Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Гібридна депортація. Жителів окупованого Донбасу видавлюють в Росію

У ОРДЛО повним ходом йде заміна населення злегка видозміненим схемами сталінських часів. На Донбас привозять росіян, переважно жителів Воркути й Іркутська.

 

Ось, що розповіла в інтервʼю "Діловій Столиці" мешканка Донецька Олена Некрасова (імʼя змінено з метою безпеки):

"Це відбувається за наступною схемою. Спочатку закривається велике підприємство, наприклад, супермаркет "Амстор". При цьому від працівників вимагають написати заяву про звільнення "за власним бажанням", без виплати вихідної допомоги. Тим, хто не погоджується на це, просто не віддають трудову книжку. Людей посилають в центр зайнятості, але й там не виплачують ніякого допомоги по безробіттю. Потім повідомляють, що вакансій по Донецьку немає, і пропонують працевлаштування в Росії – з наданням житла й допомоги в переїзді".

На перший погляд, мова йде про звичайну побутову ситуацію, якщо не звертати увагу на дивний факт: за словами місцевих жителів, через пару тижнів закритий супермаркет знову починає працювати. Правда, під іншою назвою і з іншим персоналом – переважно приїжджими з Росії.

"Ми відразу чуємо їхній акцент, у донецьких російська мова дещо відрізняється. Завозять росіян організовано, в основному під час комендантської години, але вранці ми бачимо, як девʼятиповерховий гуртожиток, що був порожнім напередодні ввечері, на наступний день виявляється повністю заселеним сімʼями з дітьми й старими", – розповідає донеччанка.

Гуртожиток технікуму, закритий після початку окупації, розташований неподалік від трамвайної зупинки, якою часто користувалася Олена. За словами жінки, заселення приїжджих туди відбувалося на її очах кілька разів, а почалося ще під час "правління" Олександра Захарченка.

"Коли люди скаржилися на те, що їм тут не раді, в обід приїжджав сам Захарченко з кортежем заспокоювати їх, я бачила це на власні очі. Зараз їх навчили брехати і приховувати, що вони з Росії, але в перші роки люди постійно зізнавалися, особливо діти. Це були приїжджі з далеких вмираючих сіл, явно незвичні до міського життя. Я бачила, як підлітки 12 років захоплено розглядали тротуарну плитку й вивіски магазинів", – згадує Олена.

Гуртожитком місця заселення "нових донбассців" не обмежуються. Місцеві жителі зазначають: росіяни, що приїжджають, без сорому займають порожні квартири переселенців, які виїхали з Донецька.

"Полишені біженцями квартири ДНР і ЛНР "націоналізують" і заселяють туди всіх, кого хочуть. Ми не раз бачили викинуті на сміттєві звалища поїджені міллю килими, одяг і альбоми з фотографіями колишніх власників квартир", – згадує Олена.

Як повідомляють потерпілі, ці випадки почалися відразу ж після початку окупації, проте тільки в кінці жовтня 2016 року тодішній "глава адміністрації" Донецька Ігор Мартинов офіційно заявив про "націоналізацію рухомого і нерухомого майна ворогів народу".

Махінації із заміщенням корінного населення Донбасу не обмежуються одним лише "завезенням" росіян. За словами жителів Донецька, новоприбулим відразу ж видають паспорти так званих "ДНР" або "ЛНР", і вже з ними вони відправляються в Ростовську область – знову отримувати російський паспорт.

"Росіянам видають нові російські паспорти, щоб за серією та номером не було видно, що вони приїхали з Воркути чи Іркутська, тобто, що вони вже були росіянами. Іншими словами, їх хочуть видати за корінних жителів сходу України. Потім, після "інтеграції" Донбасу в Україну, ці люди будуть "правильно" голосувати на виборах. Вони, фактично, перебувають на гачку у влади: квартири донеччан вони зайняли незаконно, а повертатися в свої забуті Богом російські села не хочуть. Наприклад, деякі діти приїжджих перший раз побачили унітаз в квартирі тільки тут – в їх рідному домі зручності були на вулиці", – пояснює Олена Некрасова.

Нагадаємо, що ще 24 квітня 2019 року Володимир Путін підписав указ про спрощену процедуру отримання російських паспортів жителями окремих районів Донецької та Луганської областей. До речі, 9 червня перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і звʼязків з співвітчизниками Віктор Водолацький заявив, що протягом поточного року 600-800 тисяч жителів невизнаних "республік", що перебувають на окупованій території українського Донбасу, отримають російське громадянство. Цілком можливо, що частина з них і буде тими самими росіянами, які пройшли "друге хрещення" вітчизняним паспортом.

Нагадаємо, минулого року Путін спростив отримання громадянства Росії для всього Донбасу.

Наші інтереси: 

Розуміти, що РФ веде тиху підступну гібридну війну проти України, закладаючи "міни уповільненої дії". Зрозуміти, що "реінтеграція" ОРДЛО вже неможлива.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи