Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Литва розглядає можливість перейменування Росії на Московію чи щось інше

Категорія:

Комітет Сейму Литви розпочинає дискусію про те, чи є сенс змінити топонім "Росія" в литовській мові на "Масковія". Політики шукатимуть рішення на основі висновків історика Альфреда Бумблаускаса (Alfredo Bumblausko), який представить 7 червня у Сеймі свою доповідь "Росія і Масковія: 5 брехень та замовчувань".

23052202.jpg

Raimundas Lopata
Raimundas Lopata

Про це йдеться у повідомленні голови комітету, ліберала Раймундаса Лопати (Raimundas Lopata), повідомляє Verslo Zinios.

На думку депутата, президент Росії Володимир Путін розпочав війну в Україні, опираючись на спотворену і неправдиву історію. І тому в Литві варто порушувати питання про те, чи не сприймається історична роль Росії в західній свідомості як спотворена – так само як і сама назва.

"Ми називаємо Росію Росією, тому що вона сама себе так називає. З історичної перспективи Великого князівства Литовського ми будемо шукати більш прийнятну і точну оцінку історичної ролі країни для Литви та Заходу, ніж великоросійський наратив, який укорінився в західній свідомості. Відповідно, ми уточнимо, як краще називати країну, яку ми традиційно називаємо Росією: чи це Росія, чи Московія, чи щось інше», – заявив Раймундас Лопата.

7 червня історик виступить з доповіддю щодо цього питання. У заході візьмуть участь історики, філософи, мовознавці та політики.

Ми неодноразово писали про те, що так звана Росія вкрала нашу назву, історію і культуру. Офіційна історія так званої Росії та поневолених нею народів, яку нам нав'язували радянські історики і яка викладалася в школах, остаточно оформилася у 19 столітті й була написана на замовлення Романових.

Ще у 2006 році ми опублікували статтю про країну Моксель (після презентації книги Володимира Белінського “Страна Моксель или открытие Великороссии” – тоді ще російською мовою. Автор показав правдиву історію формування етносу так званих русскіх і справжню, несфальсифіковану історію Російської імперії).

Наші інтереси: 

Розуміємо, що держава-агресор використовує історію як зброю. Тож потрібно розвінчувати міфи, доносити правду про справжню історію та походежння Московії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Кацапстан (країна кацапів) – цілком пристойна назва. Навіть краща, ніж Московія, тому що відбиває національний характер (слово "кацап" означає живодер, потрошитель, убивця-садист). 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Кацапстан (країна кацапів) – цілком пристойна назва. Навіть краща, ніж Московія, тому що відбиває національний характер (слово "кацап" означає живодер, потрошитель, убивця-садист). 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Щербина.
5
Середнє: 5 (1 голос)

До речі, латиською мовою Росія називається Krievija. Відповідно Російська Федерація - Krievijas Federācija. Це склалося традиційно ще з тих часів, коли всю Московію називали по назві племені кривичів, з якими предки латишів жили по сусідству.

Фінською мовою Росія - Venäjä, естонською - Venemaa. Обидві назви походять від племені венедів.

Китайською Росія звучить щось на кшталт "Улосі".

В'єтнамською - щось типу "Нгаа"

Творю, отже існую.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

На мапах була назва «Московія».
Мені здається, що використовувати її буде промовистіше для  всіх її колишніх колоній - тоді всім нам разом легше буде просувати світом цю назву (принаймні тимчасово). 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

На мою думку, краще застосувати назву, яка вже звична для сотень мільйонів людей і яку нині активно застосовують для позначення Московії – "Мордор". Врешті-решт, це самоназва – москалі полюбляють так називати свій край.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Росіяни люблять називати Мордором свою Москву – це їм подобається. Ось цитата з однієї статті

"Слово "Мордор" используется в нашей речи слишком часто для названия вымышленной страны из пусть и очень популярного литературного произведения. Что должно беспристрастно свидетельствовать нам о том, что оно приобрело какое-то другое, отличное от первоначального значение.

И одно из этих значений это Россия. Хотим мы того или нет, но нам приходится использовать такую аналогию если не самим, то соглашаясь с ее использованием в этом качестве друзьями или знакомыми. Например, ваш друг уехал отдыхать в теплые края и интересуется, - а как там погода в Мордоре? Холодно, - отвечаете вы. Впрочем, некоторые делают это даже с удовольствием. Видимо им импонирует определенная брутальность, соответствующая этому понятию".

Все, що робиться з власної волі, – добро!