Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Handmade по-українськи: Український стартап запустив перший у світі етичний торгівельний майданчик

Світовий ринок товарів ручної роботи оцінюється в $18 млрд. Український стартап Three Snails допоможе українцям, які займаються хендмейд, відкусити шматок цього масного пирога.

У світі стрімко зростає попит на товари ручної роботи (hand made). За словами засновниці маркетплейсу Three Snails (TS) Олени Вєчканової, у 2015 році обсяг світового хендмейд-ринку перевищив $18 млрд. І ця галузь щороку зростає щонайменше на 25%. Вона переконана, що Україна має дуже високі шанси зайняти достойне місце в цій галузі.

Україні є що запропонувати світу, адже близько 7 млн наших співвітчизників (17% населення) створюють цікаві та самобутні речі власними руками. Однак цього мало, бо потрібно ще заявити про себе. Звісно ж, можна зробити це за допомогою іноземних майданчиків. Таких, як Etsy, Amazon Handmade або Ebay. Однак далеко не всі наші співвітчизники, особливо в селах, де якраз процвітають ремесла, володіють іноземними мовами.

Вихід на міжнародну арену

Олена Вєчканова називає Three Snails "першим у світі етичним маркетплейсом зі Східної Європи". Чому етичний? Бо пропонує українські вироби ручної роботи з натуральних матеріалів.

Вона відзначила, що в світі з кожним роком усе сильніше розвивається рух за етичне споживання. Його ідея в тому, щоби знати, як створення продукту вплинуло на навколишнє середовище. Чи не постраждали при цьому люди та тварини. Чи допомогли кошти, витрачені на покупку товару, вирішенню якої-небудь проблеми. Окрім того, глобальний споживач усе частіше купує речі не стільки з огляду на їхню функціональність, скільки з огляду на їхню енергетику, легенди, символи та емоції, пов’язані з окремими життєвими подіями або подорожами.

Звідки взялися Three Snails

Ідея стартапу виникла в Ольги Вєчканової близько п’яти років тому. "Я дуже багато і часто подорожую, знайомлюсь з людьми. Майже ніхто в розвинених країнах не знає нічого про Україну окрім того, що у нас проблеми, корупція, Шевченко і скрута", - розповіла засновниця Three Snails. Так у неї виникло бажання розповідати про Україну щось актуальне і позитивне.

Вєчканова з однодумцями проаналізувала інформацію про те, які тренди і зацікавленості є у світі і що може запропонувати наша країна: "Ми дослідили, що у світі попит на унікальні речі ручної роботи у десятки разів перевищує пропозицію і співставили це з сильною ремісничою традицією в Україні та низькою вартістю таких товарів у порівнянні зі світовими аналогами. Так виникла ідея TS – майданчика, що збирає вироби українських майстрів та пропонує їх на глобальному ринку".

З кого складається етичний маркетплейс

Олена Вєчканова – єдина засновниця Three Snails. Проект виник на основі української рекламної агенції на початку 2015 року та розвивався весь цей час за рахунок особистих коштів засновниці.

У команді налічується 20 осіб. Серед них: аналітики (вивчають попит на глобальному ринку), ІТ-менеджер, менеджери по роботі з майстрами, дизайнери (обирають майстрів для участі у проекті, консультують виробників з приводу того, що має попит). Також є менеджери з продажу, фотограф, менеджери по роботі з соціальними мережами, фахівці з рекламного просування та копірайтери.

Станом на вересень 2017 року TS співпрацював із 1000 майстрів і здійснював понад 900 продажів щомісяця у країни Америки та Європи.

Перспективи власними руками

У світі багато знають про майстрів та культуру держав Азії, Африки та Латинської Америки, але зовсім мало про Україну та інші країни СНД. Тим часом, зазначила Вєчканова, Україна є другою за величиною країною Європи з дуже сильними ремісничими традиціями, які зберігаються протягом століть. Сьогодні майже 17% населення практикують ручну працю для отримання прибутку і для полегшення фінансового становища власних родин. Кожна четверта жінка володіє щонайменше однією технікою ручного виробництва, розповіла засновниця Three Snails.

"Майстри та їхні вироби мають потенціал стати "супер історією" України. У нас є все, що цінується сьогодні у сучасному світі: екологічні методи виробництва, натуральні матеріали, традиції виробництва, легенди, унікальна культура, і, люди, які люблять те, що вони роблять", - підкреслила Олена Вєчканова.

Чим TS відрізняється від Amazon і Etsy

Зараз у світі існує кілька сотень хендмейд маркетплейсів. Всі вони працюють за різними моделями. Наприклад, на Etsy може зареєструватись будь-який виробник, заплативши Etsy 3,5% з суми продажу товару, а також по $0,2 за кожну одиницю виставленого на майданчику товару. При цьому виробник сам просуває себе і свій товар всередині маркетплейсу, витрачаючи додаткові кошти на рекламу.

За даними самої компанії, обсяг продажу на майданчику Etsy за 2016 рік зріс на 19% порівняно з 2015-м і склав $2,8 млрд. Кількість активних покупців виросла також на 19% - до 28,6 млн.

Amazon Handmade залучає тільки тих майстрів, які видалися їм цікавими і відповідають низці вимог. Компанія бере 15% комісії з продажу, а також кошти, які майстер витрачає на рекламу себе всередині майданчика.

Більшість майданчиків з країн, що розвиваються, працюють по моделіколи участь продавця є безкоштовною. Всім просуванням товару, включаючи його опис, фотографування, рекламне просування тощо також опікується сам маркетплейс. При цьому комісія отримується за рахунок націнки на товарах. Така модель є єдино можливою для таких країн з причини частої неграмотності населення, незнання мови та інструментів маркетингового просування, низького відсотку проникнення інтернету, підкреслила Вєчканова.

Наші інтереси: 

Платформа https://three-snails.com/ допомагає показати творіння своїх рук іншим людям, та ще й отримати грошову винагороду за свою працю. Я співпрацювала з сайтом, рекомендую!

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи