Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

НАТО формує ще 49 бойових бригад і уп'ятеро збільшує ППО – Die Welt (Німеччина)

Категорія:

Згідно з неопублікованими планами НАТО, союзники повинні забезпечити значно більше військ і озброєнь для захисту від Росії. Документ доступний для. Існує також потреба в діях у сфері протиповітряної оборони, і це вимагає значних фінансових ресурсів.

241007-nato.jpg

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і Генеральний секретар НАТО Марк Рютте

Марк Рютте, новий Генеральний секретар НАТО, назвав два головні завдання свого перебування на посаді. Окрім надання подальшої підтримки Україні, Рютте сказав, що йдеться також про захист самого трансатлантичного альянсу від Росії. Обидва завдання є дорогими, тому його найважливішим меседжем після вступу на посаду було те, що немає «жодних виправдань» для того, щоб не інвестувати більше грошей в озброєння, пише WELT AM SONNTAG.

З 2022 року НАТО оцінює Росію як найбільш значну і безпосередню загрозу безпеці своїх країн-членів. У 2023 році було досягнуто політичної одностайності щодо того, що НАТО має бути готовим і здатним захистити кожен сантиметр союзної території. Навесні 2024 року союзники нарешті були забезпечені «усіма мінімально необхідними можливостями», які абсолютно необхідні для цієї мети, згідно з конфіденційними документами Федерального міністерства оборони, які є в розпорядженні WELT AM SONNTAG. Ці документи свідчать про збільшення військового потенціалу, яке командування НАТО вважає за необхідне.

Ці Мінімальні вимоги до спроможностей (Minimum Capability Requirements – MCR), визначені американським генералом Крістофером Каволі і французьким адміралом П'єром Вандьє, двома найвищими воєначальниками Альянсу, містять низку додаткових вимог до країн-членів. Якщо у 2021 році 82 бойові бригади все ще вважалися достатніми, то в майбутньому ця цифра має зрости до 131. Це означає збільшення на 49 цих великих підрозділів Бундесверу, кожен з яких налічує близько 5 тисяч солдатів. Для керівництва і підтримки цих військ кількість бойових корпусів має збільшитися з шести до 15, а кількість дивізійних штабів – з 24 до 38.

Існує також потреба в заходах щодо оснащення, зокрема, засобами протиповітряної оборони, боєприпасами, високоточною зброєю великої дальності, логістикою і транспортом. Кількість наземних підрозділів протиповітряної оборони має зрости з 293 до 1467 – на 1174 одиниці, включаючи такі системи озброєння, як Patriot, Iris T-SLM, Skyranger, а також засоби захисту ближнього і малого радіуса дії. Кількість вертолітних підрозділів також має зрости – з 90 до 104.

Це – загальні потреби 32 членів Альянсу. До зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в жовтні 2025 року MCR будуть розподілені між країнами-членами як обов'язкові цільові показники сил і засобів. «Кількість розподілу базується на відносному «багатстві» і чисельності населення країни-члена Альянсу», – йдеться в документі Міністерства оборони.

Нещодавно Німеччині було виділено близько 9,28 відсотка від усіх загальних сил і засобів. Відповідно, планувальники Бориса Пісторіуса (СДПН) припускають, що Бундесверу доведеться забезпечити п'ять-шість додаткових бойових бригад, а також особовий склад додаткового бойового корпусу і ще одного вертолітного підрозділу. Наразі Бундесвер має вісім бригад, дев'ята перебуває на стадії формування, а десята планується до 2031 року.

Досягнення цілей НАТО щодо сил і засобів як національний пріоритет

Ці підрозділи вже частково фінансуються, укомплектовуються та оснащуються. Згідно з документом, «значне додаткове фінансування» необхідне для досягнення очікуваних нових цілей щодо сил і засобів. Хоча нинішній процес планування НАТО стосується 2031 року і далі, командування Альянсу закликало «розпочати закупівлі, необхідні для забезпечення найнеобхідніших сил і засобів, якнайшвидше». Прогнозується, що виконання цілей НАТО «ймовірно, вимагатиме від членів Альянсу інвестувати в оборону значно більше двох відсотків свого валового внутрішнього продукту».

Відмова від планів є неприпустимою, йдеться в заяві, оскільки це «зашкодить прийняттю процесу» і «поставить під загрозу довіру до всього альянсу і, перш за все, до його стратегічного командування». У будь-якому випадку, переговори, що тривають, спрямовані насамперед на прозорість і взаємне інформування, а розподіл, зрештою, відбувається за принципом «згори донизу».

У відповідь на запит Міністерство оборони заявило, що німецький уряд відносить «досягнення цілей НАТО з розвитку сил і засобів до національних пріоритетів» і буде «спеціально покривати значну потребу Бундесверу в тому, щоб надолужити відставання».

Наші інтереси: 

Розуміємо, що НАТО визначилося протистояти РФ. Російська війна проти України запустила процес. Єдине, що боляче і сумно, те, що Україна справді стала щитом Європи – третій рік на нашій території триває війна, загинуло багато наших воїнів, втрати тривають.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

Останні записи