Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

КСУ визнав конституційним закон про українську мову як державну. "Слуги" відкликали мовні поправки

Світ:

Конституційний суд ухвалив рішення 14 липня на пленарному засіданні Великої палати, яке буде оприлюднено на офіційному вебсайті 15 липня. Це – відповідь на подання 51 народного депутата щодо відповідності мовного закону Конституції України, яке 21 червня 2019 року подали до КС Олександр Долженков і Вадим Новинський. 

А ось Верховна Рада 15 липня на своєму позачерговому засіданні має розглянути поправки, якими пропонують вивести телебачення з-під дії закону про мову. 

Спільнота «Мова об’єднує» планує 15 липня о 15:30 громадську акцію «Не дамо продати мову» під стінами Верховної Ради, але «слуги народу» відкликали ці поправки, повідомляє Детектор Media.

14 липня очільниця підкомітету з питань інформаційної політики нардеп «Слуги народу» Євгенія Кравчук сказала, що мовні поправки були відкликані Олександром Корнієнком, Орестом Саламахою та Андрієм Клочком, повідомляє агенція Укрінформ.

Вона не впевнена в тому, що Максим Бужанський також відкликав поправку, але запевнила, що у "цих поправок немає шансів пройти".

12 липня народний депутат від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович повідомив, що "слуги" хочуть вивести з-під дії закону про мову телебачення, рекламу і виборчу агітацію.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час зустрічі із Головою ВР Дмитром Разумковим висловив занепокоєння поправками, які можуть істотно звузити застосування державної мови, про що написав на своїй сторінці у Фейсбук: 

"Поправками № 13 та 14 пропонується внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо мови розповсюдження фільмів та передач, поправкою № 16 пропонується внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у частині підтвердження рівня володіння державною мовою, поправкою № 17 пропонується внесення змін до Закону та інших законодавчих актів України про освіту у частині мови освітнього процесу, а також скасування санкцій за порушення законодавства про державну мову у сфері обслуговування споживачів.

❗Нагадаємо, що 16 липня розпочинається новий етап втілення саме тих норм мовного закону, що стосуються іспитів на рівень володіння державною мовою; сфери культури та розваг; туристичної сфери; книговидавництва та роботи книгарень; кіновиробництва, демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні тощо".

Наші інтереси: 

Відстоювати українську мову як державну в усіх сферах життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

розмовами про мову відволікають гобітів від медичного тероризму.poor people watch tv
rich people read.РаДіє

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

розмовами про мову відволікають гобітів від медичного тероризму.poor people watch tv
rich people read.РаДіє