Зображення користувача Валерій Швець.
Валерій Швець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

Формула влади і вибори в Україні

Світ:

Хто ми є з погляду нашої багатотисячолітньої історії – нащадки рабів чи вільних людей? Тисячі років тому останніх на Землі було не так багато. Вибори – це певний тест на нашу ментальність, на наш генотип. Наскільки ми близькі або далекі від більшості братніх нам народів Європи.

Тут ми проаналізуємо лише президентські вибори в незалежній Україні. Я вважаю, що реальну доказову базу мають лише твердження, що спираються на неспростовний і доказовий фундамент математики. Вибори в Україні цілком дають міцну основу для математичного моделювання деяких аспектів нашої ментальності.

Очевидно, що свобода особистості та влада над нею довільного походження є взаємно пов’язаними категоріями. Ми стверджуємо більше: сума влади над особистістю і її свобода є величиною сталою. Збільшення влади призводить до зменшення свободи та навпаки. Максимуму влади відповідає нульова свобода. Максимуму свободи відповідає нульова влада. Фізичною величиною, що легко піддається математичному моделюванню, є свобода. У своїх попередніх статтях я не раз використовував відповідну модель свободи. Її аналогом у світі неживої матерії є ентропія. Алгоритм обчислення ентропії з нашої точки зору є алгоритмом обчислення свободи особистості в різних ситуаціях.

Розглянемо окрему людину. Хай вона приймає рішення щодо досягнення певної мети, яку можна реалізувати багатьма способами. Реальні обставини такі, що ці способи можуть здійснюватись з відповідними ймовірностями. Середня свобода, що припадає на один спосіб визначається аналогічно визначенню кількості інформації в повідомленні або статистичній ентропії фізичної системи. Якщо відомі ймовірності, то за ними однозначно визначається ентропія або свобода вибору.

У разі виборів ймовірності збігаються з долями виборців, що проголосували за того, чи іншого кандидата. При цьому можна говорити і про свободу виборів, і про владу, делеговану виборцями переможцю виборів. Якщо ми вміємо розраховувати свободу виборів, то можемо розрахувати і максимальне значення цієї свободи, що дорівнює сумі свободи і влади у даних конкретних виборах. Звідси можна розрахувати і величину делегованої влади.

При цьому значення свободи виборів фіксується у день проведення виборів, а делегована влада – це кредит довіри переможцю виборів. Його можна не використати, а можна і значно перевищити зі знаком плюс.

Невелике узагальнення цієї методики дозволяє розрахувати відповідні величини і у разі двох турів виборів. При цьому ми враховували виборців, що не взяли участі в голосуваннях як таких, що проголосували ні за кого. Ми також врахували окремим пунктом виборців, що голосували проти всіх кандидатів.

У таблиці наведені результати всіх президентських виборів в Україні та останніх виборів у Сполучених Штатах.

Президент

Свобода вибору

Делегована влада

Кравчук (1991)

2.0

1.0

Кучма (1994)       

1.6

0.4

Кучма (1999)       

1.6

0.5

Ющенко 2004       

1.8

0.2

Янукович 2010    

1.5

0.5

Порошенко 2014

2.6

2.1

Зеленський 2019 

1.2

0.8

Сполучені штати 2022

1.7

0.9

Видно, що свобода виборів в Україні цілком відповідає свободі виборів у Сполучених штатах, так само як і делегована влада. Ми тут не навели результати виборів в багатьох країнах Європи з президентською формою правління, але необхідні обчислення виконали і їх результати подібні до результатів в Україні.

Найвільніші вибори в Україні, як видно з таблиці, – це вибори, де переможцем став Петро Порошенко. Він переміг у першому турі серед безпрецедентно великої кількості кандидатів. Напередодні виборів Україна стала жертвою неспровокованої агресії. Московія захопила частину її території й український народ поступив дуже мудро надавши беззаперечну перевагу одному з кандидатів і уникнувши другого туру виборів. Політична і військова ситуація для України була надто загрозлива, щоб дозволити собі це задоволення. На другому місці виявився Леонід Кравчук. Це були перші президентські вибори в Україні. Від них залежала майбутня доля незалежної держави. І ця доля визначилась на виборах з надзвичайно високим рівнем свободи.

В обох зазначених випадках на виборах з високим рівнем свободи влада, делегована виборцями переможцю виборів, також була безпрецедентно високою. Вона навіть суттєво перевищувала владу, делеговану президенту Сполучених штатів на останніх виборах. Найвищим був кредит довіри для Петра Порошенко, коли країна вже перебувала у стані війни зі споконвічним ворогом. Війні, яка загрожувала самому факту її існуванню. Ця влада дозволила президенту досягти величезних успіхів у зміцненні державності України: безвіз з країнами Європи, Томос для православної української церкви Київського патріархату, асоціація з Європейським союзом, становлення нової української армії  тощо.

На другому місці знову виявився Леонід Кравчук у доленосний час перших кроків незалежної української держави. Але в таблиці проглядається і цілком очевидне третє місце – це Володимир Зеленський. Хоча вибори не відрізнялись великою свободою виборців через надзвичайно активну інформаційну кампанію одного з кандидатів, влада, делегована їх переможцю виявилась достатньо високою. На початках ця влада не була спрямована на військовий захист України, що спровокувало нашого споконвічного ворога на катастрофічне загострення військового конфлікту.

Аутсайдером списку делегованої влади виявився Віктор Ющенко. З великим відривом від інших президентів його влада виявилась дуже малою. Своєю практичною діяльністю Віктор Ющенко міг би закреслити теоретичний прогноз, але «вчасно» виконане ворогами України отруєння президента, перетворило його президентську каденцію на його постійне балансування між життям і смертю, що залишало мало енергії та часу для власне президентської діяльності. Проте, якби не Віктор Ющенко, то питання геноциду українського народу може ніколи й не стало б на порядок денний української нації. А місце цієї трагедії – бути визначальним чинником всього державного і національного будівництва України на сотні років вперед. Лише один акт цього геноциду налічує 10.5 млн. невинних жертв.

З огляду на наведені дані виникає запитання: так що ми нічим не відрізняємось від Західних демократій? На мою думку, відрізняємось сакралізацією влади. Влада – це наше дзеркальне відображення, і ставитись до неї слід так, як ми ставимось до себе і до оточуючих нас людей: критично і з розумінням. Згадайте, як одного з американських президентів піддали імпічменту лише за те, що він нібито був причетним до встановлення підслуховуючої апаратури в штаб-квартирі конкуруючої партії. Чи можливе таке в Україні? Владу слід не лише вміти вибирати, але і вміти контролювати. Це – наш наступний крок до демократії.

Серед багатьох розглянутих нами країн світу є такі, що не піддаються числовому аналізу, – це Московія, Північна Корея, Китай і деякі інші країни світу. Це країни, де загальні вибори або не відбуваються взагалі або повністю контрольовані наявною владою. Тут математика безсила.

Для глибшого розуміння цієї теми є науковий текст, який можна прочитати тут: Файлformula_vlady_nauk.docx

 

Наші інтереси: 

Математичний підхід у дослідженнях – більше об'єктивізму і точності.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи