Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Моральний дух росіян впав, а в українців зростає моральна перевага над ворогом

У військовій психології важливі перші два тижні – якщо до того часу перемир'я не було досягнуто, наступає важливий переломний момент. З біологічної точки зору, два тижні – це приблизно той час, протягом якого організм людини, включаючи мозок, може адекватно функціонувати та приймати рішення в умовах мінімального сну та виснаження.

Сьогоднішнє відео Зеленського заспокоїло моє серце. Вiн виглядає відпочившим. Я впевнений, що керівництво України сьогодні точно не гірше, ніж два тижні тому, вважає естонський дипломат, радник спецслужб Eerik N Kross.

На користь цього говорить і зростання моральної переваги над супротивником. 200 тис. українців повернулися в країну для боротьби з окупантом, 60 тис. іноземців пішли добровольцями й багато хто пішов на територіальну оборону.

Народи вільного світу однозначно підтримують боротьбу України за свободу, і хоча уряди вільного світу часом не є конкретними, Байден струсив на рахунок польських військових літаків, і безпольотну зону не наважуються створити, світова підтримка українців є теж дуже важливим духовним мотиватором.

Моральний дух росіян явно впав. Путін заарештував двох високих діячів ФСБ, яких звинувачують у створенні Кремлю помилкового уявлення про ситуацію в Україні. Вони відповідальні за збір розвідувальних даних і дестабілізацію країни, причому перше, очевидно, неповне або навіть неправильне, а друге зазнає невдачі.

Кілька високопоставлених військових також були заарештовані, які відповідали за оновлення російської системи військового зв'язку. А саме військовий зв’язок, яким росіяни хваляться як найкращим у світі, це скоріше якась дешева китайська штука, яка не працює, і гроші на її розвиток вкрадені.

У Кремлі також заявили, що притягнуть до відповідальності тих, хто відправляв в Україну воювати строковиків. Словом, винуватців українського фіаско шукають у Москві.

Eerik N Kross пише про таке поняття, як «кульмінація». Це момент, коли супротивник, який вторгається, настільки виснажився, що вже не може наблизитися до основних цілей атаки. Втомився, потребує оновлення та заміни.

Сила захисту повинна бути в змозі довести нападника до кульмінації, перш ніж він зможе досягти своїх основних цілей. Сьогодні говорити про те, що українцям вдалося довести росіян до цього моменту, поки рано, але перші ознаки, схоже, є. Залежно від жорсткості росіян, кульмінація в будь-якому випадку повинна бути досягнута максимум за 10 днів.

Росіяни в багатьох сенсах проявляють нервозність, хочуть допомоги вiд сирійцiв (ймовірно, нереальний план), погрожують атакувати поставки зброї країн НАТО, все більше розлючених батьків вимагають інформації в Росії, основний ефект санкцій доходить до людей. Крім того, росіяни не дають демобілізувати призовників. Це має значно підвищити напруженість у суспільстві.

Все це додає тиску, демотивує та деморалізує. На жаль, це також посилить загрозу містам, жінкам і дітям, українській інфраструктурі, яка безумовно, буде ще більше атакована, будуть руйнування і, можливо, буде запущена більш небезпечна зброя. Навіть є побоювання застосування хімічної зброї. Але, як казав Наполеон, на війні мораль до матеріалу розглядається  3 - 1. І близько третини російського матеріалу знищено або забрано українцями.

Наші інтереси: 

Погляд на українсько-російську війну збоку, очима іноземця.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дай Боже нам перемоги, бо ми воюємо за Правду

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дай Боже нам перемоги, бо ми воюємо за Правду