Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Казахстан відмовився від російської ракети на користь української

Світ:

Казахстан зробив остаточний вибір на користь української ракети-носія «Зеніт» для своєї космічної програми, відмовившись від російської «Ангари». Казахи та українці остаточно домовилися, а офіційні документи будуть підписані в середині жовтня.

«Прийняте остаточне рішення про створення комплексу на «Зеніті». Це означає, що проект буде здійснений протягом наступних декількох років» , - розповів радник голови українського космічного агентства Едуард Кузнєцов.

Казахсько-російський проект «Байтарек» реалізується з середини минулого десятиліття. Він передбачає створення ракетного комплексу нового покоління на базі інфраструктури казахського космодрому «Байконур». Спочатку передбачалося, що він буде реалізовуватися під російську ракету «Ангара». Перший запуск з нового майданчика був намічений ще на 2012 рік, проте так і не відбувся.

Причин, за якими Казахстан віддав перевагу українській ракеті, може бути декілька. По-перше, це має здешевити проект «Байтарек» , вартість якого вже досягла $ 2 млрд. По-друге, Казахстан нібито вирішив прискорити переговори з використання «Зеніту» після аварійного падіння російської ракети «Протон-М» на космодромі «Байконур», що сталася 2 липня 2013 року.

При цьому в Україні висувають ще одну можливу версію. На думку депутата Верховної Ради Анатолія Кінаха, відмова від «Ангари» може свідчити про небажання Росії ділитися нею з Казахстаном, оскільки її запуск можна буде здійснювати самостійно на споруджуваному космодромі «Східний» на Далекому Сході.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

на користь "украинскої" виправте в заголовку на правильний варіант..

Коментарі

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

на користь "украинскої" виправте в заголовку на правильний варіант..