Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

На тимчасово окупованих територіях росіяни вилучають українські книги та спалюють їх у котельнях

Категорія:

Світ:

Російські окупанти розуміють значення української мови та української літератури. Вони кажуть, що вилучають “нацистську літературу” і в перелік такої літератури потрапляють всі українські книги.

Книги вилучають з фондів загальних та шкільних бібліотек. В Ровеньках (Луганська область) зафіксовані випадки масового спалювання української літератури в місцевих котельнях, пише Спротив.

Раніше так зване «міністерство освіти та науки лнр» (представники окупаційної влади в Луганській області) спрямувало керівникам адміністрацій міст та районів, а також підпорядкованим освітнім організаціям документ з "порадою" вилучити з фондів шкільних бібліотек книги зі списку, в якому 365 позицій.

Під заборону потрапили художня література, книги з історії, біографії, есе, які стосуються України.

Ворог рекомендує прибрати: літературу про Голодомор в Україні, підручники та довідники з історії України, комікси, публіцистику, видану після 2014 року, книги з серії «Знамениті українці», художню літературу про «події періоду новітньої історії» в Україні й на Донбасі.

В січні окупанти провели черговий рейд по бібліотеках Мелітополя, де також вилучили українську літературу. Ще у вересні вони почали вилучення “нацистської” літератури з бібліотек Мелітопольського району. Проте майже кожен тиждень вони продовжують здійснювати рейди й  “знаходять” ще більше “нацистської” літератури, поступово вилучаючи всі українські книги, зауважує Спротив.

Нагадаємо, у світовій історії жодна мова не зазнала такого страшного нищення від сусіда-ворога, як українська. Російська імперія та СРСР забороняли українські книжки та змушували до вивчення російської мови та літератури. Для прикладу варто нагадати хоча б Постанову ЦК КПРС 1983 р. про посилення вивчення російської мови в школах і виплату 16% надбавки до платні вчителям російської мови та літератури («Андроповський указ») та директива колегії Міністерства освіти УРСР «Про додаткові заходи з удосконалення вивчення російської мови в загальноосвітніх школах, педагогічних навчальних закладах, дошкільних і позашкільних установах республіки».

У 1743 р. Московщина забрала з українських храмів старі українські церковні книжки та попалила їх, а вже 1748 року Був наказ Московського Синоду Київському митрополитові Самуїлу Милославському, щоб в Києво-Могилянській академії та в усіх школах України викладання вести російською мовою. В результаті цього на Лівобережжі України зникло 866 українських шкіл.

Ще раніше, у 1693 р. патріарх Московський надіслав до Києво-Печерської Лаври лист про заборону будь-яких книг українською мовою. А 1709 року був Указ російського царя Петра І про обов'язковість цензурування до друку українських книжок у Москві.

Читайте про всі злочини “братнього народу” з 1169 по 1990 роки, а також Як знищували українську мову. Документи про заборону української мови.

 

Наші інтереси: 

Українська мова та українська історія має велике значення, аби громадяни України (по паспорту) не стали манкуртами.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи