Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Найбільша ядерна крадіжка в історії. Росія анексувала Запорізьку АЕС

Категорія:

Світ:

5 жовтня Путін підписав указ, яким "передав" найбільшу в Європі АЕС, розміщену в Енергодарі, у власність Росії. Підписані Путіним папірці Україна вважає нікчемними, проте окупант продовжує репресії над персоналом АЕС і все ще планує її відключити від української енергосистеми.

22100601.jpg

Колаж: Валентина Поліщук/LIGA.net

Своїм "указом" Путін "передав" Запорізьку АЕС в управління створеної 3 жовтня компанії "Експлуатуюча організація Запорізької АЕС". Це – дочірнє підприємство російського ядерного держконцерну Росатом. Керівник – Олег Романенко, колишній головний інженер Балаклавської АЕС в Саратовській області. Ймовірно, сам він і очолить Запорізьку АЕС, пише LIGA.net.

Згідно з інформацією на сайті Кремля, новостворена компанія з уставним капіталом 2 млрд рублів має експлуатувати об’єкти АЕС і користуватися всіма ресурсами станції до 1 січня 2028 року. До того часу контролювати діяльність АЕС мають не українські, а російські федеральні органи з безпеки та ліцензування.

Свій "указ" Путін підписав на основі так званого закону про "прийняття до складу РФ Запорізької області". Це один із "законів", який ухвалила Держдума Росії 3 жовтня, коли погоджувала анексію тимчасово окупованих територій України після повномасштабного вторгнення.

Україна подібні роду рішення вважає нелегітимними. 4 жовтня президент України Володимир Зеленський визнав нікчемними будь-які законодавчі ініціативи, які направлені проти цілісності та недоторканності України.

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС 4 березня. У ході штурму вони неодноразово обстрілювали електростанцію, де працюють близько 11 тисяч співробітників.

За даними британської газети The Telegraph, в полоні російського окупанта перебувають близько 100-200 жителів Енергодару, серед яких є навіть працівники АЕС. Останній приклад – затримка армією РФ в Енергодарі гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова 30 вересня. Пропагандистський телеканал Russia Today стверджує, що через підозру у співпраці з українською владою та СБУ.

За версією Russia Today, Мурашова відпустили після того, як він визнав співпрацю з українськими спецслужбами та начебто сказав, що за обстрілами АЕС стоять українські військові. Це не підтвердило жодна міжнародна організація, зокрема, МАГАТЕ за шість місяців окупації.

За даними російської служби BBC, Мурашова викрали після того, як він відмовився підписати документ про співпрацю із Росатомом. Змусити піти на співпрацю росіяни також намагаються й звичайних співробітників підприємства, пише агентство Bloomberg. Останнім начебто висунули дедлайн на ухвалення рішення "протягом двох тижнів".

3 жовтня ворог передав Ігоря Мурашова українським військовим, але з умовою, що він більше не очолюватиме підприємство. 5 жовтня обовʼязки гендиректора Запорізької АЕС на себе перебрав на себе президент Енергоатому Петро Котін. З його слів, з 30 вересня адміністрування станції перенесено до Києва, з того часу усі рішення стосовно її роботи ухвалюються безпосередньо у центральному офісі НАЕК "Енергоатом".

Що це означає

В українському Енергоатомі підкреслюють, що "нікчемний, абсурдний і неадекватний указ Путіна" не породжує жодних юридичних наслідків. "Запорізька АЕС продовжуватиме працювати в Україні, згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в Енергоатомі", – йдеться в заяві Енергоатому.

Схожої думки й колишній очільник Державної інспекції з ядерного регулювання України (ДІЯРУ) Григорій Плачков. На його думку, таким чином Росія хоче легітимізувати свою присутність на Запорізькій АЕС і закріпити над нею юридичний контроль. Водночас він вважає "указ" Путіна юридичною маніпуляцією, яка суперечить міжнародному праву.

"Де-юре президент Росії продовжив своїм "указом" до 2028 року дії ліцензії державного регуляторного органу України на експлуатацію електростанції. Це повний абсурд. Я не розумію, як вони збираються пояснювати це МАГАТЕ? Такого ще ніколи не було у світі", – заявив LIGA.net Плачков.

Серед іншого він також нагадав, що Україна ще в кінці серпня розірвала міжнародну угоду з урядом країни-агресора про співпрацю в ядерній сфері на державному рівні. Через це у РФ немає жодних підстав посилатися на рішення українських державних органів.

На думку Максима Пишного, експерта з Державного наукового центру з ядерної та радіаційної безпеки, у РФ ще є можливості для маневру. За словами експерта, Росія може використати положення ст. 18 Міжнародної конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму та взяти на "зберігання" електростанцію, поки триватимуть переговори між Україною та РФ про повернення станції законному власнику.

"Що б не говорили, але у РФ ті, що займаються захопленням атомної енергетики України, – не "буряти". Вони прораховують кожен крок наперед та досконало володіють знаннями з міжнародного права у цій галузі", – написав Пишний у Facebook.

Що буде далі

Дії РФ повністю підривають зусилля МАГАТЕ щодо стабілізації ситуації навколо станції, вважає міністр енергетики Герман Галущенко. 

Григорій Плачков сумнівається, що МАГАТЕ зможе зупинити ядерний шантаж. Найефективнішим інструментом він вважає тільки силовий метод – деокупація Енергодару українською армією.

Галущенко з ним не згоден. 5 жовтня він звернувся до МАГАТЕ, до єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон і профільних міністрів держав G7 з вимогою покарати РФ і Росатом за спроби "юридично закріпити окупацію електростанції".

"Україна має завадити РФ перемкнути Запорізьку АЕС до російської мережі. Вже є повідомлення, що вони знову відновили лінії електроживлення в окупований Крим після аварії в серпні. Треба тиснути на Росію та змінити або зупинити ліцензію на експлуатацію АЕС, щоб у них не було жодних юридичних можливостей і підстав керувати нашою станцією", – вважає Плачков.

Та поки світ зволікає із санкціями проти Росатому, Росія продовжує шантажувати Європу ядерним тероризмом і посилює тиск на персонал Запорізької АЕС. За даними російської служби BBC, окупанти навіть почали погрожувати співробітникам АЕС відправленням на війну з Україною, якщо ті не перейдуть на роботу в Росатом.

За оцінкою Bloomberg, якщо Росії дозволять вкрасти в України Запорізьку АЕС, це стане "найбільшою ядерною крадіжкою в історії", яка коштуватиме щонайменше $40 млрд.

Наші інтереси: 

Глобальні санкції проти Держкорпорації «Росатом», виключення її з МАГАТЕ, конфіскація її власності за кордоном. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи