Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 132
  • Переглядів: 138

Альтернативна історія Мордору, російські орки і ельфи-нацисти (+аудіо)

Категорія:

Спостерігаючи за звірствами російської армії в Україні, люди не знаходять слів. Оглядачі зазначають: те, що витворяє Росія, це вже навіть не війна, а якесь живодерство. Тому для позначення російських агресорів замість слова «люди» дедалі частіше застосовують слово «істоти». Офіційні українські ЗМІ називають росіян «орками», а Російську Федерацію – Мордором. Обидві сторони війни обзивають одне одного «нацистами». Настав час прояснити ці терміни – хоча б для того, аби не вестися на московську пропаганду.

220803koroli.jpg

Хай Буде!
Хай Буде!

Аудіоверсія:

Попередня стаття: Етнічний тригер «Буча», або Пробудження Сонячного Вепра – про остаточне вирішення російського питання

Цзи-лу запитав Конфуція: «Учителю, з чого почати реформування держави?». Конфуцій відповів: «З виправлення імен». «До чого тут імена?» – здивувався учень. «Якщо імена неправильні, то слова не мають під собою підстав, а якщо слова не мають під собою підстав, то справи не можуть здійснюватися» – трактат «Лунь юй» («Бесіди і судження»).

Почнімо зі слова «орки». Це слово не є образливим ярликом, адже росіяни ототожнюють себе зі «звитяжними орками» з 90-х років минулого століття. Цей процес різко прискорився після видання в 1999 році книги Кирила Єськова «Останній персненосець», оригінальна назва російською – «Последний кольценосец». Автор роману показав, як можна не просто радикально спотворити реальну історію, а рішуче перевернути її з ніг на голову.

За основу взято епічний роман Джона Толкіна «Володар перснів», в якому показана безкомпромісна боротьба добра і зла, світла і пітьми. Найвищим уособленням добра є безсмертні ельфи, натомість носіями абсолютного зла виступають орки – злобні людиноподібні тварини. Рабовласницька держава орків називається Мордор, що означає «Чорна країна».

Природно, що читачі роману намагались знайти в ньому прихований сенс – «друге дно». Найбільш поширеним виявилося трактування, що Мордор – це Росія, орки – це росіяни, а ельфи – нацисти Третього Райху. Це трактування залишається панівним як на Заході, так і в самій Росії.

Але що зробив Кирило Єськов: він показав, що можна зберегти основні факти оригінального твору, але витлумачити їх з точністю до навпаки. Книга «Останній персненосець» заснована на ідеї, що «Володар перснів» – це ельфійська пропаганда, написана для того, щоб приховати справжні цілі війни й виправдати геноцид щодо орків. Мовляв, насправді Мордор був величезною цивілізованою країною, багатонаціональним і еталонним у сенсі толерантності суспільством, де орки мирно жили з тролями. Це була найдемократичніша країна в Середзем’ї. Саурон зовсім не був диктатором, а Мордор був парламентською монархією – на зразок Англії. Столичний університет був центром передової науки Середзем’я, і ​​саме завдяки тамтешнім ученим Мордор здійснив промислову революцію. Громадяни Мордора жили досить комфортно, вони мали всі основні свободи і були налаштовані дуже патріотично.

Проте інші царства були феодальними, примітивними та відсталими. Вони сприйняли піднесення високорозвиненого Мордора як небезпеку, об’єдналися в антимордорську коаліцію і розпочали проти нього війну. Ельфи тут описані як покидьки і жорстокі тварюки, які користуються отруєними стрілами та розважаються вбивствами дітей орків – розповідає «Останній персненосець».

Описана Єськовим «альтернативна історія» викликала серед росіян шалений ентузіазм і спалах патріотизму. Наприклад, публіцисти і громадські діячі Максим Калашников і Юрій Крупко у 2003 році видали книгу «Гнів орка», в якій стверджують, що росіяни повинні визнати себе орками. Те ж саме говорять на російських патріотичних сайтах в інтернеті. Там уже йдеться не про те, щоб виправдати орків – там вихваляють войовничих і сильних орків, які разюче виділяються на тлі занепадаючого навколишнього світу. Американський дослідник російської літератури професор Еліот Боренштейн розповідає (цитата): «Виходить безліч романів про орків. Вони називаються, наприклад, “Танкіст Мордора” або “Орки і росіяни – брати навіки”. Їх нескінченна кількість, всі вони російською мовою і цілком бездарні». Про цей дивний феномен читаємо у статті «Чому росіяни ототожнюють себе з орками і Мордором» – «Svénska Dagbládet» (Швеція).

Але повернімось до альтернативної історії «Останнього персненосця». Що це було? Навіщо було написано цю книгу? Кирило Єськов – кандидат біологічних наук, автор сотні наукових та науково-популярних статей. Людина вільнодумна, дотепна і критично мисляча, що видно з його публікацій у Живому журналі. Це дає підказку щодо глибинного сенсу і надзавдання його роману.

«Останній персненосець» – це інтелектуальний сарказм щодо існуючої практики докорінного спотворення уявлень про реальність. Щоб показати, як це працює, письменник розглянув екстремальний випадок – він дослідив можливість перевертання того, що, здавалось би, неможливо перевернути. Річ у тім, що у трилогії Джона Толкіна «Володар перснів» абсолютно чітко й однозначно показані абсолютне добро й абсолютне зло. Хіба можна їх переплутати чи підмінити? Автор показав, що ідеологізована пропаганда може все. Святих ельфів можна представити покидьками і садистами, а мордорських потвор – шляхетними героями, які рухають демократію та прогрес.

Висновок книги зрозумілий: якщо можна перевернути вкрай чітку ситуацію з добром і злом, то тим більше це можна зробити в реальному житті, де такої чіткості нема.

Чи можна навести приклади такого нахабного перевертання і відвертого знущання над істиною?

Характерний приклад – версія Другої світової війни, домінуюча в масовій свідомості пострадянського простору. Це версія історії з позицій Сталіна та його послідовників. Вона першою виринає в пам’яті, адже «Останній персненосець» – це історія війни, представлена з позицій Мордору. Сталінський наратив про Третій Райх – це супернахабне перевертання істини та знущання з неї. Будь-яка розумна людина, яка звернеться до неупереджених досліджень, буде шокована різким контрастом між науковою і сталінською версіями подій.

Пануюча нині «офіційна» історія Другої світової війни – це той же «Останній персненосець». Українці живуть у незалежній державі, проте уявлення про своє минуле далі черпають з історіографії, написаної Мордором. Це як мати уявлення про війну ельфів та орків не з творів Джона Толкіна, а з інтелектуального сарказму Кирила Єськова.

Про перебування у полоні сталінської пропаганди свідчить бездумне застосування слова «нацист». З подачі Мордору, воно давно перетворилося на образливий ярлик і втратило початковий сенс.

Коли росіяни називають українців нацистами, то це ще якось можна пояснити, адже нацисти – це націоналісти. Справді, українці тяжіють до націотворення – це очевидний факт. Але коли українці називають росіян водночас і нацистами, і шовіністами, то це вже відвертий абсурд, адже націоналізм і шовінізм – це протилежні світогляди: як праве і ліве, здорове і хворе.

Звідки усе це? Відповідь дає реальна історія. Річ у тім, що в результаті Другої світової війни були зруйновані націоналістичні держави антикомінтернівського пакту і було завдано надпотужного удару по ідеології націоналізму. Московська пропаганда представляла і нині представляє націоналізм як породження пекла. Для виправдання своїх воєнних злочинів Москва представила усіх своїх противників носіями абсолютного зла, якимись диявольськими істотами, злобними «марсіанами». Образ німецьких та українських націоналістів мав бути настільки жахливим, щоб на його тлі російські садисти та ґвалтівники виглядали білими та пухнастими. Такий образ було створено і він працює донині.

Орки в Україні


Але погляньмо на Бучу та інші міста й села Київщини, окуповані російськими живодерами у 2022 році. У них бачимо те ж саме, що робили росіяни вісім десятиліть тому в окупованих Україні та Німеччині. Згадаймо 14 тисяч українців, розстріляних і закопаних у Биківні на околицях Києва. Або масове винищення мирного населення влітку 1941 року під час втечі Червоної Армії під ударами Третього Райху. Або що робили росіяни, коли зайшли на територію Німеччини в 1945 році. Ось як про це писав улітку 1945 року американський генерал Джордж Пáттон, що тоді воював у Німеччині, а тому бачив усе власними очима. Цитата: «Берлін розкрив мені очі. Ми зруйнували все те, що було створено великою расою, яку ми тепер збираємося замінити монгольськими дикунами. Кажуть, що протягом першого тижня, після того, як вони взяли Берлін, всі найкращі жінки були зґвалтовані і потім пристрелені. Фактично, німці – це єдині гідні люди з усіх, хто зараз є в Європі. Те, що ми зараз робимо, є знищенням єдиної сучасної держави в Європі, в ім’я того, щоб Росія змогла проковтнути її повністю. Це дійсно сумно, що англійці й американці знищили в Європі єдину нормальну країну. Саме тому дорога для більшовизму тепер відкрита» – писав генерал Джордж Паттон. Орки перемогли ельфів.

Зіткнувшись упритул з реаліями тодішнього «русского міра», США і Британія швидко отямились. Уже в кінці 1945 року вони почали усвідомлювати, що знищили не того ворога. Це прозріння Вінстон Черчилль виразив легендарною фразою «Ми зарізали не ту свиню» (We slaughtered the wrong pig). 22 лютого 1946 року Джордж Кеннан надіслав Держсекретарю США так звану «довгу телеграму» з глибинним дослідженням хижацької природи Московії. 5 березня 1946 року Вінстон Черчилль у Фултонській промові констатував початок Холодної війни з СРСР. 12 березня 1947 року президент США Гаррі Трумен оголосив політику «стримування», яка була повним запереченням попередньої політики всебічної підтримки радянської влади. У вільному світі відбулась переоцінка сенсу і перебігу Другу світової війни. Але пострадянське населення тоді нічого про це не знало.

У 2022 році настав час нашого масового прозріння.

Творення нової України починається з «виправлення імен».

Українці вже прочитали брехливу версію орків. Час повертатися до реальності – і читати версію ельфів.

Продовження: Популяція російських орків та її структура: психопати, соціопати, гопники та зомбі.

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.

Wardruna - Algir - Stien Klarnar

Наші інтереси: 

Виправляємо імена, повертаємось до реальності.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

З телеграм-каналу DUX(цитата) Чи дійсно ворог України – це російський нацизм?

В ході війни Офіс Президента взяв на озброєння меседж "російський путінізм = німецький нацизм" і всіляко його розганяє всередині країни та на закордон.

Зрозуміло, що це абсурд.
Німецький нацизм, як такий, був 3 різновидів:

1) нацизм Гітлера і NSDAP - в основі германська нація в її кровно-духовному розумінні (німці + споріднені Nароди);

2) нацизм Гіммлера і СС - в основі традиціоналістичний союз Nародів Європи під протекторатом ІІІ Райху.

3) нацизм Штрассера і СА - в основі німецький робочий клас.

Давайте спробуємо це накласти на сучасну ідеологію режиму Путіна. Що в основі його ідеології? Можливо росіяни в кровно-духовному розумінні? Ні. Може традиціоналістичний союз Nародів Європи під протекторатом РФ? Ні. Чи російський робочий клас? Теж ні.

Отже, путінізм не підходить під жоден різновид націонал-соціалізму.

Чим же є путінізм? Це продовження російської версії комунізму - більшовизму-сталінізму. Той самий інтернаціоналізм і проект побудови нового соціуму - багатонаціональної мішанини під назвою росіяни. Той самий культ Сталіна і "великой победы". Ті самі гоніння на будь-які прояви Європейської Традиції. Той самий агресивний егалітаризм і чисто пропагандивне піднесення на п'єдестал "обычного человека" (при цьому цей гвинтик живе на межі тваринного виживання).
Путін збудував не 4-й Райх, а СРСР 2.0 тільки з блекджеком і шльондрами.

І поводила себе російська армія на Київщині так само в 2022, як червоні матроси Муравйова в 1918 і червоноармійці Ватутіна в 1944 - вбивства, ґвалтування, грабіжництво.
Російські окупанти обвішуються георгіївськими стрічками і комуністичною символікою, а на танках пишуть - "на Берлін".

Україна воює з новим комуністичним монстром.
Але українському суспільству згодовують якусь дикуху про російських нацистів. Ви взагалі про що? В Росії Ванька Іванов - найбільш безправна і експлуатована істота, яка при цьому готова гинути за свій гулагівський барак.

Чому ж тоді ми чуємо весь час про боротьбу з нацизмом? Бо у нас і так в десятки разів зросли Nаціоналістичні настрої, особливо у звільнених областях. Слова чеченець і бурят стали лайкою, Росію ненавидять, а полк Азов вважають героями 90% громадян України. Що зробити, щоб збити природній злет Nаціоналістичних настроїв - почати розповідати, що наш головний ворог - це нацизм, від якого потім кинути канат до Nаціоналізму - елементарна справа для будь-якого журналіста чи політтехнолога. І так і буде, якщо не переломити цю медійну хвилю.

Головний ворог Русі-України - це московський неокомунізм, який прагне знову захопити Київ і всю нашу землю та остаточно знищити наш Nарод. Маємо це чітко розуміти та не вестися на маніпулятивні медійні закиди.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

На фото - спецопераційники (саме так, не військовополонені, бо офіційно в нас війна не оголошена) "другої армії світу".

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Офіційна історія другої світової війни – це сталінське фентезі.

Нині доводиться слухати експертів, які при першій нагоді згадують про страшні злочини німецьких нацистів. Типова фраза: "Навіть нацисти такого не робили", або "Путін – це другий Гітлер". Образно кажучи, це експерти "Останнього персненосця" та його альтернативної історії. Вони не знайомі з реальною історією і навіть не здогадуються, що вона існує. Їх чекає багато дивних відкриттів.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав озвучення. На Ютубі ця стаття вже стала хітом.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

З телеграм-каналу DUX(цитата) Чи дійсно ворог України – це російський нацизм?

В ході війни Офіс Президента взяв на озброєння меседж "російський путінізм = німецький нацизм" і всіляко його розганяє всередині країни та на закордон.

Зрозуміло, що це абсурд.
Німецький нацизм, як такий, був 3 різновидів:

1) нацизм Гітлера і NSDAP - в основі германська нація в її кровно-духовному розумінні (німці + споріднені Nароди);

2) нацизм Гіммлера і СС - в основі традиціоналістичний союз Nародів Європи під протекторатом ІІІ Райху.

3) нацизм Штрассера і СА - в основі німецький робочий клас.

Давайте спробуємо це накласти на сучасну ідеологію режиму Путіна. Що в основі його ідеології? Можливо росіяни в кровно-духовному розумінні? Ні. Може традиціоналістичний союз Nародів Європи під протекторатом РФ? Ні. Чи російський робочий клас? Теж ні.

Отже, путінізм не підходить під жоден різновид націонал-соціалізму.

Чим же є путінізм? Це продовження російської версії комунізму - більшовизму-сталінізму. Той самий інтернаціоналізм і проект побудови нового соціуму - багатонаціональної мішанини під назвою росіяни. Той самий культ Сталіна і "великой победы". Ті самі гоніння на будь-які прояви Європейської Традиції. Той самий агресивний егалітаризм і чисто пропагандивне піднесення на п'єдестал "обычного человека" (при цьому цей гвинтик живе на межі тваринного виживання).
Путін збудував не 4-й Райх, а СРСР 2.0 тільки з блекджеком і шльондрами.

І поводила себе російська армія на Київщині так само в 2022, як червоні матроси Муравйова в 1918 і червоноармійці Ватутіна в 1944 - вбивства, ґвалтування, грабіжництво.
Російські окупанти обвішуються георгіївськими стрічками і комуністичною символікою, а на танках пишуть - "на Берлін".

Україна воює з новим комуністичним монстром.
Але українському суспільству згодовують якусь дикуху про російських нацистів. Ви взагалі про що? В Росії Ванька Іванов - найбільш безправна і експлуатована істота, яка при цьому готова гинути за свій гулагівський барак.

Чому ж тоді ми чуємо весь час про боротьбу з нацизмом? Бо у нас і так в десятки разів зросли Nаціоналістичні настрої, особливо у звільнених областях. Слова чеченець і бурят стали лайкою, Росію ненавидять, а полк Азов вважають героями 90% громадян України. Що зробити, щоб збити природній злет Nаціоналістичних настроїв - почати розповідати, що наш головний ворог - це нацизм, від якого потім кинути канат до Nаціоналізму - елементарна справа для будь-якого журналіста чи політтехнолога. І так і буде, якщо не переломити цю медійну хвилю.

Головний ворог Русі-України - це московський неокомунізм, який прагне знову захопити Київ і всю нашу землю та остаточно знищити наш Nарод. Маємо це чітко розуміти та не вестися на маніпулятивні медійні закиди.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Проблема нашої сучасної пропаганди полягає в тому, що люди, задіяні в цій сфері, виховані на радянській версії історії ХХ століття. Вони не готові визнати злочинною комуністичну, марксистську ідеологію. З іншого боку вони, в переважній більшості, не сприймають і націоналізм, як основу побудови нової України.
Неправильне визначення термінів і неправильна оцінка історії тягне за собою повторення помилок.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Цікаво те, що колись, здається, ще у 2010 році, саме вельмишановний добродій Ігор Каганець запропонував звати росіян орками, а РФ - Мордором...Першим запропонував. 

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Росіяни люблять називати Мордором свою Москву – це їм подобається. Ось цитата з однієї статті

"Слово "Мордор" используется в нашей речи слишком часто для названия вымышленной страны из пусть и очень популярного литературного произведения. Что должно беспристрастно свидетельствовать нам о том, что оно приобрело какое то другое, отличное от первоначального значение.

И одно из этих значений это Россия. Хотим мы того или нет, но нам приходится использовать такую аналогию если не самим, то соглашаясь с ее использованием в этом качестве друзьями или знакомыми. Например, ваш друг уехал отдыхать в теплые края и интересуется, - а как там погода в Мордоре? Холодно, - отвечаете вы. Впрочем, некоторые делают это даже с удовольствием. Видимо им импонирует определенная брутальность, соответствующая этому понятию".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Бездоганно розставлені всі точки над і.

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття. 

Дякую!

Зображення користувача Володимир Федько.
4
Середнє: 4 (1 голос)

Сьогодні деякі пропагандисти і журналісти порівнюють російських варварів з "фашистами/нацистами". Це абсолютно необ'єктивне і не історичне порівняння!
Сучасних російських воєнних злочинців можна порівнювати тільки з росіянами певних періодів розвитку Московського царства - Російської імперії - СССР!
Так само некоректно порівнювати Путіна з Гітлером! Путін - це недосконала духовна і фізична реінкарнація Леніна - Троцького - Сталіна! Хоча у своїй хворобливій уяві кремлівський карлик вже порівнює себе з Петром I.
Ідеологія марксизму-ленінізму - злочинна людиноненависницька ідеологія, змінивши назву, продовжує панувати в головах росіян! Російська православна церква давно відійшла від засад християнства, впала у відступництво і стала прислужницею правлячого режиму Путіна.
Як був зруйнований Єрусалим, так само буде зруйнована Московія і покарані злостиві та нечестиві!
Перемога буде за нами!
Слава Україні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Цікаво було б проаналізувати розподіл психопатів серед різних рас і ентносів. Можливо ми б краще зрозуміли природу нашого споконвічного ворога.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Психопатів більше серед тих народів, в яких народна культура сприяє психопатичній поведінці.

Найбільш відомими є дві такі культури – іудейська та московська.

Перша сприяє психопатам паразитичного типу, друга – психопатам насильницького типу.

Перша породжує високофункціональних (корпоративних) психопатів, друга породжує низькофункціональних (кримінальних) психопатів – гопників. 

Перші зосереджені в США, їхньою столицею є Нью-Йорк. Другі зосереджені в Московії, їхньою столицею є Москва. 

Валерій Швець wrote: Цікаво було б проаналізувати розподіл психопатів серед різних рас і ентносів. Можливо ми б краще зрозуміли природу нашого споконвічного ворога.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Думаю, що для назви явища, яке вийшло на світову арену слід використати адекватніший термін, ніж більшовизм. У 1917 році до влади в Російській імперії прийшла московитська чернь. Кожний прошарок суспільства, а чернь становила більшість московитів, має свою ідеологію, навіть якщо він цього і не усвідомлює. Адекватною назвою цієї ідеології був би термін "бидлізм". З прив'язкою до населення конкретної держави - адекватною назвою всього комплексу ідей московитської черні, доповненого ідеями "інтелектуалів", що вийшли з цієї самої черні, є "РАШИЗМ".

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Нацизм - це ідеологія національно орієнтованого середнього класу Німеччини. Цей термін вживають "досвідчені" люди для того, щоб оминути вживання терміну соціалізм (націонал-соціалізм). Більшість сучасних людей, не розуміючи походження цього терміну, під нацизмом розуміють крайній націоналізм. Паплюжачи термін нацизм, вони тим самим паплюжать і термін націоналізм. Проте, український націоналізм - це головний фактор перемоги у протистоянні з нашим історичним ворогом.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Я не погоджуюсь з єдиною фразою: "В Росії Ванька Іванов - найбільш безправна і експлуатована істота, яка при цьому готова гинути за свій гулагівський барак". Московитська еліта складається з таких самих Ваньок Іванових. Це їх влада. Кожний Ванька внизу має шанс піднятись на вершину влади. Це їх надихає. Тому вони масово підтримують нинішню владу. Московія найдемократичніша країна світу, тому що політику влади свідомо підтримує мало не 100% населення. Але класична демократія - це демократія середнього класу, а московська демократія - це своєрідна демократія черні.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Одне запитання. Щодо асоціації московитів з орками цілком зрозуміло. Щодо асоціації нацистів з ельфами - як це довести?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це таке поширене уявлення в Росії. Просто соціологічний факт.

Валерій Швець wrote: Одне запитання. Щодо асоціації московитів з орками цілком зрозуміло. Щодо асоціації нацистів з ельфами - як це довести?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!