Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Міністр оборони Нідерландів пообіцяв виділити 400 мільйонів євро на українську програму безпілотників – Reuters

Категорія:

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс (Ruben Brekelmans) під час несподіваного візиту до Києва 6 жовтня заявив, що його країна інвестує 400 мільйонів євро (440 мільйонів доларів) у розробку передових безпілотників разом з Україною і поставить більше винищувачів F-16 в найближчі місяці.

24100803.jpg

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс (Ruben Brekelmans) під час інтерв'ю агентству Reuters, Київ, Україна, 6 жовтня 2024 року. Фото: REUTERS/Alina Smutko

Понад два з половиною роки з початку повномасштабного російського вторгнення Україна бореться за те, щоб перешкодити російським військам просуватися вперед на сході та атакувати критично важливі об'єкти інфраструктури напередодні зимових місяців, пише Reuters.

«Війна, звичайно, посилюється з кожним днем, і Україна створює все більше бригад, які потребують підтримки, які потребують військового обладнання. Ми повинні мати цей безперервний потік підтримки», – сказав Брекельманс в інтерв'ю Reuters у Києві.

За його словами, план дій щодо безпілотників об'єднає українські інновації та голландські знання для покращення технологій, що використовуються на полі бою.

«Ми зосередимося на різних типах безпілотників, тобто як на розвідувальних, більш оборонних, так і на ударних, тому що ми бачимо, що Україні потрібні більш наступальні безпілотники, щоб атакувати військові об'єкти», – сказав Брекельманс.

Близько половини інвестицій буде витрачено в Нідерландах, а решта буде розподілена між Україною та іншими країнами, додав він.

За словами міністра оборони Нідерландів, якщо розроблені безпілотники будуть успішними, то буде доступно більше фінансування для розширення виробництва.

З початку російського вторгнення в Україну Нідерланди пообіцяли виділити 10 мільярдів євро на військову підтримку України, і сьогодні витратили близько 4 мільярдів євро.

Повітряна оборона

Після відвідин 5 жовтня Харкова, який зазнав бомбардувань від російських планерних бомб, Брекельманс заявив, що атака на військові об'єкти в Росії, – це єдиний спосіб захистити місто.

Україна звернулася до своїх партнерів з проханням надати їй дозвіл на використання їхньої зброї для нанесення ударів по цілях в глибині Росії та надати їй більше засобів протиповітряної оборони.

Нідерланди зробили свій внесок у підтримку протиповітряної оборони, закликавши міжнародних партнерів надати Україні винищувачі F-16 і пообіцявши поставити 24 таких літаки.

За словами міністра, перша партія літаків з Нідерландів вже працює в українському повітряному просторі, тоді як інші будуть доставлені «в найближчі місяці та, можливо, на початку наступного року».

За його словами, країна також постачає запасні частини, боєприпаси та паливо для літаків, оскільки прагне розширити можливості підготовки пілотів, зустрічаючись з країнами-партнерами та гравцями приватного сектору, такими як Lockheed Martin, щоб підтримувати літаки в робочому стані.

Нідерланди також оголосили про намір зібрати для України систему протиповітряної оборони «Патріот», використовуючи деталі з різних країн, але Брекельманс сказав, що вони зіткнулися з труднощами при постачанні деяких деталей.

Він сказав, що Україна вже використовує один радар «Патріот», поставлений Нідерландами, і «три пускові установки будуть доставлені дуже скоро».

Наші інтереси: 

Повноцінне озброєння резервної української армії для руйнівного удару по Росії. Свято наближається.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

Останні записи