Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 7
  • Переглядів: 7

Ілон Маск просуває ліквідацію найпотужнішого глобального клубу – Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ)

Категорія:

Днями у Швейцарії на гірськолижному курорті Давос пройшов щорічний Всесвітній економічний форум (ВЕФ). Як і впродовж минулих десятиліть, там зустрічалися економічна та політична еліта, а також діячі громадянського суспільства. 2023 рік особливо насичений подіями, оскільки відбувається в контексті численних криз, серед яких війна в Україні, глобальне потепління і тривала пандемія Covid-19.

Про це пише Люк Олінга (Luc Olinga) у своїй статті на англомовному сайті TheStreet (США) і порівнює Ілона Маска з біблійним Давидом, який бореться з гігантським фаворитом Голіафом, у ролі якого тут виступає Всесвітній економічний форум.

Він цитує повідомлення з сайту ВЕФ: "Світ сьогодні перебуває у критичній точці перелому. Подвійні тригери пандемії Covid-19 та війни в Україні похитнули і без того крихку глобальну систему. Економічне зростання в найбільших економіках світу призупинилося, в той час, як вони намагаються протистояти зустрічним вітрам, спричиненим зростанням цін на продовольство та енергоносії".

Для того, щоб обговорити всі ці питання, ВЕФ запрошує 52 глав держав та урядів і майже 600 керівників компаній, включаючи генерального директора JPMorgan Chase Джеймі Дімона та генерального директора BlackRock Ларрі Фінка.  

Але проблема цього року полягає в тому, що про Давос більше говорять за межами стін, де проходить Форум. Ілон Маск, ексцентричний підприємець, очолив опонентів і критиків цього потужного клубу.

Технокороль, як його називають в компанії «Tesla», хоче використати свій зростаючий вплив, щоб зруйнувати Давос, який засуджують як ліві, так і праві. Схоже, він приєднався до лав антиглобалістів, крайніх лівих і крайніх правих, які за останні роки подвоїли свою опозицію до форуму. Вони вважають цей форум зібранням еліт, відірваних від реальності світу.

Відхиливши запрошення організаторів, він посилює нападки на ВЕФ. Спочатку він назвав форум "нудним", а потім поцікавився, чи є він ідеальним майданчиком для обговорення співпраці між державним і приватним секторами.

"Я думаю, що є сенс в тому, щоб мати якийсь змішаний урядово-комерційний форум, – сказав мільярдер. – Хоча ВЕФ викликає у мене мурашки по шкірі, я впевнений, що все в порядку", – саркастично зауважив Маск 15 січня.

Потім він висміяв заклик засновника Клауса Шваба до учасників "оволодіти майбутнім" перед обличчям викликів, що стоять перед світом, який пролунав під час його вітальної промови.

"Оволодіти майбутнім" зовсім не звучить зловісно, – знову саркастично зауважив мільярдер. – Що взагалі таке ВЕФ/Давос? Вони що, намагаються стати господарями Землі?"

– запитав Маск 17 січня.

Ця критика, схоже, є частиною добре зрежисованої стратегії мільярдера, спрямованої на руйнування ікони, вважає автор статті. Маск щойно перейшов на наступну сходинку. Тепер він засуджує ВЕФ і заходить так далеко, що порівнює його з таким собі необраним і непопулярним урядом.

"ВЕФ все більше перетворюється на невиборний світовий уряд, який люди ніколи не просили й не хочуть", – заявив технологічний магнат 18 січня.

Усвідомлюючи, що це звинувачення на адресу ВЕФ викличе резонанс серед його більш ніж 126,3 мільйона підписників у соціальній мережі, він негайно організував опитування, тенденційне запитання якого повинно було призвести до широкого неприйняття Давосу. (Тенденційним питання вважає автор статті – прим. моя. – О.К.)

Маск запитав, чи слід Всесвітньому економічному форуму контролювати світ ("The World Economic Forum should control the world").

Два варіанти: ТАК або НІ.

На момент написання статті понад 1,5 мільйона користувачів Twitter вже проголосувало, зауважує автор. Користувачі Twitter могли проголосувати до 19 січня. Варіант "НІ" значно випереджає, набравши понад 86% голосів.

Маск не повідомляє, що він має намір робити з результатами цього опитування. Засновник SpaceX регулярно цікавиться думкою користувачів Twitter з таких важливих питань як відставка з посади генерального директора соціальної мережі. Він неодноразово обіцяв поважати результати цих опитувань.

ВЕФ не одразу відповів на прохання про коментар, пише автор статті та зауважує, що Давос вже багато років привертає до себе критику, яка останнім часом тільки посилилася. Маск може бути тим представником, який може принести зміни.

Хоча ВЕФ вважає себе важливим форумом для розв'язання гострих проблем, що стоять перед планетою, критики ставлять під сумнів рішення, які пропонує Форум.

"Зустріч Всесвітнього економічного форуму в Давосі стала значною мірою нерелевантною, трохи більше ніж вправою на самовихваляння світових еліт, щоб переконати себе в тому, що вони щось змінюють", вибухнули "Патріотичні мільйонери", асоціація багатих людей, які борються за "рівне політичне представництво, мінімальну заробітну плату, достатню для життя, і справедливу податкову систему".

Така сама різка критика на адресу ВЕФ йде з боку Грінпіс, що засуджує так звану боротьбу Форуму за навколишнє середовище.

"Європа переживає найтепліші січневі дні за всю історію спостережень, і громади по всьому світу борються з екстремальними погодними явищами, які посилюються кліматичною кризою,  сказала Клара Марія Шенк, активістка транспортної кампанії Грінпіс з питань європейської мобільності. Тим часом багаті та впливові злітаються до Давосу на надзабруднюючих, соціально несправедливих приватних літаках, щоб за зачиненими дверима обговорити питання клімату та нерівності".

"У Давосі є цілком адекватний залізничний вокзал, але ці люди не можуть навіть подумати про те, щоб проїхати на поїзді відстань всього 21 км. Чи справді ми віримо, що саме здатні розв'язувати проблеми, з якими стикається світ?"

Наші інтереси: 

Нарешті хтось розворушив це кубло гадюче. Ці нелюди з Давоса хотіли зробити для нас «нову нормальність» у вигляді цифрового концтабору. "Ми вже ніколи не повернемося до нормального життя, – казав  доктор Шваб у 2021 році.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

А історія про Давида і Голіафа - це не вигадка, щоб подати протистояння між двома арійцями? Як це зробили, коли придумали знищення Вінітаром Божа і 70 старійшин.

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

А історія про Давида і Голіафа - це не вигадка, щоб подати протистояння між двома арійцями? Як це зробили, коли придумали знищення Вінітаром Божа і 70 старійшин.

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

"Оволодіти майбутнім" зовсім не звучить зловісно, – знову саркастично зауважив мільярдер. – Що взагалі таке ВЕФ/Давос? Вони що, намагаються стати господарями Землі?"- Саме це і намагається зробити ВЕФ. Влучне зауваження.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!