Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Естонія не хоче українських заробітчан, бо розмовлятимуть російською

 Март Хельме побоюється, що через неконтрольований наплив українських трудових мігрантів постраждає естонська мова. Ще одна причина, чому Естонія не хоче бачити у себе українських заробітчан, – вони готові працювати за мінімальні гроші. Через це можуть втратити роботу самі естонці. 

 

20101503.jpg

Март Хельме. Фото Deutsche Welle

Міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме, який очолює Консервативну народну партію Естонії, заявив, що не схвалює масової трудової міграції з України в Естонію, йдеться в інтерв'ю Deutsche Welle.

За словами Хельме, однією з проблем є мовна проблема в Естонії через загрозу зростання ваги російської мови.

"Ми не хочемо, щоб їх стало тут занадто багато, - сказав міністр, говорячи про українських трудових мігрантів. - Українці не розмовлятимуть тут естонською, вони розмовлятимуть російською - це все зрозуміло. Я розумію їх дуже добре, це, звісно, для них легше і вони поповнюватимуть російськомовне населення в Естонії. Тому ми проти того", - додав Хельме.

"В Естонії мешкає близько мільйона естонців. І якщо ми відкриємо усі двері та ворота для українців, то через деякий час... Ми ж бачимо статистику - десятки тисяч українців перебрались до Естонії. Це чимало для Естонії. (...) Якби нас було 100 мільйонів, то нехай би приїздили 100 тисяч українців", - визнав він.

Урядовець також наголосив, що не можна порівнювати ситуацію в Естонії з Литвою, де до притоку українських трудових мігрантів ставляться досить позитивно.

"Ситуація в усіх трьох балтійських країнах дуже різна щодо етнічного складу. В Естонії десь 25 відсотків людей, які користуються насамперед російською мовою. У Латвії таких людей близько 40 відсотків. У Литві таких людей - 15 відсотків. Тож тут треба дивитись на те, чому в Литві говорять: "Нехай приїздять". Там немає тої ситуації, що литовська мова може через деякий час опинитись у меншості. У нас і в Латвії ця небезпека існує", - пояснив естонський урядовець.

Він також вказав і на економічні причини: "Вони готові працювати за мізерні зарплати. Втратять роботу наші люди - і естонці, і росіяни, які не готові працювати за мізерні кошти", - пояснив урядовець.

За деякими оцінками, в Естонію протягом останніх років прибули понад 25 тисяч трудових мігрантів з України. Багато з них працюють у галузі будівництва.

За даними МВС Естонії, в рамках імміграційної квоти українці отримували найбільшу кількість тимчасових посвідок на проживання, ніж мігранти з інших країн. Приміром, за перше півріччя 2018 року на українців припало близько 80 відсотків виданих посвідок на проживання в Естонії.

За даними статистичного відомства країни, на 1 січня 2020 року в Естонії проживали 1 328 360 людей.

Наші інтереси: 

Приклад державницької політики, коли дбають про національну мову і національну ідентичність.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи