Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Настільні ігри - розвага чи спорт?

Комп'ютери увірвалися в наш побут, як лавина, та значно змінили його. Вони майже витіснили з життя дітей численні ігри, які були популярні раніше. Батьки, звичайно, затурбувалися, намагаючись знайти захоплення, які відірвали б дитину від комп'ютера та підтримали б його розвиток, інтелектуальний та фізичний. І таким захопленням стали настільні ігри.

Які якості розвивають настільні ігри

Ігри виступають як противага смартфонам та комп'ютерам або планшетам. Граючи в настолки, люди спілкуються не через чат дистанційно, а сидячи за столом. Кращі настільні ігри пробуджують ті самі емоції, що спорт: дух суперництва, азарт, прагнення до перемоги. Для цих занять не потрібно багато місця, гра може проводитися в різних умовах. Також є чітко визначені правила. А ще кожен учасник може приміряти на себе будь-яку роль.

Звичайно, силу та швидкість розвинути такими розвагами не вдасться. Проте треба згадати, що такі розповсюджені в далеку давнину шахи та шашки - зараз вже офіційно визнані види спорту! Настільні ігри розвивають:

  • соціальні навички;
  • спритність;
  • швидкість реакції;
  • фантазію та уяву;
  • пам'ять та логіку;
  • стратегічне мислення.

Серед спортивних настільних пригод потрібно виділити не тільки шашки і шахи, але й футбол, хокей і баскетбол. Гра в настільний хокей або баскетбол активізує інтерес до звичайних ігор. Також до спортивних занять можна віднести твістер і аерохокей.

Але найголовніше - ігри стимулують розумові здібності дитини, розширюють кругозір та активізують розумові процеси. На відміну від спорту, настільні ігри для всієї родини допоможуть налагодити стосунки в сім'ї та поспілкуватися, навіть під час підготовки до змагань.

pexels-photo-270251-tuh-Opg2

Де і які проходять змагання з настолок

В Україні офіційні змагання по цим іграм проводяться з 2017 року, коли в Києві був проведений Всеукраїнський турнір з настільного футболу, в якому брали участь 100 команд та було зіграно 600 партій.

А в 2018 році в Києві пройшов Європейський юнацький чемпіонат серед гравців в "Го", однією з найбільш поширених в світі.

Не варто забувати, що згідно з головним рішенням МОК, з 2020 року настільні ігри стали (слідом за шахами) олімпійським видом спорту! І на олімпіаді в Токіо (яку перенесли з 2020 на 2021 рік) пройшли змагання з таких видів:

  • "Спортивний покер" (який давно йде комерційним шляхом та приносить чималі гроші);
  • "Монополія" (не дивно, адже це найстаріша і найпопулярніша гра в світі);
  • "Дженга" (яка стала силовим видом спорту, з висотою башти до 2 метрів та вагою брусків до 20 кг).

Також були проведені змагання з інших ( "Уно", "Квиток на поїзд", "Саботер"), офіційні правила в яких було допрацьовано для додання їм видовищності та зниження елементів випадковості.

Наші інтереси: 

Цікаво знати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи