Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Любомир Романків – українець, без якого Apple могло б і не бути

Майже 40 років тому український науковець Любомир Романків розробив революційну технологію і фактично започаткував еру персональних комп’ютерів: без його винаходу не існувало б компанії Apple, кажуть винахідники.

romankiv.jpg

Любомир Романків

У національній залі винахідників США зберігаються історії великих людей, які змінили наше з вами життя на краще, осіб, без яких не було б більшості сьогоднішніх технологій.

«Це – винахідники Сполучених Штатів, які створили щось таке, що змінило увесь світ», – розповідає керівник національної зали слави винахідників Девід Джонсон.

Не одразу спаде на думку тут, в американському музеї, серед більш ніж півтисячі винахідників шукати українське прізвище.

П’ять років тому ексклюзивний список поповнили 11 імен. Серед них – Стів Джобс і складне до вимови американцям Любомир Романків, уродженець Жовкви Львівської області, провідний науковець компанії IBM, вчений-електрохімік, винахідник тонкоплівних магнітних головок для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп’ютерів.

Чан Хуан

«Саме він розробив індустріальний процес, а також інструменти та усе інше, що було необхідно для того, аби запустити виробництво жорстких дисків», – каже професор Алабамського університету Чан Хуан.

Сьогодні видатному винахіднику 86 років і він повен сил та енергії і зустрічаємо ми його на щорічній конференції електрохіміків, на яку раз на рік для обміну ідеями з’їжджаються кращі науковці планети.

Любомир Романків тут як рок-зірка, тільки у сфері технологій. Знають його усі.

«Я вважаю, що його праці над магнітними головками, жорсткими дисками, які ми сьогодні використовуємо на сучасних комп’ютерах, – це, мабуть, його найбільший внесок. Вони були створені у лабораторії IBM, в Санхосе, Каліфорнії. І ця його робота дозволила заробити IBM мільйони доларів, тому його дуже цінують у компанії і неабияк поважають. Він вивчив ціле покоління інженерів-електрохіміків для IBM», – говорить винахідник дослідницького центру IBM Юджин О’салліван.

Проте свою славу у світі винахідників Любомир завоював зовсім не через мільйони доларів, зароблені для IBM. Майже 40 років тому він розробив революційну технологію і фактично започаткував еру персональних комп’ютерів. Без його винаходу, наприклад, компанії Apple не існувало б.

«Apple була започаткова в той спосіб, що Возняк купив в нас ці диски і, як він оповідає в одному своєму дописі, в своєму гаражі він збудував перший персональний комп’ютер. І тоді зацікавився тим, розуміється, Джобс, який в дійсності ці технології не дуже знав, але він був добрий salesman і зачав тоді будувати ту компанію Apple», – розповідає винахідник Любомир Романків.

Проте сам Любомир каже: тоді до кінця не розумів, наскільки вагомою буде його розробка. Він і гадки не мав, що технологією користуватиметься увесь світ. Він про це навіть не думав. Загорявся іншими ідеями, новими проектами у комп’ютерній сфері.

«Наприклад, ми тоді разом працювали, і він винайшов технологію пайки мікроконтактів на комп’ютерному чіпі і технологію формування багаторівневих з’єднань.

Сучасні мікросхеми можуть складатися із 12 рівнів металу. Ми разом з Любомиром працювали над розробкою цієї технології, і ми випустили її на ринок. Тепер це – у кожному комп’ютері на планеті», – розповідає винахідниця дослідницького центру IBM Лілі Деліджіанні.

Мало хто в світі серед рядових користувачів знає, що вмикаючи ноутбук чи настільний ПК, працює одразу сім патентів українця.

«Люди в мене запитують: «Покажіть мені, що саме із ваших розробок я використовую на своєму комп’ютері». Моя відповідь дуже проста: натисніть кнопку «Пуск» на клавіатурі, ви побачите картинку на екрані – це моя магнітна головка на жорсткому диску уже працює. Окрім цього, іще сім інших моїх патентів працюють на вас», – розповідає Любомир Романків.

За своє життя в лабораторії IBM він зробив 180 наукових відкриттів, 67 з них запатентував, проте мільйонером так і не став. Каже: і не думав про гроші ніколи, жив наукою та відкриттями.

«Для мене гроші не є найважливіша річ в житті. Вони потрібні для того, щоби жити, але щоб збивати мільйони і щоби за ними дертися по стінах, для мене то є якесь своєрідне пониження. Вони повинні прийти за те, що я роблю нормально», – додає винахідник.

 

 

Своїм багатством Любомир Романків вважає його внесок в історію та той факт, що він колись змінив життя людей на краще. Сьогодні він працює над книгою, в якій планує описати усі ті технології, над якими працював 53 роки свого життя.

Наші інтереси: 

Україні є ким пишатись.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Як надто довго вже, українці - в тіні.
Тому так важливо нарешті будувати свій проєкт, у якому вони лідери!
І це: Вільна Українська Держава Міжморя :)

Миро Продум каже:
Стів Джобс займався маркетингом, а комп’ютером займалися українські інженери.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

І ще більше пишатимемося, коли ті ґенії знатимуть свою ціну!

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стів Джобс займався маркетингом, а комп’ютером займалися українські інженери.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Як надто довго вже, українці - в тіні.
Тому так важливо нарешті будувати свій проєкт, у якому вони лідери!
І це: Вільна Українська Держава Міжморя :)

Миро Продум каже:
Стів Джобс займався маркетингом, а комп’ютером займалися українські інженери.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !