Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Львівщина отримає державне фінансування на реставрацію та збереження пам’яток

Світ:

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко відвідав Львівщину та пообіцяв виділити 25% державних коштів «Великого будівництва у культурі» на реставрацію та збереження пам’яток Львівської області.

«Це надзвичайно амбітна програма, яка має на меті не лише збереження наших традицій, а й зробить об’єкти «Великого будівництва у культурі» надзвичайно цікавими елементами туристичної атракції. Збереження їхньої автентичності й духу – наша відповідальність, наповнення новим змістом – наш обов’язок. Ми зробимо все, щоб кошти, на які ми очікуємо, – а це 55 мільярдів гривень упродовж 4-х років, будуть спрямовані не тільки на реставрацію і реконструкцію, добудову, а також і на створення центрів культурних послуг по всій Україні», – розповів міністр під час брифінгу у Свірзькому замку, повідомляє сайт Львівської обласної державної адміністрації.

Свірзький замок

За його словами, відновлення історико-культурної спадщини забезпечить сталий розвиток територій громад, прокладе нові туристичні маршрути, пам’ятки стануть місцевими туристичними магнітами.

«Львівщина має амбітну ціль – 25% передбаченого фінансування на проєкт «Велике будівництво» у культурі отримати на реставрацію та збереження пам’яток нашої області. Чому стільки? Бо в нашій області зосереджена чверть усіх пам’яток культурної та архітектурної спадщини України.  Це понад 8 тисяч об’єктів, – зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Відтак Львівська обласна державна адміністрація скерувала пропозицію щодо отримання фінансування з державного бюджету України у 2021 році на реставрацію 21 пам’ятки архітектури. Зокрема, Свірзького та Старосільського замків, костелів у Годовиці та Щирці, Тартаківського, Поморянського палаців та палацу Гредлів, дерев’яних церков, що входять до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та інших сакральних об’єктів.

За словами очільника області, у Стратегії розвитку Львівської області на період до 2027 року серед 5 стратегічних цілей є і «Туристична привабливість», також запроваджено розвиток економічної компоненти культурно-мистецької сфери, зокрема підтримку креативних індустрій з використанням регіональних традицій і орієнтованих на розвиток творчої молоді.

В межах ініціативи Президента України «Мандруй Україною» та формування туристичних магнітів України для Львівщини визначено магніт – національний природний парк «Сколівські Бескиди». Вже цього року інвестовано бюджетних та грантових коштів у розвиток туристичної інфраструктури близько 6,2 млн грн. Це дасть можливість зручної логістики карпатськими шляхами та створить безпечні умови для подорожей.

Реставрується музей фортеці Тустань, активно розвивається інфраструктура довкола нього. Створюються інформаційні пункти на еко-стежках.

Цьогоріч також здійснили передачу на баланс НПП «Сколівські Бескиди» палацу Гредлів – пам'ятки архітектури місцевого значення у місті Сколе, який стане туристично-інформаційним та еко-просвітницьким центром. Як вже зазначалося, його також включили до переліку об’єктів для реставрації в рамках «Великого Будівництва».

Наші інтереси: 

Наступного року планується відновлення 100 культурних об’єктів по всій Україні. Це – дуже важливо не тільки для туристичного бізнесу, а й загалом для економіки України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи