Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Марк Цукерберг емоційно виступив на захист свободи слова

«Щось в лісі здохло…» - кажуть у нас в таких випадках. Бо це була промова на тему, яку Facebook раніше намагався оминути.

Вже тиждень інтернет обговорює промову Марка Цукерберга у Джоржтаунському університеті. Зазвичай спокійний і врівноважений Марк цього разу говорив емоційно і переконливо. Він називав свободу слова підґрунтям демократичного суспільства, базовою необхідністю для протистояння з владою і забезпечення свободи людині. На його думку, чим більше люди мають можливість для висловлювання своїх думок, тим краще, бо тоді з’являється можливість дискусії і колективного пошуку найкращих рішень. Він стверджував, що люди отримують можливість самовираження, що, в свою чергу, дозволяє суспільству вирішувати свої проблеми публічно та з усіма фактами, що стоять перед ними.

Промова викликала різні, навіть полярні оцінки від повного захоплення до категоричного неспрійняття, що свідчить про важливість події.

Ті, хто добре знає англійську мову, можуть прослухати усю промову:

Ми ж звернемо увагу на кілька моментів.

1. Останнім часом Facebook знаходився під вогнем критики за те, що продовжує поширювати політичну рекламу. В своїй промові Марк заявив, що не буде забороняти у Facebook політичну рекламу, бо він проти того, щоб технічні компанії були арбітром істини.

2. Пікантності додає те, що нещодавно в мережу хтось злив аудіозапис, де Цукерберг називає сенатора-демократку Елізабет Воррен (Elizabeth Warren) «екзистенційною загрозою». Воррен разом з Джо Байденом (Joe Biden) та Берні Сандерсом (Bernie Sanders) утворюють трійку найбільш імовірних кандидатів у Президенти США від Демпартії на виборах 2020 р.

4. В своїй промові Марк серед іншого негативно висловився про конкурента фейсбука TikTok, котрий має китайське коріння. «В той час, як наші додатки, такі як WhatsApp, завдяки надійному шифруванню та захисту конфіденційності використовують протестувальники та активісти, в TikTok, китайському додатку, що швидко поширюється по всьому світу, згадки про ці протести цензуруються навіть у США», - сказав Цукерберг згадуючи протести у Гонконзі. -  «Чи такий інтернет ми хочемо?»

5. Марк говорив про свободу слова, що вона дозволяє уникнути централізації і концентрації влади. Гарні слова, але ж при тому сам Facebook є прикладом централізації, що породжує різні викривлення. Наприклад, відсутність українського офісу цієї компанії призводить до того, що український сектор фейсбуку модерує та сама команда, що і російський. А у цієї команди вельми специфічне уявлення про «допустиме» і «недопустиме», тому час від часу українські користувачі зустрічаються з дивними «банами», наприклад за використання слів «кацап» і «москаль» - навіть при цитуванні творів Шевченка та інших письменників XIX ст. Або абсолютно нейтральна фраза раптом оголошується «мовою ненависті» - ну просто як в анекдоті про «Нехай щастить!»

6. В своїй промові Марк зауважив, що ми живемо в час посилення поляризації та дезінформації, проте  не сказав, що саме завдяки соцмережам з’явилась така практика, як миттєве вірусне масове поширення свідомої дезінформації. А це суттєво деформує початкові умови для «колективного пошуку найкращих рішень». І поки що нема відповідей, як протистояти цьому.

Взагалі, повна свобода слова передбачає і свободу слова для того, хто виступає за повну заборону свободи слова. Як Facebook збирається боротись з цим парадоксом? Свобода слова безумовно ідеал, за який треба боротись. Але як при тому відокремити свободу висловлювань для пошуку найкращих рішень від свободи поширювати свідому дезінформацію для спотворення можливих рішень – залишається під питанням. При тому на такі великі централізовані соціальні мережі, і насамперед на Facebook, лягає серйозна історична відповідальність.

Наші інтереси: 

Масове поширення інформації та дезінформації - ознака нашого часу. Необхідно шукати нові форми підтримання інформації та протидії дезінформації.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В США наближаються вибори, можна добряче заробити на політичній рекламі. Фактично, Цукерберг гарно пропіарив свій Фейсбук як ефективний рекламний майданчик.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

В США наближаються вибори, можна добряче заробити на політичній рекламі. Фактично, Цукерберг гарно пропіарив свій Фейсбук як ефективний рекламний майданчик.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Фейсбук - це платформа не для змістовного спілкування, а для продажу реклами, а також інформації про користувачів Фейсбуку.

Ми про це вже якось говорили:

Демоси Міжмор’я і масові соціальні мережі

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Щербина.
0
Ще не підтримано

Там взагалі дивна ситуація.
Багато хто вважав Марка Цукерберга прихильником Демпартії США. І раптом саме демократи починають «розганяти зраду» і звинувачувати Facebook у прихильності до Трампа. Це настільки дико і неприродньо, що Цукерберг у приватній розмові з кимось називає демократку Елізабет Воррен «екзистенційною загрозою». А після його промови в Джорджтауноському університеті Елізабет Воррен знову пише гнівну статтю, де звинувачує Facebook у роботі на Трампа. А купа журналістів-«демократів» пишуть статті, де звинувачують Facebook у поширенні фейкової (на їхню думку) інформації на користь Республіканської партії, яку вони вважають дезінформацією, спрямованою проти Демпартії. Те, що саме Демпартія вже три роки поширює відверту дезінформацію про Трампа їх не обходить.
Отже, пристрасті в американському інформаційному просторі зараз дуже гарячі. У що це виллється – навіть не уявляю.

Творю, отже існую.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Демократи, як і всі ліваки, емоційно нестійкі, дратівливі, схильні шукати зовнішніх ворогів. Нерідко б'ють своїх. Ось і лівий Цукерберг потрапив під гарячу руку. Але на цьому безумстві він сподівається непогано підзаробити. Це той випадок, коли будь-яка антиреклама - це реклама.

Все, що робиться з власної волі, – добро!