Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Козак Мамай - вільний озброєний філософ, що творить свою пісню про сенс життя

Тільки українці спромоглися написати ікону самих себе. Іншим народам це не під силу. Навряд чи існує загальний образ ідеального британця чи француза. Єдиного народного портрета не побачити в різниці часів та спільнот. Українці - це виключення. У нас одна спільнота на всі часи. 

Так історично склалося, що одного разу ми вирішили, що всі нормальні українці – це козаки. А всі, хто в козаки не записався – або не українці, або зовсім не люди. Чоловіки, здатні тримати зброю, заявили себе як правлячий клас та створили новий принцип соціального буття. 

Коли Антіохійський Патріарх побачив країну козаків, його спіткало потрясіння. Довілля, багатство, набожність та абсолютна безпека в межах козацьких вольностей вражала уяву. Першою брамою вселенської битви назвало Україну вражене посольство. 

Кажуть, політичні переконання передаються разом із групою крові. Часи змінилися. Та козацька натура продовжує жити. Ще шаблі не встигли поржавіти, а хуторяни взялися за роботу. На дверях, скринях, дошках та полотнах з`явився народний соціальний ідеал – Козак Мамай. І кожен, хто втомився від чорної роботи або проживав жалюгідне життя, поглянув на простий портрет, міг згадати себе, забутого... Вільним, озброєним філософом, що створює свою пісню про сенс життя.

Національна ідея, вмонтована в просту лубочну картинку, стала надійнішою за будь-який символ. Герби та прапори можуть мінятися, а Мамай лишається незмінним. Він сидить у самоті, та йому не сумно… Він може їхати, та йому не треба… В нього все є, але нічого відняти… Він ні до кого не проситься і до себе не запрошує… Голос його поглинається багатострунним складним інструментом – голос, зрозумілий тільки Богу… 

Єдина в світі козацька нація особистим символом віри зробила пісню, де ясно вказано, за що нам не соромно вмерти і з якою метою – щоб довести всьому світу, що ми браття козацького роду! Незбагненна дивна ціль! Наче всі ми оспівуєм не людей, народ чи країну, а легендарну метафізичну расу, здатну прозрівати істину. 

В ідеальній Україні сховались ідеальні герої – мамаєвці та мамаєвки, що не прийняли світовий порядок. Тому що дух козацької волі вище будь-яких свобод! 

Наші інтереси: 

Незбагнена Українська душа! Розуміймо наші глибини та сутність!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи