Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Іспит для отримання українського громадянства: кілька вагомих аргументів «за»

Світ:

Демократія передбачає, що вага того, хто голосує на виборах, дорівнює вазі голосу будь-якого громадянина, що голосує на виборах. Тобто умовний ватний пенсіонер, у якого з голови стирчать серп і молот, має такий же вплив на майбутнє України, як людина, яка любить Україну, хоче в ній жити і розуміє, куди їй рухатися.

19012103.jpg

паспорти громадянина і негромадянина Латвії

Як стають громадянами 

Основними принципами надання громадянства у світі є «право землі» (громадянство за місцем народження), «право крові» (громадянство за походженням батьків) і процедура імміграції. Причому цікавий нюанс: перші два способи в більшості країн мають спрощену процедуру, а іммігранти для отримання громадянства повинні відповідати певним критеріям, жити певний термін в країні, складати іспити та інше.

Я щиро не розумію, як факт народження людини на певній території дає йому право впливати на її майбутнє?

Громадянство України має даватися не за те, що тебе народили в цій країні. Воно повинно бути привілеєм, який потрібно заслужити.

Для отримання громадянства і всіх прав, які воно передбачає, мало народитися в країні або мати батьків українців. Кожен житель країни повинен підтвердити, що гідний мати цей статус. Цим підтвердженням може бути здача іспитів на знання державної мови, історії та Конституції.

Мене щиро задовбало раз від разу стикатися з непрохідною тупістю деяких виборців і розуміти, що вони обнуляют на виборах голоси освічених і адекватних людей. Бісить, що думка кожного ідіота враховується.

Це вже десь було

Литва після виходу з СРСР дала громадянство всьому населенню країни. Напевно, відсутність кордонів з РФ (є тільки кордон з калінінградським анклавом) не змусило їх піти шляхом Латвії та Естонії.

Латвія і Естонія автоматично надала громадянство лише людям, які жили в цих країнах до моменту окупації 1940 року і їх нащадкам. Всі інші (ті, що «понаїхали» за час радянської влади) повинні були скласти іспити. У Латвії - латиську мову, історію Латвії та знання основ Конституції; в Естонії - естонську мову.

Люди, які не є етнічними латишами / естонцями і не склали іспити, стали «особами без певного громадянства». Число таких людей щорічно скорочується. Однак, на кінець 2018 року в Латвії таких «негромадян» офіційно близько 225 тис. (11%), в Естонії - близько 76 тис. Чоловік (5,7%).

Характерно, що за більш ніж два десятиліття «російськомовні» так і не змогли вивчити латиську і естонський мови. Правда, в Латвії «негромадянам» найбільше труднощів доставляє історія країни, а не мова.

Ще раз: трохи менше чверті мільйона людей в Латвії не можуть вивчити мову та історію країни, в якій живуть. Протягом 27 років не можуть!

Заважає хромосома або «дедивоєвали» - невідомо.

Але Латвії та Естонії така контингенту таких тугодумів на руку.

«Особи без певного громадянства» не мають права голосувати на президентських і парламентських виборах, не можуть ставати депутатами, чиновниками, прокурорами та суддями. Всього пару років тому їм дали право без віз їздити в країни Євросоюзу.

Більш того, влада Латвії та Естонії завжди знають «групи ризику», які становлять небезпеку для безпеки держави. І знають їхні місця проживання: при наданні будь-яких адміністративних послуг «негромадянам» їхня ідентифікація йде через прізвище, ім'я та місце проживання.

Таким чином, Латвія і Естонія провели не тільки люстрацію у владі і державних установах, прибравши всіх комуністів, комсомольців і кадебешників, а й «профільтрували» населення.

Право впливати на майбутнє країни отримали тільки ті, хто є етнічними латишами / естонцями і ті, хто, показавши своє знання мови / історії / Конституції своєї країни, підтвердив своє право і бажання мати привілей.

І знову до України

Саме такий шлях оптимальний для України. У нашій країні неможливо визначити етнічне корінне населення: це складно і недостовірно. Плюс багато змінили 28 років Незалежності. Іноді національні меншини можуть бути не меншими патріотами, ніж українці. Хоча б на кримських татар подивіться. Тому в наших умовах необхідно вводити атестацію абсолютно всього населення України на знання мови, історії та основ Конституції.

Крім отримання освічених і свідомих громадян, держава зможе поступово донести всьому населенню країни, чому Мазепа - наш гетьман, а Петро - ворог; чому Крим - наш; Русь - це не Росія; а УПА - це наша повстанська армія, наша, українська.

Запровадження іспитів для отримання громадянства не є вундервафлей, але може дати колосальний ефект в перспективі.

Проходження даної процедури неминуче підвищить інтелектуальний рівень чиновників, депутатів, прокурорів. Необхідність вивчати українську мову та історію України відфільтрує Азарових і Царьов (екзаменаційний бланк останнього можна було б відразу виставляти в музеї досягнень людського інтелекту).

Кількість виборців стала б меншою, але її якість неймовірно зросла б. Право голосувати отримали б люди, які люблять Україну і точно знають, кого і на які повноваження вони вибирають.

Втрата виборчого права люмпеном не тільки унеможливить добровільну здачу України в залежність Росії та будь-якій країні або політичному блоку. Популізм стане набагато менш затребуваним, політична відповідальність партій і окремих персоналій зросте.

Але головне - питання реінтеграції Донбасу і Криму. Сама реінтеграція нині окупованих територій - це не стільки питання відновлення економіки або засудження всіх бойовиків, скільки питання повернення в суспільне життя України близько 3-5 млн. чоловік, що випали з життя нашої країни і відстали від нашого порядку на тисячі світлових років.

Як реінтегрувати і при цьому не отримати зараження крові у вигляді антидержавних рухів, збільшення електоральної бази проросійських партій та інших булочок?

Необхідність отримання повноправного громадянства після здачі іспитів позбавить нас необхідності обмежувати конкретно населення Донбасу і Криму у виборчих правах. Ми уникнемо зайвих суперечок про пригніченость або богообраность жителів нині окупованих територій і не будемо чути голосів Донбасу і Криму.

Введення загального іспиту для всіх жителів країни поставить населення України в однакові умови.

Але в цьому процесі є і підводні камені.

Не тільки більшість політикуму буде проти таких радикальних рішень, а й чиновники на всіх рівнях, велика частина населення (не всім сподобається необхідність готуватися і проходити всі процедури, пов'язані з отриманням громадянства), а також західні «особливо стурбовані партнери».

Головною проблемою можуть стати навіть не області з «російськомовним» населенням, а Закарпаття, де наш невеликий, але не особливо адекватний сусід підігріває нам національні меншини.

Не меншим нюансом є корупція і необхідність зробити неможливим створення схем по отриманню громадянства.

Але при правильному підході ризики варті результату.

У будь-якому випадку низький рівень освіченості, самосвідомості і патріотизму, патерналізм населення будуть довго ставити під загрозу Україну на кожних виборах при нинішній виборчій системі та інституті громадянства. І багато років ми не будемо захищені від можливості обрання популістів, нероб, злодіїв і п'ятої колони в органи влади. І виходом з цієї ситуації можуть бути лише не надто популярні методи.

Що ж буде з тими людьми, які люблять Україну, але не можуть здати українську мову? Ви серйозно? Ви впевнені, що таких людей буде багато? І ви впевнені, що їм обов'язково мати виборчий голос? А чи співмірна державна безпека з декількома десятками тисяч пенсіонерів, які втратили виборче право?

Джерело: "Привилегия украинского гражданства: борьба за право и существование"

Наші інтереси: 

Важливі роздуми щодо виборчого права, яке конче необхідно змінювати. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Держава зобов'язана проводити різку різницю між тими, хто є цвітом нації, фактором її величі, і тими, хто тільки проживає на території держави і «заробляє» там свій хліб.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Необхідність отримання повноправного громадянства після здачі іспитів позбавить нас необхідності обмежувати конкретно населення Донбасу і Криму у виборчих правах. Ми уникнемо зайвих суперечок про пригніченость або богообраность жителів нині окупованих територій і не будемо чути голосів Донбасу і Криму".

"А чи співмірна державна безпека з декількома десятками тисяч пенсіонерів, які втратили виборче право?"

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Держава зобов'язана проводити різку різницю між тими, хто є цвітом нації, фактором її величі, і тими, хто тільки проживає на території держави і «заробляє» там свій хліб.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Андрій Будкевич.
0
Ще не підтримано

Дійсно, нам би взяти приклад з держав Балтії у питанні надання громадянства, бо виходить - мовою не володію, основ Конституції і історії не знаю, а є громадянином України...
Не важко здогадатися як такі парсуни голосують.