Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Енергоатом" викидає Росію з українського атомного ринку. Буде працювати з американцями

Україна продовжує скорочувати енергозалежність від Росії в поставках ядерного палива для українських ядерних реакторів. 30 вересня підписано контракт на постачання палива на Рівненську атомну станцію між президентом американської компанії "Вестінгауз" Патріком Фрагманом та т.в.о. президента "Енергоатому" Петром Котіним.

Підписання відбулося в Офісі президента в присутності президента України Зеленського, тимчасової повіреної у справах США Христини Квінн і посла Швеції Тобіаса Тіберга, повідомив відомий український журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці у Фейсбук. Він зауважив, що "Вестінгауз" – це американська компанія, але виробництво палива знаходиться у Швеції), а також відзначив, що цей контракт – дійсно серйозний політичний прогрес для України в ядерній енергетиці.

Ризик зриву підписання договору з "Вестінгауз" був дуже великий, адже через розвал енергоринку уряд позбавив "Енергоатом" доходів за поставлене паливо, і виплати за поставками "Вестінгауз" проводяться з порушенням графіка. Однак "Вестінгауз" виявив терпіння, а "Енергоатом" і Офіс президента проявили наполегливість.

Це – дуже хороший сигнал: щоб викинути "Росатом" з України американці готові терпіти значні незручності з виплатами за контрактом. Політичне значення цього кроку очевидно.

На цей час в 6 з 15 реакторів на українських АЕС використовується паливо "Вестінгауз" (це чотири блоки Запорізької станції і два блоки Південно-Української). З 2021-го американське паливо почне надходити на один з блоків Рівненської АЕС.

На жаль, процес повного заміщення російського палива і процес будівництва власного сховища відпрацьованого палива йдуть не швидко. Росія всіма силами лобіює поставки "Росатома", намагається втриматися за допомогою корупції та підкилимних домовленостей.

У листопаді 2018-го компанія "Вестінгауз" заявила про готовність повністю замістити Росію, щоб Україна відмовилася від послуг "Росатома". Домовленість про постачання палива на Рівненський блок була досягнута у 2018-му році, ще урядом Гройсмана. Але контракт підписаний тільки зараз.

Політично дуже важливо зірвати підписання договору Росії. Попри зміну влади ми показали приклад послідовної політики, адже енергетика – це один з фронтів неоголошеної війни РФ проти України. Росія використовує енергетику для шантажу і тиску, і відмова від залежності в поставках палива для України залишається одним із пріоритетів національної безпеки. 

Наші інтереси: 

Розуміти, що РФ веде (і буде вести) гібридну війну проти України, а енергетика – це один з таких фронтів війни. Росія використовує енергетику для шантажу і тиску. Відмова від будь-якої залежності від РФ залишається одним із пріоритетів національної безпеки для України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

життя колонізаторів в Україні стає надзвичайно ризикованою справою

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

життя колонізаторів в Україні стає надзвичайно ризикованою справою