері торгівлі, технологій та інших питань між США та Китаєм не зникне, – каже Чед Баун, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона, який стежить за американсько-китайською торгівлею. – Вони почали шукати способи зменшити ризики".

Втрата Китаєм частки в американському імпорті не є результатом різкої зміни імпорту якогось одного товару чи країни. Натомість цю тенденцію зумовлюють повільні зміни в ланцюгах постачання, що охоплюють десятки галузей і країн.

Одним із факторів стало перенесення виробництва до інших країн Азії, а саме до Південно-Східної Азії та Індії. З початку 2019 року частка Китаю в американському імпорті впала нижче сумарної частки кошика з 25 інших азійських країн, включаючи Індію, Таїланд і В'єтнам. На цю групу країн припадало 24,6% американського імпорту за 12 місяців, що закінчилися в червні, порівняно з 14,9% імпорту Китаю.

Тим часом у червні частка Мексики в американському імпорті зрівнялася з часткою Китаю. Угода про вільну торгівлю між США, Мексикою та Канадою зробила Мексику сильним конкурентом Китаю та іншим азійським країнам як базу постачання до США. Перехід до коротших ланцюгів постачання в постковідну епоху додає переваг Мексиці та Канаді.   

Машинобудування та електроніка були одними з найбільших торгових категорій, де частка Мексики в американському імпорті зросла протягом року, що закінчився в червні.

Якщо об'єднати доларові показники експорту та імпорту, то Мексика стала торговельним партнером США № 1, за нею йде Канада, відтіснивши Китай на третє місце.

Таке зміщення відображає нещодавнє зниження частки американського експорту до Китаю в поєднанні з довгостроковим зниженням частки Китаю в американському імпорті.

У першій половині 2023 року на Китай припадало 10,9% від загального обсягу торгівлі США. Мексика посідає перше місце з 15,7%, а Канада – друге з 15,4%.

Нещодавнє скорочення імпорту китайської продукції, як у доларовому еквіваленті, так і у відсотках від загального обсягу імпорту, поширюється на всі товарні категорії. Імпорт продукції машинобудування – досить широкої категорії, що включає насоси, кондиціонери та комп'ютери – за 12 місяців, що закінчилися в червні, впав на $16,6 млрд порівняно з попереднім роком. За той же період частка Китаю в американському імпорті машинобудування впала до 21,1% з 25,3%.

Американський імпорт електроніки китайського виробництва скоротився на $13,4 млрд за 12 місяців, що закінчилися в червні, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Частка Китаю в імпорті електроніки впала до 27,9% з 32%.

Смартфони

Більшість смартфонів, що імпортуються в США, надходять з Китаю, але його частка впала до 75,7% за 12 місяців, що закінчилися в червні. Це менше, ніж кілька нещодавніх пікових показників, які перевищували 80%.

Частково це пов'язано з тим, що виробники смартфонів, зокрема Apple, намагаються диверсифікувати свої ланцюги постачання подалі від Китаю. Наприклад, постачальник Apple, компанія Foxconn, планує збільшити виробництво в Індії.

Частка Індії в американському імпорті смартфонів досягла 5,3% за рік, що закінчився в червні, порівняно з 1,8% за 12 місяців, що закінчилися в грудні.

Напівпровідники

В'єтнам і Таїланд є зростаючими джерелами імпорту мікросхем до США. Вони стають центрами для пізніх стадій виробництва мікросхем, де сирі кремнієві чіпи тестуються, а потім упаковуються в остаточну форму – це сфера, де Китай також має великий вплив.

Американська компанія Amkor Technology, що спеціалізується на пакуванні чіпів, будує великий завод у В'єтнамі, який планує відкрити пізніше цього року. Ізраїль, де Intel має одні з найсучасніших заводів з виробництва мікросхем, також є зростаючим джерелом імпорту.

Оскільки США та їхні союзники посилюють політику обмеження продажу і виробництва сучасних чіпів у Китаї, компанії збільшують своє виробництво в США, Європі та інших країнах Азії.

Одяг

Частка Китаю в американському імпорті одягу швидко скоротилася після того, як адміністрація Трампа включила цю категорію до списку тарифів у 2019 році. Постачальники продовжують переорієнтовуватися на інші країни Азії, зокрема В'єтнам, Бангладеш та Індонезію.

Цей відхід прискорився через посилення контролю з боку США за трудовими відносинами в китайському регіоні Сіньцзян, що виробляє бавовну, а також через зростання заробітної плати китайських робітників.

Меблі

Бум імпорту меблів з Китаю, що розпочався у 1990-х роках, допоміг закрити фабрики по всій території США. Але частка Китаю в американському імпорті меблів почала зменшуватися у відповідь на тарифи та продовжила знижуватися протягом останнього року. За 12 місяців, що закінчилися в червні, на Китай припадало 25,7% імпорту меблів. Тим часом на В'єтнам, Мексику та Канаду сукупно припадає 49,4% імпорту меблів за той самий період, порівняно з 41,8% на початку 2020 року.

Наші інтереси: 

Бачимо, що Китай втрачає першу позицію світової фабрики. По-друге, намітилася тенденція краху глобалізації – країни більше торгують зі своїми сусідами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Глобалізація переходить у нову фазу, виробництво товарів дедалі більше притягується до ринків збуту.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Глобалізація переходить у нову фазу, виробництво товарів дедалі більше притягується до ринків збуту.

Все, що робиться з власної волі, – добро!