Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Китай хоче бути в центрі нового світового порядку. Торговий блок має захищати свою безпеку та економічні інтереси

Категорія:

Китай прагне до нового міжнародного порядку, в якому Пекін буде домінуючим гравцем. Європейський Союз повинен бути більш наполегливим у захисті своїх безпекових та економічних інтересів, включаючи можливий загальноєвропейський контроль за своїми зовнішніми інвестиціями (outbound investment).

19071901.jpg

Урсула фон дер Ляєн

Про це заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі 30 березня перед поїздкою до Китаю. Разом з президентом Франції Еммануелем Макроном вона їде туди наступного тижня, пише The Wall Street Journal.

ЄС повинен продовжувати взаємодіяти з Пекіном, але потребує стратегії "де-ризикування" своїх відносин і залежностей від Китаю.

Вона також пов'язала майбутнє зв'язків Європи та Китаю з діями Пекіна у зв'язку з війною в Україні й фактично поставила хрест на сподіваннях в реалізації інвестиційної домовленості між ЄС і Китаєм, досягнутої у 2020 році.

Посилаючись на підтримку Китаєм Росії у війні в Україні, китайську глобальну інфраструктурну ініціативу "Пояс і шлях" та напористість Китаю у багатосторонніх організаціях, пані фон дер Ляєн заявила, що "чіткою метою Комуністичної партії Китаю є системна зміна міжнародного порядку з Китаєм у його центрі".

Коментарі пані фон дер Ляєн з'явилися у переломний момент відносин Європи з Китаєм, які були пошкоджені роками економічних суперечок, а після вторгнення Росії в Україну тісними зв'язками президента Китаю Сі Цзіньпіна з президентом Росії Владіміром Путіним.

Зазнаючи різнобічного тиску з боку Вашингтона, який вимагає посилити свою лінію щодо Пекіна, і з боку Китаю, який не хоче піддавати ризику свої великі економічні інтереси, більшість країн ЄС прагнуть продовжувати взаємодію з Пекіном і не бути безпосередньо втягнутими в конфронтацію між США і Китаєм.

Щодня ЄС і Китай торгують майже на 1 мільярд євро, що еквівалентно приблизно 1,1 мільярда доларів, а Китай є найбільшим імпортним ринком ЄС.

Офіційні особи кажуть, що однією з ключових цілей поїздки до Китаю є спонукання китайських лідерів до більш збалансованого підходу щодо війни в Україні та попереджають, що будь-яке рішення Пекіна про військову підтримку Росії (для її війни) в Україні матиме серйозні наслідки для двосторонніх зв'язків.

Нагадаємо, до початку повномасштабної війни Росії в Україні Євросоюз "дружив" з Китаєм проти США. Особливо, це робила Німеччина при керівництві Ангели Меркель.

Китай неодноразово пропонував Євросоюзу "дружити" проти США.

У 2018 році ми писали, що Китай вирішив об'єднатися з Європою проти США. Тоді китайці заявили, Пекін і Брюссель повинні працювати спільно, щоб разом відстоювати світовий торговий порядок.

Наші інтереси: 

Бачимо, що зараз ЄС стоїть на боці України. Стежимо за політичними рухами Китаю, який серйозно включився у геополітичну гру.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи