Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кабінет Міністрів України затвердив новий Державний стандарт базової середньої освіти

Світ:

30 вересня на засіданні уряду був затверджений новий зразок Державного стандарту базової загальної середньої освіти, який визначає 11 головних навичок, які повинні отримати школярі до кінця 9 класу. 

Над документом працювали експерти Міносвіти, запрошені фахівці, педагоги та експерти міжнародної програми оцінки освіти PISA. Потім він пройшов громадське обговорення. Стандарт затверджувався в рамках реформи "Нова українська школа" і розроблявся для дітей, які вже почали вчитися за новою програмою в початковій школі, пише Ділова столиця.

На базі нового стандарту будуть розроблені детальна програма і навчальний план для учнів середньої школи, які наберуть чинності з 2022 року. Таким чином, за новими правилами будуть вчитися сьогоднішні третьокласники.

До 2022 р. уряд і місцева влада зобов'язані забезпечити школи всіма необхідними електронними та технологічними рішеннями. В проєкті держбюджету на 2021 р. на ці цілі виділять 159 млрд гривень для Міносвіти, з яких 1,4 млрд гривень направлять безпосередньо на Нову Українську Школу.

Досвід інших країн

У Фінляндії навчання в середній школі триває дев'ять років. Вся основна загальна освіта регулюється законодавством, також в країні діють державний базовий навчальний план та місцеві навчальні плани, які враховують специфіку школи і її спрямованість.

Вчителі в Фінляндії мають величезний вплив на організацію навчального процесу, вони можуть самостійно планувати заняття і визначати, на які саме теми треба зробити наголос в тому чи іншому класі. Звичайно, основою залишаються національний і місцевий навчальні плани, і після закінчення школи діти повинні опанувати всіма зазначеними в цих документах навичками, однак, саме вчителі вирішують, яким чином донести до школярів знання.

Крім того, учні в Фінляндії можуть крім основної програми записуватися на вибіркові предмети за інтересами. У навчальному плані особлива увага приділяється інтегрованим блокам, які включають знання з кількох предметів, а також інформаційних і комунікаційних технологій.

Організацією середньої освіти займаються комуни, школи фінансуються коштом податків жителів кожного міста чи регіону.

Ключові компетентності для школярів 5-9 класів

Український Стандарт базової середньої освіти декларує компетентнісний підхід до навчання, а все навчання в середній школі розділено на два основних цикли: адаптаційний (5-6 класи) і цикл базового предметного навчання (7-9 класи).

По закінченню середньої школи учні повинні опанувати такими ключовими компетентностями:

  • вільне володіння державною мовою;
  • здатність спілкуватися рідною (при відмінності від державної) та іноземними мовами;
  • математична компетентність;
  • компетентності в галузі природничих наук, техніки та технологій;
  • інноваційність;
  • екологічна компетентність;
  • інформаційно-комунікаційна компетентність;
  • навчання протягом життя;
  • громадянські та соціальні компетентності, пов'язані з ідеями демократії, справедливості, рівності, прав людини, благополуччя і здорового способу життя, з усвідомленням рівних прав та можливостей;
  • культурна компетентність;
  • підприємливість і фінансова грамотність.

В рамках кожної з компетентностей виділяють кілька умінь, якими повинні опанувати учні. Наприклад, в середній школі діти повинні читати з розумінням, вміти висловлювати власну думку усно і письмово, критично і системно мислити, логічно обґрунтовувати свою позицію, проявляти творчість та ініціативність, конструктивно керувати емоціями, оцінювати ризики, співпрацювати з іншими людьми.

Чи зміниться предметна програма для учнів середньої школи

Державний стандарт середньої освіти — це скоріше ціннісний документ, керівництво до дії, а не конкретний план. Тому в ньому не визначено навчальні предмети, проте представлений базовий навчальний план. На підставі нього школи будуть розробляти типові навчальні плани, що містять орієнтовний перелік предметів.

У Стандарт включені дев'ять предметних областей: культурно-літературна, математична, природознавча, технологічна, інформатична, соціальна і з охорони здоровʼя, громадянська та історична, художня, фізкультурна. Також документ передбачає можливість викладання інтегрованих курсів, які можуть об'єднувати кілька галузей.

З впровадженням Стандарту базової освіти вчителі в школах отримають академічну свободу. Вони зможуть самі планувати час на вивчення тем, більш творчо підходити до проведення занять, робити акценти на тих чи інших моментах навчальної програми.

Стандарт середньої освіти став логічним продовженням реформи Нової Української Школи. Однак поки складно зрозуміти, як теоретичні постулати будуть впроваджені на практиці, адже перебудова навчального процесу у всіх школах країни вимагає великих грошей. І мова йде не тільки про нові підручники й робочі зошити, які потрібно ще розробити та видати, але і про технічне переоснащення шкіл. Зараз забезпеченням закладів середньої освіти займаються місцеві влади, у яких через коронавірус-карантин і так проблеми з наповненням бюджетів.

Не можна також скидати з рахунків і деяких педагогів, які звикли до знайомої пострадянської системи й зовсім не бажають освоювати нові підходи. Правда, Міносвіти вже розпочало роботу над "Професійним стандартом вчителя установи середньої освіти", в якому повинні бути чітко вказані всі вимоги до педагогів. Якщо документ буде прийнятий, вчителям доведеться пройти атестацію, і тоді педагоги, які не відповідають стандарту, можуть втратити роботу.

Також багато що залежатиме від конкретних навчальних програм з кожного предмета, які будуть затверджені на основі Стандарту, і того, наскільки гнучкими вони будуть і чи зможуть реалізувати цілі, які ставить перед собою НУШ.

Наші інтереси: 

Розуміти, що систему середньої освіти потрібно змінювати, що теперішня школа не виконує своєї місії. Також потрібно говорити про те, що громади на місцях можуть самі вирішувати, якою буде їхня школа, а високих чиновників з міністерства освіти та відділів освіти при міських та обласних держадміністрацій направити на практичну роботу в школи, щоб втілювали на практиці програму Нової Української Школи. Тоді можуть вивільнитися кошти від чиновницьких зарплат. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

хуцпа.радію

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

хуцпа.радію

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це не для індустріальної школи-тюрми. Як казали в одному рекламному ролику, "це фантастика, синку".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Щоб школою керували громади, ці громади ще треба якось створити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

Згадався епізод із фільму "Формула кохання" (говорили про сіно): "Коштує то воно коштує, та хто ж його купить"? Другими словами: "Дурень думкою багатіє".

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"