Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 244
  • Переглядів: 258

Головний помічник Зеленського використовує владу і не робить жодних висновків – Washington Post

Категорія:

Йдеться про керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, колись невідомого нікому юриста і кінопродюсера, який зараз фактично керує нашою державою, призначає на посади "своїх", знімаючи неугодних та усуваючи від прямого контакту з Зеленським своїх конкурентів.

240518yermakzelenskyy.jpg

 Зеленський на роботі в офісі Єрмака
Зеленський на роботі в офісі Єрмака

Андрій Єрмак – можливо, найвпливовіший керівник апарату Президента в історії України, зазначається в розлогій статті у Washington Post "Zelensky’s chief aide flexes power, irks critics — and makes no apologies".

Якщо головною перевагою актора і коміка Володимира Зеленського на момент його обрання у 2019 році було те, що він грав президента на телебаченні, то головною кваліфікацією його всемогутнього керівника апарату Андрія Єрмака було те, що він був другом Зеленського.

Керівник офісу президента, як офіційно називається посада Єрмака, має колосальний вплив в Україні. Умови воєнного часу, включно з воєнним станом, сконцентрували надзвичайні повноваження в адміністрації президента, зробивши Єрмака чи не найвпливовішим керівником апарату в історії країни – практично він не відрізняється від свого боса.

Єрмак і Зеленський настільки рідко з'являються один без одного, що, як сказав Олег Рибачук, який працював головою адміністрації президента Віктора Ющенка, дехто сумнівається, хто з них керує, і чи є вони взагалі окремими людьми. (Без сумніву, Єрмак керує Зеленським – це класика "психопатичного союзу". – НО).

"Єрмак, на відміну від багатьох своїх попередників, прийшов туди без жодного досвіду роботи в уряді, – каже Рибачук. – Він з самого початку повторював цю мантру: "Моя єдина мрія, моя єдина амбіція – бути тінню президента, бути скрізь, де президент хотів би, щоб я був".

Близькість Єрмака до президента й очевидний вплив на нього викликала шквал звинувачень:

  • у недемократичній консолідації влади в офісі президента;
  • нагляді за непотрібною чисткою вищих посадових осіб, включаючи головнокомандувача генерала Валерія Залужного;
  • обмеженні доступу до Зеленського;
  • і прагненні особисто контролювати майже кожне важливе рішення воєнного часу.

Психопатичний союз та його алгоритм: як інтелектуальні тварини перехоплюють управління (+аудіо)

Тепер, однак, легітимність президента і його головного радника зіткнуться з ще більшими проблемами, оскільки п'ятирічний термін повноважень Зеленського офіційно закінчується 20 травня. Конституція України забороняє проводити вибори в умовах воєнного стану.

Але поки Зеленський залишається на посаді, він буде вразливим до звинувачень у тому, що він використав війну для підриву демократії – захопив контроль над ЗМІ, відсунув на другий план критиків і суперників і підніс Єрмака, свого необраного друга, над професійними державними службовцями та дипломатами.

Деякі з цих звинувачень є беззаперечними. Згідно з указом, виданим Зеленським невдовзі після російського вторгнення в лютому 2022 року, шість найбільших телеканалів транслюють однаковий новинний контент 24 години на добу під назвою "Телемарафон об'єднаних новин", що, за словами критиків, змусило замовкнути інакомислення.

Будь-які подібні звинувачення, безумовно, будуть просуватися Росією, яка останніми днями ініціювала нові військові атаки й зараз окупувала близько п'ятої частини території України. Такі звинувачення з боку Москви були б лицемірними, зважаючи на те, як Путін неодноразово обходив обмеження щодо терміну перебування при владі. Але Росія десятиліттями намагалася посіяти внутрішній розбрат в Україні, щоб дестабілізувати країну, і, на думку експертів, Кремль не втратить шансу використати звинувачення в тому, що Зеленський зловживає владою. І ніхто не уособлює силу офісу Зеленського більше, ніж Єрмак.

"Росіяни цим скористаються", – сказав колишній український посадовець про те, що термін повноважень Зеленського закінчується. Щоб зберегти легітимність, Зеленський "повинен мати довіру", – сказав він, говорячи, як і багато інших, на умовах анонімності, щоб зберегти політичні відносини та уникнути помсти.

"Довіра до нього падає, тому що дії Єрмака постійно відображаються на президенті".

В інтерв'ю з більш ніж десятком нинішніх і колишніх українських посадовців і законодавців, іноземних дипломатів та інших осіб, які знають Єрмака або працюють з ним, та навіть його прихильники визнали, що він має надзвичайно широкі повноваження в управлінні державою і зовнішніх зв'язках. Дехто каже, що він навіть контролює, кому з чиновників дозволено виїжджати за кордон і коли – цю деталь в його офісі відмовилися коментувати.

Критики кажуть, що останнім часом, коли коло радників Зеленського звузилося, Єрмак відсунув на другий план Міністерство закордонних справ, втручався у військові рішення і виступав посередником у ключових угодах з партнерами, зокрема, зі Сполученими Штатами – завдання, яке, на їхню думку, повинен виконувати президент.

Деякі українські та західні посадовці кажуть, що підозра щодо найближчого помічника президента підриває авторитет Зеленського і викликає сумніви щодо того, хто несе відповідальність за рішення: Зеленський чи його призначений заступник, який часто пише твіти зі смайликами.

Кілька чиновників взагалі відмовилися говорити про Єрмака, побоюючись наслідків.

Майкл Макфол, колишній посол США в Росії, який разом з Єрмаком є співголовою Міжнародної робочої групи з питань російських санкцій, сказав, що Єрмак виконує багато ролей.

"У певному сенсі він де-факто є прем'єр-міністром, міністром закордонних справ і главою адміністрації, – сказав Макфол. – Я знаю, як всі скаржаться на Єрмака. ... Але я б сказав, що зворотнім боком є війна. І я вважаю, що він до біса ефективно виконує свою роботу".

Відсутність політичного досвіду

Колишній юрист і кінопродюсер Єрмак, як і Зеленський, не мав підготовки до управління країною, не кажучи вже про країну, яку прагнуть знищити. Але саме на нього покладена ця роль. Колись Єрмак вважався тінню Зеленського, а тепер його розглядають як частину правлячої дуополії ("влади двох". – НО).

Критики Єрмака описують його як зухвалого і домінантного. Дехто звинувачує його в тому, що він є російським агентом – зараз це поширене в Україні звинувачення, яке він і його близькі заперечують категорично.

Єрмак, якому 52 роки і який на шість років старший за Зеленського, народився і виріс у Києві з батьком-українцем і матір'ю-росіянкою з Петербурга – факт, який він частково захищає, показуючи фотографію своєї матері з синьо-жовтим українським татуюванням тризуба на плечі. Вона зробила його на свій 77-й день народження. Його батько обіймав високу посаду в посольстві СРСР в Кабулі, що підживлює припущення про те, що його сім'я підтримує зв'язки з Росією та її службами безпеки.

Єрмак має одного рідного брата, 45-річного Дениса, якого звинуватили в тому, що він намагався використати свої родинні зв'язки для продажу посад в адміністрації Зеленського. Пізніше Антикорупційне бюро України тихо закрило справу, а Єрмак заявив, що все це було "інформаційною операцією" проти його брата, який зараз служить в Українській армії.

В офісі Єрмака не назвали конкретну бригаду, в якій служить його брат, але сказали, що він служить у підрозділі з іноземними добровольцями, "який бере активну участь у бойових діях".

Єрмак отримав ступінь магістра права в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, працював юристом у сфері індустрії розваг і кінопродюсером. Він сказав, що відмовився від політичних можливостей до Зеленського, тому що ніколи не вірив у "людей у сірих костюмах". Навіть зараз, за його словами, "я не думаю про своє політичне майбутнє" – це твердження, яке оскаржують його критики.

Він сказав, що не пам'ятає, коли познайомився із Зеленським, але вони дружать близько 15 років. Зеленський залучив до політики інших друзів зі своєї кінокомпанії, зокрема, Сергія Трофімова, який обіймав посаду заступника голови Офісу Президента, Івана Баканова, який очолював Службу безпеки України, та Сергія Шефіра, помічника президента.

Всі вони були звільнені, починаючи з 2022 року, в рамках того, що широко розглядається як "чистка" під керівництвом Єрмака.

Незалежно від того, спланував це Єрмак чи ні, Залужний, дуже популярний генерал, якого вважали найсерйознішою політичною загрозою для Зеленського в будь-якій передвиборчій кампанії, був знятий зі своєї посади й призначений послом у Великій Британії.

"У президента нема оточення. Є одна людина, яка впливає на рішення президента, – сказав колишній український посадовець. – Більше нікого немає".

"Вплив Єрмака є монопольним", – додав посадовець, назвавши це "трагедією" (типовий фінал психопатичного союзу. – НО).

Головний дипломат?

Єрмак має прямий зв'язок з найвпливовішими людьми у Вашингтоні, в тому числі з радником з національної безпеки Джейком Салліваном. "Ми зв'язуємося з ним на дуже регулярній основі", – сказав Салліван про Єрмака під час візиту до Києва в березні. Офіс Саллівана не відповів на численні запити щодо подальших коментарів.

Єрмак створив глобальне портфоліо, виступаючи в якості ключового зв'язкового з багатьма іноземними посадовцями. Він заперечує, що зазіхає на посаду міністра закордонних справ, але також каже, що війна показала йому, що "класичній дипломатії може бути покладено край" і що "деякі з наших послів працюють недостатньо наполегливо".

До вторгнення, за його словами, він був кіноманом, завжди рекомендував фільми друзям. Тепер у нього нема на це часу: він працює щонайменше 19 годин на добу і часто прокидається по кілька разів вночі, щоб перевірити телефон.

Залучення Глобального Півдня

Наступним завданням є організація нового раунду односторонніх мирних переговорів, цього разу у Швейцарії в червні. Росія не запрошена, а українська формула миру з 10 пунктів не передбачає поступок жодної території, що робить її неприйнятною для Москви.

Єрмак зосереджений на тому, щоб відвернути потенційних партнерів на Глобальному Півдні від Росії – завдання, яке, за його словами, давно назріло, є безперервним і "нелегким". Минулого року йому вдалося посадити Китай за стіл переговорів у Джидді, Саудівська Аравія. Очікується, що у зустрічі в Женеві візьмуть участь щонайменше 50 країн.

Один з помічників порівняв Єрмака з національним операційним директором і сказав, що його ефективність заслужила довіру Зеленського. "Президент може бути впевнений – якщо є певне завдання, він його просто побачить наскрізь". Інший сказав, що Єрмак навчив свою команду ухвалювати будь-яке рішення менш ніж за хвилину. (Це все надзвичайно нагадує вплив Бормана на Гітлера. – НО).

Поки Зеленський перебуває при владі, схоже, Єрмак також буде при владі.

"Вони керують країною як хороший і поганий поліцейський", – сказав один іноземний дипломат, охарактеризувавши Зеленського як "хорошого поліцейського", а Єрмака – як "поганого".

"Він не просто прикидається поганим, – сказав дипломат. – У нього є реальна влада, і він займається мікроменеджментом багатьох, багатьох речей".

Інший дипломат сказав, що Єрмак є "одночасно і сторожем воріт, і силою, що стоїть за ними".

Єрмак схвально відгукується про Зеленського, вихваляючи його інтелект і дипломатичні здібності. Він заперечує, що хтось, крім Зеленського, є головним.

"Він слухає всіх, – сказав він. – Але робить свої висновки".

Наші інтереси: 

Через Washington Post, що є рупором Адміністрації Білого дому, американці оголосили про необхідність зміни існуючої політичної ситуації в Україні й нагадали, що у Зеленського де-факто закінчилися повноваження.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо корпоративний психопат очолює організацію, то їй гаплик. Україну рятує тільки те, що Росія також керується психопатами. Російські психопати мають вищу функціональність, ніж українські, але з останніми працюють вашингтонські психопати зі значно вищою функціональністю, наприклад, Салліван закінчив Єльський та Оксфордський університети й має величезний досвід піар-кампаній. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Якщо корпоративний психопат очолює організацію, то їй гаплик. Україну рятує тільки те, що Росія також керується психопатами. Російські психопати мають вищу функціональність, ніж українські, але з останніми працюють вашингтонські психопати зі значно вищою функціональністю, наприклад, Салліван закінчив Єльський та Оксфордський університети й має величезний досвід піар-кампаній. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!