Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Людина

Найцікавіші факти про Людину

Люди - єдині ссавці, не здатні дихати і ковтати одночасно

 
Для тварин поєднання дихання і ковтання не є проблемою. Діти у віці до 9 місяців також здатні на це - немовлята під час годування грудьми можуть дихати.

Після цього віку наш голосовий апарат опускається нижче, завдяки чому ми стаємо здатні видавати широкий спектр різних звуків, що формує мову. Проте після цього ми більше не зможемо дихати і одночасно ковтати.

 

Найрідкісніший колір очей у світі

 

Блакитні, зелені, карі, сірі, чорні. У кожної людини свій колір око, що дісталося йому у спадок і в результаті генетичних змін. Проте існують в природі дуже незвичайні кольори очей, які можна зустріти надзвичайно рідко. Які ж це кольори?

Фіолетовий колір очей мають люди, які піддалися генетичній мутації, що носить назву "Походження Александрії". При народженні такі люди мають звичайний колір очей - синій або сірий. Але після напівроку колір очей починає мінятися у бік фіолетового. Цей процес займає близько шести місяців. В період статевого дозрівання колір цей поглиблюється до темно-фіолетового або фіолетово-синього і залишається таким. Це відбувається внаслідок появи подвійного ряду генів.

На сам зір такий колір ніяк не впливає. Зате він може вплинути на серцеві захворювання у "фіолетовоочної" людини. Правда, в категорію схильних до цих хвороб потрапляє усього 7% людей з фіалковими очима, і в ці сумні відсотки потрапила і знаменита актриса Елізабет Тейлор, що мала рідкісний фіолетовий колір очей. Вона усе життя мала проблеми з серцем, а померла від інфаркту.

Ще один рідкісний колір око, що належить, правда, певній категорії людей, - це червоний. І його володарями є альбіноси - люди з природженою відсутністю пігменту шкіри і волосся, а також пігментної і веселкової оболонки ока - меланіну. Те, що ми бачимо, заглядаючи в червоні очі альбіноса - кров в посудинах веселкової оболонки.

Також рідкісними кольорами людських очей є бурштиновий і абсолютно чорний. А найрідкіснішим кольором очей визнаний. ЗЕЛЕНИЙ! Виявляється, зелений колір очей мають усього 2% усіх що живе на планеті людей, і в основному, це жителі північної Європи. Їх організм генетично схильний виробляти меншу кількість меланіну, від чого залежить зелене забарвлення веселкової оболонки.

 

Найгнучкіша людина

 

Найгнучкішою людиною на світі вважається гімнаст з Індії на ім'я Віджей Шарма. По декількох фотографіях ви можете судити про те, наскільки він гнучкий. Це просто неймовірно! Його називають "гумовою людиною", і, погодитеся, це прізвисько дане йому не даремно.

Віджей не просто гнучкий, він демонструє прямо-таки унікальні приклади гнучкості людського тіла. Наприклад, він здатний без зусиль просунути за голову ногу і витягнути її. Ще він просовує руку і голову в тенісну ракетку, а також. випиває пляшку коли, тримаючи її за головою за допомогою ноги! Крім того, Віджей може схрестити руки за спиною, а потім зчепити долоні на животі.

Віджею зараз 29 років, і він працює в магазині. Його потяг до екстремальних трюків з'явився ще в дитинстві. За словами хлопця, чималу роль в цьому зіграли фільми з Джекі Чаном в головній ролі, які він обожнював. Свою незвичайну гнучкість Віджей виявив, коли став захоплюватися бойовими мистецтвами в 1999 році. Сьогодні Виджей занесений в Книгу рекордів Гіннесу - звичайно, як найгнучкіша людина на світі.

Віджей Шарма дуже амбітний, він виступив на національному телебаченні і отримав срібну медаль. Але це, за словами унікального гімнаста, тільки початок великого шляху.

У Виджея є не менш гнучкий попередник. Це Мухтар Гусенгаджієв. Він також потрапив в Книгу рекордів Гіннесу як найгнучкіша людина на планеті. Він має напрочуд гнучке тіло, що дозволило йому прославитися як зірці легендарного "Цирку Дю Солей", як тренерові світових зірок Памели Андерсон, Мадонни і Демі Мур, а також зіграти понад 40 ролей в кіно. Він створив власне вчення, що допомагає людям розкрити свої таланти і здібності, що дрімають усередині. Творчий псевдонім Мухара Гусенгаджієва - Мухтар Гуддіні, на честь великого ілюзіоніста Гаррі Гудіні.

 

Найволохатіша людина

Ю Дзенхуан (Чжэнхуань) є найволохатішою людиною на світі. Представляєте, волосся покриває майже 96% тіла цього жителя Китаю! Причиною такої волосистості є рідкісна хвороба. У вушних каналах волосся у Ю стало рости вже в два роки. За лікування хвороби не береться жодні лікар у світі, настільки вона незвичайна.

Зате Ю зважився на лазерну епіляцію, що для нього стало дуже сміливим і відважним кроком, адже лазерна епіляція для найволохатішої людини на світі - зовсім не те ж саме, що поголити ніжки для панночки. До речі, про панночку. Ю дуже підтримує його улюблена дівчина, а вона у нього (так-так!) є. Так що замисліться усі, хто страждає від самотності. Навіть якщо у людини з такою, незвичайною зовнішністю є подруга, то і у вас усе обов'язково буде добре на любовному фронті. Власне, частково і заради подруги Ю зважився на таку неприємну процедуру.

Сам Ю, якому зараз 32 роки, дуже позитивно відноситься до своєї довгої чорної шерсті на тілі, називаючи її "божим даром". За його словами, щедра волосистість робить його несхожим на інших, особливим. Дзенхуан навіть заснував власну музичну групу, яка стала популярною багато в чому завдяки шерстистості її соліста.

Проте велика кількість волосся на тілі - це ще і дуже незручно. Наприклад, кілька років тому Ю Дзенхуан потрапив в лікарню із-за різкого погіршення слуху. Що в цілому не заважафла китайцеві шерсть дуже густо розрослася на вухах, через що Ю став гірше чути. Лікарям довелося умовляти Ю погодитися на хірургічне втручання, оскільки сильний ріст волосся на голові і особі загрожував не лише погіршенням слуху, але і був небезпечний для мозку.

За іншою версією, світовий рекорд по частині волосистості належить не Ю Дзенхуану, а братам Габрієлю і Віктору Гомез, у яких "волохатий відсоток" складає 98% усього тіла!

 

Найменша людина

 

Найменшою людиною у світі в 2011 році визнаний 55-сантиметровий філіппінець. Його звуть Джунрі Балуінг, і нещодавно йому виповнилося 18 років, що дозволило його вважати самим крихітним повнолітнім чоловіком на планеті. Тільки тоді його рекорд зміг бути офіційно зареєстрований представниками Книги рекордів Гіннесу.

Джунрі потіснив попереднього рекордсмена - непальця на ім'я Хагендра Тапа Магар, ріст якого досягав 67 см

Філіппінець-рекордсмен тепер мріє про те, щоб знайти собі відповідну дружину і створити сім'ю. Він не заперечує того, що шукати чоловікові стане серед звичайних жінок нормального росту, оскільки пошук серед собі подібних був би занадто довгим. За словами батьків карлика, простих людей з маленького села, перші ознаки ненормального росту у їх дитини з'явилися, коли тому було всього два роки. Хлопчик завжди був дещо хворобливим, і лікарі поставили діагноз: малюк більше не виросте. Ніякого лікування від цього немає, так що лікарі могли тільки запропонувати дитині вітаміни, а батькам - ради і рекомендації, як далі жити з такою дитиною. У батьків Джунри є ще двоє дітей, їм 11 і 13 років, але вони нормального росту.

Джунрі любить, коли його носять на руках, особливо коли це робить його батько Рейнальдо. Карлик розмовляє короткими фразами, оскільки діагноз відбився і на його мові. В основному, Джунрі сидить удома, оскільки потребує допомоги навколишніх людей. Також його стан не дозволяє йому ходити в школу.

Щоб офіційно встановити новий рекорд, представники Книги рекордів Гіннесу протягом одного дня тричі виміряли ріст філіппінця в різні години, щоб встановити найбільш точну цифру. Взагалі-то попадання в книгу Гіннесу не припускає отримання якого-небудь грошового призу. Проте глава Книги рекордів Гіннесу - Крейг Глендай - виразив надію, що привертання уваги до стану Джунрі Балуінга допоможе пояснити його унікальний випадок. Маленький філіппінець вже пройшов ряд операцій безкоштовно - за рахунок США.

Треба сказати, що носії звання найменшої людини на світі досить часто міняються - як тільки нові потенційні рекордсмени досягають свого повноліття.

 

Від 1% до 3% ваги нашого тіла - це вага мікробів, що живуть у нас, грибків і інших мікроорганізмів

 

Ви важите дещо менше, ніж ви думаєте. При вазі, наприклад, 50 кг - від 0,5 до 1,5 кг - це вага різних "гостей", що заселилися до вас з хорошими або поганими цілями.

У здоровій людині проживає близько 10 000 видів мікроорганізмів. Деякі з них приносять користь: наприклад, сприяють очищенню шкіри і допомагають переварювати їжу. Інші є потенційними збудниками хвороб. Увесь цей "зоопарк", зрозуміло, не може бути невагомим. Насправді цих мікробів набереться пара важких жмень.

 

У наших пальцях немає м'язів

 

Людські пальці не мають м'язів. Ми рухаємо ними за допомогою дистанційного керування, образно кажучи.

Пальцями рухають сухожилля, керовані м'язами передпліччя. Коли нам треба, приміром, зігнути палець, м'язи передпліччя тягнуть сухожилля, діючи ними за принципом маріонетки.

Всього в цьому процесі задіяні 17 м'язів долоні і 18 - передпліччя.

Навіть у великому пальці немає м'язів. Це дуже дивно, що пальці, одна з найрухливіших частин людського тіла, самі по собі не в змозі рухатися.

 

Жінки світліші, ніж чоловіки

 

У буквальному розумінні. Шкіра і волосся жінок в середньому світліше за шкіру чоловіків, причому це відноситься до усіх людських рас.

Це пов'язано із тим, що в чоловічому організмі більше меланіну, ніж в жіночому.

Також шкіра чоловіків має більше червонястий відтінок із-за більшого об'єму в організмі крові.
 
 

Наша шкіра є водонепроникною через жир

 

Водонепроникність - ця властивість шкіри, на яку ми зазвичай не звертаємо на це уваги. Але страшно собі уявити, що було б, якби це діяння було не так! Наприклад, від дощу промокав би не лише наш одяг, але і шкіра. І що відбувалося б з людьми після прийняття ванни?.

Водонепроникність шкірі забезпечує щонайтонший шар жиру між крайніми її шарами. Молекули жиру (ліпіди) мають гідрофільну (вологозбиральну) "голівку" і два гідрофобні (вологовідштовхуючі) "хвости". Ліпіди розташовуються під верхнім шаром шкіри в шаховому порядку, надійно забезпечуючи водонепроникність шкірі як зовні, так і зсередини.

 

Ретт Ламб ніколи не спить

 

Ретт Ламб з'явився на світ в 2006-му році в сім'ї Шеннон і Девіда Ламб і з перших днів свого життя притягнув до власної персони пильну увагу спочатку батьків і докторів місцевих клінік, а згодом і лікарів багатьох країн світу.

Практично ніщо не відрізняє Ретта Ламба від інших дітей. Проте, коли приходить час денного або нічного сну поведінка дитини не міняється - він усе також веселий і непосидючий.

Спочатку подібна поведінка просто-таки зводила з розуму страшно стурбованого батька і матір Ретта. Але після деякого часу оточення звикло до особливостей малюка, а також до виявленої незабаром недуги.

Зацікавлені феноменом хлопчика лікарі піддали Ретта численним медичним дослідженням і нарешті виявили явну патологію - хвороба Арнольда - Кіарі.

Ця недуга супроводжується безповоротними змінами в головному мозку пацієнта, зміщенням мозочка, а також довгастого мозку, що, у свою чергу, сприяє здавленню мозкової речовини і появі деяких відхилень. Таким чином, мозок дитини нині є буквально стислим якраз в тій ділянці, яка несе відповідальність за нормальну діяльність організму, у тому числі таких явищ, як сон, мову, дихання.

Попри те, що здоров'я Ретта Ламба доки не викликає особливих побоювань, заклопотаність майбутнім малюка все ж існує. Як довго організм хлопчика зуміє функціонувати в подібному режимі, невідомо.

Як довго продовжиться життя Ретта Ламба, покаже час. Його батьки все ще тішать себе надією на те, що їх чаду повезе - хто-небудь з видатних докторів неодмінно що-небудь придумає і зуміє полегшити хлопчикові існування.

 

Американка Барбара Сопер народила дітей 08.08.2008, 09.09.2009 і 10.10.2010

 
 

Домогосподарка Мічігану святкує народження своєї дочки Керри 10.10.10. Це йде за народженням її сина 09.09.09 і її першій дочці 08.08.08. Цей випадок один на 50 мільйонів! 36-річна Барбара Сопер говорить, що це їх власне невелике диво. Незважаючи на унікальність дат дитячих днів народжень, Сопери наполягають, що це не було заплановано, і вони навіть схвильовані із цього приводу.

 Перша дитина пари з'явилася на світ точно в день закінчення терміну. Друга дитина народилася раніше терміну за допомогою лікарського втручання. Передбачуваний термін був 20 вересня.

Остання дитина народилася теж раніше терміну (4 листопада), оскільки доктор Барбарі хотів запобігти потенційним ускладненням.

 

Люди чують свій голос інакше, ніж оточення, тому що чують його крізь воду і повітря

 

Вам, звичайно, доводилося чути свій голос в записі. І ви, звичайно, здивувалися його звучанню, оскільки звучить він абсолютно інакше, ніж його чуєте ви. У різних людей це сприйняття різне - комусь здається, що його голос в записі звучить вище, комусь - нижче, але завжди це абсолютно не схоже на те, що чують вони самі, коли говорять. Що стосується маленьких дітей, вони, найчастіше, взагалі не здатні розпізнати свій голос в записі.

 Який же голос "правильний"? Як не дивно, обоє. Ці два різні звучання - один і той же ваш голос. От як пояснює процес формування і сприйняття звуку голосу логопед і професійний постановник голосу голлівудських акторів, Нельсон Воган:

"Слухаючи свій голос в процесі розмови, ми сприймаємо його не лише вухами. Ми чуємо звукові хвилі, що поширюються усередині нас, через рідину, що заповнює внутрішні органи.

Мова починається в гортані, звідки виходять звукові вібрації. Частина цих вібрацій поширюється по повітрю. Це саме те, що чують інші, коли ми розмовляємо, і те, що записується, наприклад, диктофоном. Інша частина вібрацій проходить через рідини і різні тканини нашої голови. Внутрішнє і середнє вухо розташовані в кісткових порожнинах. Внутрішнє вухо містить рідину, а середнє - повітря, і обоє вони знаходяться в постійній компресії. Гортань, у свою чергу, поміщена в м'яку тканину, що також містить рідину. По повітрю звук поширюється інакше, ніж в рідині і щільних тканинах. Ця різниця відноситься практично до усієї ширини тонів, які ми сприймаємо, тому оточення чує зовсім не те, що чуємо ми.

Дослідження не може довести, що голос, який ми чуємо (наш "внутрішній" голос), неодмінно вище або нижче, ніж той, який чують інші ("зовнішній" голос). Тому можна сказати, що насправді у нас два голоси. І обоє з них - наші "справжні" голоси. Усе залежить від вуха того, що слухає".

 

Джуліано Строє - наймолодший у світі атлет і культурист

Джуліано Строє (дата народження 18 липня 2004) - румунський атлет і культурист. Джуліано Строє почав займатися з тими, що обтяжили з 2-х років. Його сім'я зараз проживає у Флоренції, Італія. Малолітній силач зайняв місце на сторінках Книги рекордів Гинесса після виконання однієї неймовірної вправи на координацію.

 Джуліано встановив рекорд по найшвидшій ходьбі на руках на 10 метрів з важким м'ячем між ногами. Він виконав трюк перед живою аудиторією на італійському телешоу, і став інтернет-сенсацією, оскільки сотні тисяч людей спостерігали запис того, що він витворяв, на YouTube.

Джуліано Строє - самий юний у світі атлет і культурист

Джуліано говорить, що слава не закрутила йому голови. І додає, що він все ще виконує властиві маленькій дитині дії, такі, як перегляд мультфільмів і малювання.

 

Ямки на щоках і підборідді виникають через недостатній розвиток м'язової тканини

 

Ямка - загальний термін, що використовується для позначення поглиблень в шкірі. Вони з'являються із-за недостатнього розвитку тканини, що приєднує шкіру до кістки.

Ямки виникають там, де м'язові волокна прикріпляються до глибоких поверхневих шарів шкіри (таким, як щока або підборіддя) або де шкіра з'єднується з кістками волокнистою тканиною (на плечах, на спині або на ліктях). Вони можуть виникати в місцях скупчення жиру, помітного під поверхнею шкіри. Розташування ямок в деяких місцях є спадковою ознакою. Найімовірніше, існує генетична схильність до їх появи.

 

Ні в кого немає очей блакитного або сірого кольору

 

Колір шкірного покриву, волосся, око визначається наявністю кольорового пігменту. Веселкові оболонки очей складаються з трьох шарів, кожен з яких має пігментні клітини коричневого і жовтого кольору, які в поєднанні дають різні відтінки карого кольору очей.

 Ми бачимо очі блакитними з тієї ж причини, по якій небо здається нам синім: розсіювання світла. Веселкова оболонка очей деяких людей містить пігментні клітини тільки темно-коричневого кольору і тільки на одному своєму шарі. Інші шари розсіюють світло, що падає, хвилі синього кольору повертаються до поверхні ока, а темний фон поглинає іншу частину світу. Якби очі освітлювалися зсередини, то сині хвилі при розсіюванні дали б жовтий колір.

Виходить, що світлоокі люди виглядають такими саме тому, що пігмент в їх очах найтемнішого кольору. Парадоксально, але факт.

 

За допомогою лазера можна змінити колір очей з карого на блакитний

 
 

Дивовижне перетворення обіцяє методика Lumineyes, розроблена доктором Грегом Хомером з каліфорнійського медичного центру компанії Stroma Medical, який удосконалював її більше 10-ти років, а патент отримав ще в 2005 році.

Нагадаємо, що колір очей - продукт цілого ряду анатомічних особливостей, і визначається він не лише розподілом пігментів у веселковій оболонці, але і розташуванням капілярів, і волокон самої оболонки. Блакитний колір пов'язаний з мутацією в гені HERC2, із-за якої зовнішній шар веселкової оболонки практично не містить меланіну (у внутрішньому його вистачає). Сучасні дослідження показують, що сталася ця мутація 6-10 тис. років назад, і, можливо, усі блакитноокі люди Землі мають загального прародителя, в геномі якого вона і сталася. Навпаки, передня оболонка райдужки у карооких людей насичена меланіном, який, поглинаючи світло короткохвильової частини видимого спектру, створює коричневе забарвлення.

Процедура Lumineyes, винайдена і відпрацьована доктором Хомером, займає не більше 20 секунд, за які щонайтонший лазерний промінь акуратно випалює меланін з переднього шару веселкової оболонки, і на декілька тижнів ока з карих перетворюються на виражено блакитні.

Втім, не поспішайте купувати квитки в Каліфорнію. Поки що методика не пройшла увесь набір необхідних клінічних випробувань, і автори її шукають інвесторів, готових вкластися на завершення тестування на добровольцях. У США подібні операції почнуть робити не раніше, ніж роки через три. Хоча в деяких інших країнах, де законодавство м'якше, Lumineyes можна буде скористатися, можливо, роки на півтора раніше. Чекаємо репортажів з Японії, де модифікації тіла - у тому числі і використання контактних лінз для зміни кольору очей - заняття надзвичайно модне.

Взагалі, за даними Stroma Medical, з 80% людей, які мають темні очі, не менше 17% із задоволенням змінили б їх на що-небудь посвітліше, якщо були б упевнені у безпеці і ефективності такої процедури.

 

Існує синдром волосся, що не розчісується

 
 

У медичних журналах з 1973 року зафіксовано всього біля ста окремих випадків цього захворювання. Як правило, синдром спостерігається у дітей у віці від 3 місяців до 12 років і виражає себе точно оскільки і називається. Волосся, зазвичай біляве, встає дибки і не піддається розчісуванню.

 Проблема, на думку дерматолога доктора Девіда Орентрейха з нью-йоркської медичної групи дослідників Orentreich, лежить усередині волосяного стержня. Під мікроскопом явно видно різниця у будові волоса у хворих синдромом від нормального волосся. "Волосся зазвичай сухе, в'юнке, крихке стають такими, що поступово не піддаються розчісуванню із-за нерівної поверхні волосяного стержня". - вважає доктор.

Синдром Волосся, що Не розчісується, був уперше описаний в 1973 році у французькому медичному дослідженні, яке охрестило його "cheveux incoiffables". Було встановлено, що хвороба може виникнути із-за генетичних чинників, але і може спостерігатися абсолютно непередбачувано. У 1982 в Німеччині провели дослідження над шістьма членами сім'ї, що страждають від синдрому волосся, що не розчісується. У 2007 році медичний журнал повідомив про цілу сім'ю ту, що страждає від синдрому упродовж чотирьох поколінь.

 

Найбільша кількість пальців у людини - 34

 

У однорічного Акшата Саксени по 7 пальців на руках та по 10 на ногах. Дитина з Індії, незважаючи на свій юний вік, вже перенесла серію складних операцій по ампутації зайвих пальців, більшість з яких не функціонували. Але як це не дивно, серед незліченої кількості мізинців і середніх пальців у Акшата зовсім відсутні великі. Щоб виправити цю ситуацію, лікарі прийняли рішення реконструювати їх на основі вже ампутованих.

 Такий стан відомий науці під назвою полідактилія - спадкове анатомічне відхилення, що характеризується більшим, ніж у звичайних людей, кількістю пальців на руках і ногах. Найчастіше, додаткові пальці з'являються поряд з мізинцем або між великим і вказівним пальцями.

До Акшата Саксени, рекорд упродовж 6 років утримував китайський хлопчик, у якого було 15 пальців на руках і 16 на ногах.

Дитина, чиє ім'я батьки побажали залишити в таємниці, так само, як і Акшат, переніс безліч складних операцій по видаленню пальців і відновленню кистей рук. Остання операція пройшла у березні минулого року в госпіталі Шеньяна. І сьогодні він веде життя звичайної дитини, у якої по 10 пальців на руках та ногах.

 

Сльози покращують настрій тільки 30% людей

 

Дослідження показали, що сльози зовсім не обов'язково покращують настрій і приносять полегшення, як це прийнято вважати. Точніше, приносять, але далеко не усім. З 97 людей, що взяли участь в дослідженні, плач полегшив душевні страждання тільки 30%. 61% не відчув ніякої зміни настрою, а 9% відчули себе ще гірше.

Так що поплакати - все-таки не найкращий спосіб вирішення проблем.

 

Міфи і факти про облисіння

 
 

У лікуванні облисіння варто покладатися тільки на думки і методики кваліфікованих лікарів і ні в якому разі не вірити численним міфам. Ось лише найпоширеніші з них.

 

Міф 1. Вік - головний ворог волосся

Насправді це не так. Просто у зрілих чоловіків облисіння помітніше. Процес надмірного випадання волосся може тривати роками, і до 40 років голова чоловіка може бути вже схожа на коліно. Проте статистика свідчить, що у більшості облисіння починається у віці від 20 до 30 років. Нерідкі випадки, коли волосяний покрив починає зникати і в підлітковому віці. Але все таки зв'язок віку і алопеції існує. Це потрібно запам'ятати твердо: чим раніше почалося випадання волосся, тим більше катастрофічні форми воно може прийняти в майбутньому. Тому не варто соромитися, виявивши перші ознаки недуги в ранньому віці: терміново звернетеся до лікаря. На ранніх стадіях алопеція часто піддається лікуванню.

Міф 2. Облисіння передається по материнській лінії

Поширене твердження: якщо хочете дізнатися, чи чекає вас в майбутньому облисіння, подивитеся на голову свого діда по материнській лінії. Насправді це помилка. У 2005 році група німецьких учених дійсно виявила ген облисіння в Х-хромосомі, яка передається нам від матері. Це відкриття і породило міф. У науковому світі він був розвінчаний вже в 2008 році, коли був знайдений другий ген облисіння - в чоловічій гілці спадкоємства. Таким чином, причиною ваших страждань може бути будь-який з батьків. І те тільки тоді, коли у вашому випадку алопеція генетично обумовлена.

Міф 3. Гель і лак - причина випадання волосся

Тут ми бачимо класичний приклад масової помилки. Це твердження не має під собою ніяких наукових підстав. Коли люди стикаються з яким-небудь "нез'ясовним" (тим більше - неприємним) явищем, вони готові вхопитися за будь-яку соломинку, за будь-яку теорію, яка раз і на завжди називає єдину причину. Так і в цьому випадку. Якщо лаки і гелі для волосся містять безліч хімічних речовин, значить, саме із-за них починає випадати волосся. Логіки в цьому твердженні стільки ж, скільки в словах про те, що землетруси відбуваються із-за видобутку корисних копалин. Прибічникам цього міфу пропонуємо разом з лаком і гелем відмовитися ще і від використання шампунів (там теж багато хімічних речовин) і постежити, чи перестане випадати волосся, якщо не мити голову впродовж місяця.

Міф 4. Облисіння із-за використання занадто великої кількості шампуню

Ще один міф, який зазвичай приводять прибічники теорії змов. Звичайно, транснаціональні корпорації тільки і думають про те, як на нас з вами нажитися. Але ніхто спеціально не випускатиме шампунь, застосування якого може привести до облисіння. Навпаки, виробники шампунів зацікавлені в тому, щоб у нас було якомога більше волосся - щоб ми витрачали якомога більше шампунів. Логічно, чи не так?

Міф 5. Волосся любить стрижку

Багато чоловіків упевнені, що волосся на голові поводиться так само, як і на обличчі. Ми знаємо, що регулярне гоління сприяє в результаті утворенню густої щетини. На жаль, волосяний покрив голови не реагує на гоління і стрижку так само. Але після кардинальної стрижки може створитися тимчасове враження, що волосся на голові стало більше. Це відбувається тому, що біля коренів волосся товще, і як тільки зістригають важкі кінці, шевелюра неначе підводиться, стає пишніше. Але це оманливий ефект. Насправді після стрижки волосся на голові не додається.

Міф 6. Хочеш облисіти - йди в солярій

Солярії, звичайно, неоднозначно впливають на здоров'я. Жорстке ультрафіолетове узлучение може привести до шкірних захворювань і навіть раку. Але нікому ще не вдалося довести, що відвідування солярію може привести до випадання волосся.

 

Британець Кріс Сандс гикає вже 5 років

 

Кріс Сандс народився у Великобританії, в місті Лінкольні. Йому двадцять шість. Ще кілька років тому Сандс жив цілком повноцінним життям і не подумував про те, що його чекає. Кріс із задоволенням займався своєю улюбленою справою - музикою, - активно спілкувався з друзями і близькими, подорожував і вів активне особисте життя.

 Незабаром усе змінилося. У вересні 2006-го року Сандс почав гикати. Через деякий час гикавка зникла, проте в лютому 2007-го року з'явилася знову і тепер вдень і вночі не дає музикантові спокою.

Лікарі втомилися боротися з недугою Кріса. Страждальник пройшов безліч різноманітних курсів лікування, включаючи нетрадиційні - гіпноз і йогу. На жаль, нічого не допомогло. Кріс продовжує гикати навіть під час сну.

Деякі фахівці стверджують, що причина такого хитромудрого відхилення в хворобі шлунку. Згідно з проведеними в Королівському медичному центрі (Queen's Medical Centre) Ноттінгема ретельним дослідженням, у Кріса пошкоджений шлунковий клапан. Результатом відсутності повноцінних шлункових функцій є гикавка, усунути яку нині не представляється можливим.

Доктори медичної установи запропонували Крісу постійний контроль (передбачалося помістити в шлунок гикаючого Сандса спеціальну трубку, фіксувальну кислоти, а також інші показники). Також планувалося хірургічне втручання. Крім того, було проведено сканування мозку музиканта і грудної клітки, а також безліч інших процедур.

На жаль, лікарі не виявили нічого істотного і все ще не можуть знайти вихід з ситуації, що склалася. Кріс Сандс продовжує гикати. Його нинішній стан дуже заважає музикантові. Гикавка створює дискомфорт і не дозволяє Крісу удосконалюватися в професії. Також Сандс не може повноцінно харчуватися, пити і спати. Йому доводиться постійно шукати нові способи вживання води і їжі. Наприклад, Кріс вже встиг придумати сто варіантів постачання власного організму водою.

Гикаючий Кріс Сандс сподівається, що не повторить долю рекордсмена по безперервній гикавці американця Чарльза Осборна з Айови, який гикав 68 років, - з 1922-го року по 1990-й. Музикант переконаний в тому, що дуже скоро йому вдасться позбавитися від цієї хвороби.

 

Позіхання

Позіхання прийнято сприймати як ознаку втоми або туги, проте ніхто не стане заперечувати той факт, що людина позіхає не тільки коли їй нудно або хочеться спати. Анаеробні атлети, такі як штангісти або спринтери часто зауважують, що позіхають під час найактивніших тренувань і змагань. Позіхання плюс до всього ще й незбагненно «заразне»: якщо хтось поруч із вами позіхне, вам неодмінно захочеться зробити те ж саме.
Однією з гіпотетичних функцій позіхання є накопичення вуглекислого газу. Проте це не пояснює усіх аспектів позіхання: наприклад, те, чому воно все-таки таке заразна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
очіфакти
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи