Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 17

Модель психіки ЕІІ - Достоєвський, Ватсон

Етико-Інтуїтивний Інтроверт    4 квадра
Псевдонім - Достоєвський, Ватсон     Коректор
Тварина - качка, риба Меланхолік
 

Гуманіст. Самозаглиблений аскет. Безпристрасна особа
Раціональність Не любить, коли при одній незакінченій роботі доручають іншу.

Інтровертність Тихий, товариський, в компанії більше мовчить і спостерігає, серед близьких - говіркий. Тісний гурт близьких людей, зв'язаний не тільки офіційними, але й дружніми узами - ось його сфера. Сталий у почуттях, емоціях, рідко і тільки близьким розкриває свої почуття, все переживає в собі. Розвинуте почуття обов'язку.

1. Етика емоцій

Носій тихого, внутрішнього моря почуттів. Без слів бачить, хто, кого і як любить, хто кому потрібний, а хто кому – ні. Пристосовується до емоцій іншої людини, співпереживає, знімає емоційну напругу, заспокоює, розмірковує про почуття та стосунки між людьми. Відмінно бачить, як до нього ставляться інші, власних емоцій не нав'язує, демонструє своєрідне емоційне завмирання, певен, що іншим потрібний спокійним, рівним, безтурботним, бажає бути бальзамом, який інші можуть прикладати до ран. Дуже чутливий до чужої біди. Приділяє багато уваги моральному аспекту культури: чесність, совість, гідність, порядність, інтелігентність.

2. Інтуїція можливостей

Цікавить абсолютно все: повна всеїдність на рівні його інтелекту і здібностей, любить видавати несподівані ідеї та думки. Винахідливий. Допитливий. Ерудований. Не користується стандартними способами вирішення проблем. Задумливий, схильний до розмірковувань. Розвинена уява часто приводить у сферу мистецтва. Майстер метафор, усна і письмова мова вирізняються витонченістю. Кооперується тільки з тими людьми, котрі поділяють моральні позиції і переконання.

3. Логіка структурна

Логічний аналіз і точні науки здаються занадто складними. Важко розібратися з речами, якщо їх багато, не може дати їм ладу. Тому обмежується невеликою кількістю предметів побуту й одягу. Не зважаючи на демонстрацію об’єктивного підходу, дуже залежить від симпатій, антипатій та інших почуттів. Скаржиться на свої нібито негаразди, злигодні та нещастя.

4. Сенсорика вольова

Недолік рішучості та ініціативності, невміння вимагати, сором’язливість вважає найбільшою своєю проблемою, яка постійно тривожить. Боїться бути нав’язливим, тому часто залишається в тіні. На виклик активно не реагує, образи носить у собі: незручно прийняти захист від інших. Погано запам'ятовує імена, прізвища, обличчя, не любить примушувати інших робити щось проти їхньої волі. Критичний до власної краси, волі, енергії, хворобливо переносить їх несхвалення, компліменти ж на цю тему сприймає тільки тоді, коли вони сказані віч-на-віч, лагідним тоном, без підкреслювання: йому потрібне мовчазне або тихе визнання. Протипоказана важка фізична робота.

5. Логіка ділова

не може розібратися, що - дрібниця, а що - важливе. Не знає, що треба робити, потребує, щоб йому це говорили. Здатен не покладаючи рук працювати заради близьких, але треба, щоб цю жертву помітили й оцінили, інакше ображається. Включається в ділову активність тільки тоді, коли відчуває себе компетентним і впевненим у даному питанні.

6. Сенсорика відчуттів

Підтримання порядку в домі та акуратної зовнішності вимагає від нього багато сил. Не може дозволити собі бути неохайним, зайві речі викидає, пам'ятає, де і що лежить, пропажа речі переживається важко. Уникає позичати гроші. Одяг не повинен впадати у вічі, але при цьому - має бути якісним, додержується англійської приказки: «Ми не такі багаті, щоб купляти дешеві речі».

7. Етика поведінки

Не вміє говорити «ні», рідко вступає у конфлікт, якщо його просять щось зробити, не в змозі відмовити, тому його нерідко експлуатують. Вияви теплих почуттів словами дратують, а от конкретна справа - постелити ліжко, піти в магазин - викликає глибоке почуття вдячності. Образившись на людину, демонструє відстороненість, першим до кривдника не звернеться, але досить показати добрий настрій — прощає, вибачення йому не потрібні. Побачивши людину, якій він потрібний, оживає, стає працездатним, у компанії підладжується до найбільш «задзьобаного». М’яка, люб’язна, турботлива, тепла людина, яка створює атмосферу добра, порозуміння, безконфлікності, поступливості, миру. Красномовний. Намагається уникати сварок та чвар, дуже важко зносить конфлікти. А якщо такі виникають, не розпалює їх, а допомагає все владнати власним прикладом, поведінкою та доброзичливістю, заспокоюючи інших.

8. Інтуїція часу
Передбачає початок конфлікту, коли він лише визріває, драматичність, навіть трагічність якоїсь ситуації, стає стриманим у цей час. Добре відчуваючи тривожні ситуації і готуючись до них заздалегідь, обмірковує запасні варіанти, не забуває попередити інших. Довіряє своїм передчуттям, знає мотиви вчинків. 
 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи