Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Кроти" у Кабміні. Як російський агент 15 років шпигував в українському уряді

Світ:

З початку війни СБУ затримала сотні російських агентів в Україні. Кабінет міністрів України виявився "розплідником російських кротів". З початку повномасштабного вторгнення РФ українські правоохоронці виявили відразу кількох посадовців уряду, що тривалий час працювали на ворога.

Про це йдеться статті на BBC.News.Україна

Один з них вже отримав вирок – це уродженець Київщини Василь Мехеда, співробітник секретаріату Кабміну. Його арештували в Києві на початку квітня, а 19 серпня він отримав вердикт – 12 років тюрми за держзраду.

Український держслужбовець працював на ворога 15 років.

Як зазначено в матеріалах справи, працював в секретаріаті уряду Мехеда ще з 2000 року. Останніми роками обіймав посаду старшого референта відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань прем`єр-міністра.

Мехеда мав допуск до державної таємниці з січня 2001 року, який скасували 24 червня 2010 року.

В далекому 2006 році до нього звернувся колега з секретаріату Кабміну з дивним проханням – копіювати документи з грифом таємно та передавати йому. За це Мехеда отримував грошову винагороду від 800 до 3000 доларів.

Через рік обидва колеги вирушили до Москви, де спілкувалися зі співробітниками ФСБ. Останні запропонували їм співпрацю, на яку вони погодились.

Так тривало три роки. Василь Мехеда копіював і пересилав таємну інформацію з Кабміну, яка цікавила російські спецслужби. З 2010 по 2015 рік в цій співпраці була перерва. Але потім вона продовжилась.

Співробітник апарату уряду отримав від ФСБ спеціальний пристрій для фотографування документів, що циркулюють у Кабміні, та карти пам'яті для знімків.

Періодично він виїжджав у Росію, Білорусь, Туреччину, Азербайджан, Вірменію та на Кіпр і передав фотознімки, отримуючи за них гроші. Також Мехеда отримав від ФСБ телефон зі спеціальними програмами для конфіденційного зв'язку.

Серед документів, які обвинувачений встиг передати російській розвідці, наприклад, документ "Щодо невідкладних заходів реагування на виклики в енергетичній сфері", довідка щодо перевірки запасних пунктів управління окремих обласних адміністрацій.

Також він передав РФ інформаційну довідку "Республіка Білорусь: вплив західних санкцій на економіку країни" та інші секретні документи уряду.

Після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну співробітник уряду припинив роботу на ФСБ. "Він визнає свою вину", – запевняє його адвокат Віктор Овсянніков.

Цікаво, що саме цей юрист є також захисником російського військовослужбовця Вадима Шишимаріна. Цей військовий засуджений київським судом до 15 років за вбивство цивільного на Сумщині.

В тому процесі Овсянніков був безкоштовним адвокатом, наданим державою. В справі Василя Мехеди він діє за договором з клієнтом, вказує юрист.

Визнання провини шпигуна суд врахував як пом'якшуючу обставину. Замість найбільшої міри у 15 років, суд призначив мінімально можливі 12 років.

Захисник вже подав апеляцію. Вона ще не розглянута. Питання обміну свого клієнта адвокат не виключає.

Хто ж були спільники-колеги засудженого урядовця Кабміну? Вочевидь, мова йде про затриманих ще в середині березня двох українських чиновників.

Під увагу правоохоронців тоді потрапив завідувач відділу з питань діяльності органів юстиції у секретаріаті уряду Анатолій Бай та керівник відділу взаємодії з бізнесом у Торгово-промисловій палаті України Віталій Гордина.


Останній у 2003-2008 роках був постійним представником України при координаційних інститутах СНД. Потім він до 2014 року працював в секретаріаті Кабміну в департаменті зовнішньоекономічних зв'язків.

Як повідомила пресслужба СБУ, саме ці підозрювані передавали РФ різну розвідувальну інформацію: від стану обороноздатності до облаштування держкордону та персональних даних українських правоохоронців.

Російські куратори платили їм за інформацію від 2 до 15 тисяч доларів за завдання. Суми залежали від рівня таємності та важливості зібраних даних.

Зокрема, Анатолій Бай, що отримав кодові імена "Кіреєв" і "Канатоходець", за даними СБУ, заробив 27 тисяч доларів на співпраці з ФСБ, а Гордина (позивний "Гаврілов") – 33 тисячі доларів.

Служба безпеки оприлюднила відео за показаннями затриманих. Анатолій Бай в цих показаннях зізнається, що передавав документи російським спецслужбам в "промислових масштабах".

"В середньому було 300 документів за раз. На рік було, мабуть, 3-3,5 тисячі", – вказує він.

Вирок Баю і Гордині ще не винесено. Підозрювані перебувають під вартою.

Слід зауважити, що це – не перші "кроти" з Кабміну. Ще у 2017 році правоохоронці затримали Станіслава Єжова – заступника керівника протоколу та особистого перекладача прем'єр-міністра Гройсмана. У вересні 2019 року його засудили за шпигунство і відразу ж звільнили для обміну на українських бранців Кремля.

Агент Кремля у Кабміні. Єжов: що про нього відомо.

Наші інтереси: 

Війна виявила російських агентів та шпигунів. Чим менше буде чиновників в Україні, тим менше буде й шпигунів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи