Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Монах-стартапер: чому Андрей Шептицький – один із найвизначніших героїв України

Мільярдер роздає свої статки, розкручує стартапи, веде підпільне життя, ховається від спецслужб, дратує Сталіна і домовляється з Голлівудом. А ще – він священник. Те, що більше схоже на трейлер фантастичного шпигунського бойовика, насправді є короткою історією життя митрополита Андрея Шептицького.
 

20052601.jpg

Андрей Шептицький у часи служіння в Добромильському монастирі / Архівне фото

Він – нащадок давнього українського роду графів Шептицьких, знаного ще у часи Руського королівства. Про це йдеться у програмі "Нація героїв" на 24 каналі.

Володіння його сім'ї сягали кількох тисяч гектарів земельних угідь у Західній Україні, на той час – на території Австро-Угорської імперії. З такими маєтками можна усе життя провести в бездіяльних розкошах. Та Роман, а саме таке ім'я він отримав при народженні, обрав собі інший шлях.

Андрей Шептицький не роздавав гроші, а давав можливість їх заробляти, починати власну справу. Він заснував перший український іпотечний банк і був його першим акціонером. Він давав позики селянам, створив кооператив, щоб селяни могли реалізовувати молоко, з нього виготовляли масло, пакували у гарні упаковки і продавали не лише в наших містах, а й везли на експорт. За таким принципом запрацювали десятки підприємств, зокрема, фабрика солодощів "Фортуна". Українці на цих підприємствах отримували роботу і соціальне страхування.

"Маслосоюз" — легендарна молочарська корпорація. Фото "Локальна історія"

Шептицький був і нафтовим магнатом. Він викупив землі у карпатському селі Перегінське. Там збудував нафтові свердловини й здавав їх в оренду за умови, що там працюватимуть місцеві селяни.

Куди ж ішли всі прибутки від банку, нафтового бізнесу і підприємств? Ні, не у кишеню Шептицького. Він їх інвестував у нові робочі місця, освіту та культуру, давав стипендії обдарованій українській молоді на навчання у Європі.

Шептицький за власні гроші відкривав і утримував школи, гімназії, духовні академії, лікарні та сиротинці. Несподіванкою у цьому списку можуть стати фотоательє у Чикаго та кіностудія у Вінніпезі. Він спонсорував і кіно в Галичині, а ще домовлявся з Голлівудом щодо знімання фільму про Голодомор.

А ще він започаткував Національний музей у Львові. Його фонди наповнив неоціненними раритетами – від давньоукраїнських ікон до ескізів Мікеланджело і Тиціана, які сам же ж привіз з Італії.

У часи Другої світової війни опікувався Червоним хрестом – це офіційно. А підпільно рятував життя: від нацистів сховав у своїй резиденції та у монастирях сотні єврейських дітей, виробляв їм підроблені паспорти і переправляв через кордон. Гостро критикував і нацизм, і комунізм.

Звичайно ж, за ним стежили спецслужби обох режимів і регулярно вламувалися до нього з обшуками. Подейкували, що авторитет Шептицького був такий великий, що Сталін побоявся зачепити його особисто. Зате відігрався на всіх, хто був дорогий митрополиту: брата Лева із сім'єю розстріляли, іншого брата-ченця Климентія замордували у Владимирському централі, родовий маєток у селі Прилбичі спалили дотла.

Усі свої великі справи владика Андрей здійснював із фізичним болем, бо з молодих років хворів на туберкульоз кісток. Ходив із паличкою, а останні 13 років роки провів на візку. Та зброя у руках героїв буває різною і не обов'язково вбивчою. 

Ніщо не завадило митрополиту здійснити свій найбільший задум. Шептицький готував країну до незалежності в усіх сферах життя: економіки, бізнесу, освіти, культури та духовності. Україна нині – це наслідок великого таємного бізнес-плану митрополита Шептицького.

 

 

 

 

Наші інтереси: 

Знати про видатні постаті України. Брати за приклад.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Зачинатель. Так краще звучить, ніж стартапер. Типу "старпер". Звиняйте за аналогію. А ще є Заведей. Монах-Заведей, монах-зачинатель. Що ж, він як Ісус Хрестос не рибу людям давав, а спінінґ (вже якщо стартапер), щоб ту рибу ловити.
Цікаво, якби він у наш час жив? Був би "баригою" напевно. Хоча й ті часи його кляли не менше, а може й більше. Московська пропаганда і тоді робила свою чорну справу. Моя родина по мамі з Волині, то завжди говорили про нього з презирством (через невігластво звичайно). Але час все ставить на свої місця.

Si vis pacem, para bellum

Коментарі

Зображення користувача Андрій Ясун.
0
Ще не підтримано

Зачинатель. Так краще звучить, ніж стартапер. Типу "старпер". Звиняйте за аналогію. А ще є Заведей. Монах-Заведей, монах-зачинатель. Що ж, він як Ісус Хрестос не рибу людям давав, а спінінґ (вже якщо стартапер), щоб ту рибу ловити.
Цікаво, якби він у наш час жив? Був би "баригою" напевно. Хоча й ті часи його кляли не менше, а може й більше. Московська пропаганда і тоді робила свою чорну справу. Моя родина по мамі з Волині, то завжди говорили про нього з презирством (через невігластво звичайно). Але час все ставить на свої місця.

Si vis pacem, para bellum

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Наймудріша людина України середини двадцятого століття. Духовний велетень України. Не маючи власної родини, присвятив своє житття становленню України і у духовному, і у економічному планах. Принциповим для нинішніх русинів-українців є ставлення до подій другої світової війни, до московитів, поляків, німців. Нижче я наведу текст з російської Вікіпедії, яка, намагаючись принизити Анрія Щептицького, насправді наводить нам важливу для нашого світогляду інформацію:

В межвоенный период Шептицкий был сторонником мирного сосуществования между украинцами и поляками. При этом он поддерживал связи с эмигрантским руководством Украинской войсковой организации и Организации украинских националистов. Так, в 1933 году Евген Коновалец писал Шептицкому: «Я часто вспоминаю тот день, когда услышал от Вашей Экселенции слова о том, что рано или поздно международные факторы поручат именно немцам уничтожить большевистскую Россию… Время испытало нашу дружбу и сотрудничество с немцами и, испытав, показало, что, невзирая на многократные искушения поладить с поляками, мы избрали единственно правильную ориентацию… „Немцы являются самыми искренними друзьями Украины, — советовали Вы мне тогда, — с ними нужно искать контакт и сотрудничество“. Слова Вашей Экселенции были вещими… Да, Германия под руководством своего фюрера Адольфа Гитлера перед всем миром взяла на себя эту миссию. Почитаю за свою сыновнюю обязанность доложить вашей Экселенции о том, чего никто не знает, или знают только те, кто непосредственно прорабатывает планы и ведёт подготовку к осуществлению этой большой цели. В этой подготовке на нас возложена не последняя роль…»[12].

В то же время Шептицкий не одобрял экстремистские методы Краевой экзекутивы ОУН на западноукраинских землях, которую возглавил Степан Бандера. В 1932 году в «Слове к украинской молодёжи» он предостерегал украинскую молодёжь от участия в её деятельности. Ещё более обострились отношения между Шептицким и руководством КЭ после того, как оно перешло к тактике политических убийств: «Преступление всегда есть преступление» и «Святому делу нельзя служить окровавленными руками», — так отозвался митрополит на убийство оуновцами директора украинской академической гимназии Ивана Бабия за «коллаборационизм»[13].