Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Mozart Group: колишні західні військові навчають українських новобранців – The Guardian (Британія)

Група Mozart, яка зараз базується на Донбасі, складається з 20-30 волонтерів із США, Великобританії, Ірландії та інших західних країн. Значною мірою фінансована приватними донорами США, Mozart Group також доставляє гуманітарну допомогу, включаючи санітарно-гігієнічні засоби та продовольство, у прифронтові міста та витягує вразливих людей із зон високого ризику бойових дій.

trenuvannya-1.jpg

Волонтери проводять прискорені курси з тактики бою, які повинні тривати шість місяців.
Волонтери проводять прискорені курси з тактики бою, які повинні тривати шість місяців.

«Приготуватися!», — кричить колишній морський піхотинець США. — «Загроза!» Лунає наступна команда, і залпи пострілів лунають навколо занедбаного кар’єру на українському схилі пагорба, лише за кілька миль від лінії фронту війни, пише у своїй статті на The Guardian Ед Рем (Ed Ram).

У серці Донбасу група з восьми досвідчених західних екс-військових проводить інтенсивний 10-денний курс навчання для 40 українських новобранців, які були виведені прямо з зони бойових дій.

Поки триває битва за схід України, солдати на Донбасі зазнають великих втрат в жорстокій артилерійській битві. Професійні бойові сили України, які з 2014 року захищали східну лінію фронту, сильно виснажені. Починаючи з 24 лютого на передову почали надходити новобранці, багато з яких пройшли дуже погану підготовку.

Новобранці на курсі мають різноманітне спорядження: різну зброю, форму та бронежилети різної якості. Чоловіки віком від 20 до 50 років — різних розмірів, комплекції та рівня фізичної підготовки.

Кожен десятий був військовим до війни, але вони пройшли дуже мало формальної підготовки, пояснює Енді Мілберн (Andy Milburn), засновник Mozart Group, нової приватної охоронної компанії, яка займається навчанням українських солдатів.

Мілберн, полковник морської піхоти у відставці, який провів 31 рік в армії США, зібрав експертів-волонтерів для навчання цивільних осіб, які воювали у силах цивільної оборони Києва, захищаючи свою столицю. Група Mozart, яка зараз базується на Донбасі, складається з 20-30 волонтерів із США, Великобританії, Ірландії та інших західних країн.

Назву Mozart Group придумали її учасники як зухвале музичне посилання на групу Вагнера, тіньову російську воєнізовану організацію, яку часто називають приватною армією Володимира Путіна. Мілберн каже, що спочатку він «трохи неоднозначно ставився до використання цієї назви», але тепер вона «прижилася як бренд».

З 2014 року група Вагнера діяла в небезпечних країнах з низьким рівнем доходу, включаючи Сирію, Лівію та Центральноафриканську Республіку, захищаючи інтереси Росії, не звертаючи уваги на права людини чи міжнародне право.

«Я не хотів, щоб мене асоціювали або порівнювали з групою Вагнера. Ми не протидія Групі Вагнера; те, що ми робимо, зовсім інше», — каже Мілберн.

Значною мірою фінансована приватними донорами США, Mozart Group також доставляє гуманітарну допомогу, включаючи санітарно-гігієнічні засоби та продовольство, у прифронтові міста та витягує вразливих людей із зон високого ризику бойових дій.

Українські солдати проходять п’яти- або десятиденні прискорені курси з основ поводження зі зброєю, стрільби, вогню та маневру й тактики бою, навчання яких в ідеалі займало б шість місяців. Тренери навчили тисячі військовослужбовців розмовляти з новобранцями через двох перекладачів, чого, за словами Мілберна, недостатньо для роботи, але їм було важко знайти людей з необхідними навичками.

Українські війська тренуються поблизу лінії фронту, оскільки їхні командири не можуть ризикувати, що їхні солдати надто довго залишаються поза полем бою, якщо росіяни спробують наступати. В ідеалі ці групи тренували б від 100 до 120 чоловік одночасно, але вони не можуть дозволити собі забрати їх із займаних позицій, каже Мілберн.

«Український уряд не хоче визнати, що більшість їхніх військових насправді не навчені. Але вони намагаються воювати з росіянами, які, на щастя, теж не навчені».

Але те, що військам бракує досвіду, вони компенсують ентузіазмом і рішучістю. «Вони бадьорі, вони слухають, вони уважні і, головне, у них чудове почуття гумору», — каже Мілберн. — «Вони не скаржаться, все беруть і викладаються на 100%.

Але, на жаль, він констатує, що американські й західні системи озброєння та військова техніка не використовуються і не розподіляються належним чином через відсутність в українців підготовки та навичок.

«Вони не розгортають зброю», — сказав Алекс, який протягом семи з половиною років в Британських військах спеціалізувався та навчався використовувати Javelin та NLAW, високотехнологічної протитанкової зброї США та Великобританії, застосування яких виявилося ключовим в успіху України у відтісненні Росії від Києва в березні.

Алекс каже, що з розмов з командирами він зрозумів, що без належної підготовки системи Javelin вартістю у 178 тисяч доларів США використовуються не за призначенням або стають зайвими, а батареї складного прицілу розряджаються ще до запуску ракет. «Вони не отримують потрібного навчання, — каже Алекс.

Нестор, 26-річний український військовий з Дніпра, один із небагатьох, хто воював на Донбасі з 2014 року, каже: "Ці інструктори чудові, незалежно від вашого рівня досвіду отримати таке детальне навчання". З 15 друзів, яких Нестор втратив у боях із 2014 року, 10 загинули цього року.

США, Велика Британія, ЄС та інші західні союзники, хоча й постачали зброю та проводили навчання за кордоном, не розгорнули свої війська в Україні через страх переростання конфлікту у війну між Росією та НАТО. Однак Енді Мілберн хотів би мати більше контактів з урядом США.

На запитання, чи ділиться він розвідданими зі США, він відповідає: «Це досить легка частина», і пояснює, що уряд США стурбований тим, що якщо вони фінансуватимуть Mozart, група може перетворитися на приватного військового підрядника, який стане втягнутим у бойові дії.

Якщо хтось із добровольців Mozart Group все ж бере участь у бойових діях, він більше не є частиною Mozart Group, пояснює Мілберн.

Нагадаємо, в липні до Великої Британії прибула перша група українських солдатів, які беруть участь у новій великій військовій програмі під керівництвом британців. В рамках цієї програми найближчими місяцями буде навчено до 10 тисяч українців.

Наші інтереси: 

Знати, як бачать нашу війну ззовні, а також як оцінюють рівень українських воїнів західні досвідчені військові.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи