Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ленд лізу не буде принаймні до січня

Категорія:

До січня місяця ленд-лізу не буде. А далі подивимося. Але є й гарна новина, допомога Україні все одно йде, просто вона по-іншому юридично оформлена. І в принципі, нам тут все одно, за якою внутрішньо американською юридичною статтею до нас йде допомога. Головне, щоб вона йшла.

Вже закінчується листопад, і все частіше звучить питання: а де ленд-ліз? Заспокойтеся: ленд-лізу не буде до січня, а там побачимо.

Отже, за порядком. Спрощено ленд-ліз можна описати, як видача Україні у тривалу безплатну оренду американського військового обладнання, при тому те обладнання, яке буде втрачено на полі бою – списується. А по закінченні війни вціліле обладнання повертається до власника, тобто до США, або якщо Україна захоче його залишити у себе, то викуповує його за залишковою ціною.

Справжня назва закону: «Закон про надання Президентові розширених повноважень щодо укладання угод з Урядом України про позику або оренду оборонних виробів цьому Урядові для захисту цивільного населення в Україні від російського військового вторгнення та для інших цілей». А ленд-лізом його скорочено називають по аналогії з подібними програмами під час другої світової війни.

Запропонував законопроєкт про ленд-ліз сенатор республіканець Джон Корнин і за американською традицією для таких важливих законопроєктів співавторами стали ще три сенатори – республіканець і два демократи. Таке співавторство як правило забезпечує кращу двопартійну підтримку законодавчих ініціатив.

19 січня Джон Корнин передав законопроєкт на розгляд Комітетом Сенату США з міжнародних відносин. Законопроєкт був ухвалений Сенатом 6 квітня, 28 квітня його ухвалила Палата Представників, Президент Байден підписав цей закон 9 травня.

І от з того часу наші журналісти та аналітики регулярно питали: а коли почнеться ленд-ліз? І самі розказували глядачам, що ленд-ліз напевно почнеться з 1 жовтня, коли в США починається новий фінансовий рік. І ось вже закінчується другий місяць нового фінансового року, а ленд-ліз так і не почався. Для тих, хто не зрозумів з першого разу – повторю: допомога Україні йде, але юридично вона по-іншому оформлена. Це саме допомога, а не ленд-ліз.

Так чому ленд-ліз все ще не почався? На це є пара причин, пов’язаних з американською політичною кухнею.

По-перше, ініціатива закону про ленд-ліз виходила від республіканців. На цьому демократична адміністрація великого піару не зробить. Це при тому, що тема допомоги Україні є зараз доволі значущою в США. Наприклад в газеті для конгресменів «The Hill» практично кожен день є матеріали, присвячені Україні та її боротьбі проти російської агресії. І допомога Україні є ледь не єдиною темою, яка об’єднує переважну більшість і республіканців, і демократів.

Тому демократична адміністрація бажає продовжувати допомагати Україні, але так, щоб це виглядало, як ініціатива демократів. Тому адміністрація Байдена робить ставку не на ленд-ліз, а на пряму допомогу, за яку голосує Сенат і Палата Представників, де поки що у демократів є більшість.

Друга причина ще банальніша – невелике юридичне шахраювання.

Сам по собі ленд-ліз спрощує механізм передачі Україні військового обладнання, коли Президент має право оперативно реагувати на потреби й передавати Україні необхідні речі без попереднього узгодження з Конгресом. Але ті суми, які виділяються на ленд-ліз – вони виділяються саме на допомогу Україні. І це йде у звіти.

А зараз демократи роблять ставку на виділення Конгресом пакетів допомоги Україні. Річ у тому, що в пакетах допомоги Україні далеко не все йде Україні. У ці пакети демократи запихають купу інших статей, таких як допомога нелегальним мігрантам, екологічні ініціативи та різні соціальні програми, за які виступають демократи. Власне Україні там йде десь 20-25% від суми пакета. Ясна річ, що частина республіканців виступає проти таких законопроєктів, бо виходить, що вони фінансують програми демократів, проти яких виступають республіканці. Республіканці вимагають ці пакети розділити. Щоб те, що заявлено як допомога Україні, дійсно повністю було допомогою Україні. Загальна сума буде меншою, але там буде лише те, що дійсно йде Україні.

Через це деякі ліберальні журналісти намагаються нас переконати, що нібито республіканці проти України. Ні, республіканці проти паразитування на темі України. І після Нового року, коли в Палаті Представників буде вже хоч і невелика, а республіканська більшість – ці пакети будуть розділяти. І на Україну буде йти саме та сума, що й заявлена у законопроєкті.

Якщо республіканцям вдасться примусити Конгрес розділяти ці пакети, то тоді у демократів відпаде необхідність робити ставку саме на пакети допомоги. Можливо, що тоді демократична адміністрація нарешті застосує механізм ленд-лізу. Хоча це зовсім і необов’язково. Цілком може продовжувати працювати механізм затвердження в Конгресі пакетів допомоги Україні.

В принципі, нам тут все одно, за якою внутрішньо американською юридичною статтею до нас йде допомога. Головне, щоб вона йшла.

Наші інтереси: 

Треба розуміти нюанси того, як йде військова допомога Україні з боку США.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дякую за чітке пояснення того, що реально відбувається. Цікаво, що "експерти", які переконували про початок ленд-лізу 1 жовтня, якось раптом забули про цю тему і вже й не згадують. Що не кажіть, а найкращим експертом з цього питання виявився Володимир Щербина.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дякую за чітке пояснення того, що реально відбувається. Цікаво, що "експерти", які переконували про початок ленд-лізу 1 жовтня, якось раптом забули про цю тему і вже й не згадують. Що не кажіть, а найкращим експертом з цього питання виявився Володимир Щербина.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Зате мають надійти патріоти : червона лінія відсувається !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !