Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 13
  • Переглядів: 13

"Енергоатом" може не знайти гроші на будівництво нових реакторів через корупцію – Financial Times

Три діючі атомні станції України виробляють майже половину електроенергії країни, і через 10 років потрібно буде замінити два реактори. У січні міністр Галущенко оголосив, що "Енергоатом" розпочне будівництво чотирьох нових реакторів.

24093004.jpg

Герман Галущенко. Фото: Anatolii Stepanov/AFP/Getty Images

Однак малоймовірно, що компанія, яка була втягнута у корупційні скандали, зможе залучити мільярди доларів, необхідних для цього проекту, пише Financial Times.

Міністра енергетики України критикують за те, що він не йде на децентралізацію, адже децентралізовані станції дешевші та менш вразливі, ніж великі ядерні реактори, яким віддає перевагу уряд.

Єдина українська енергетична компанія, яка змогла залучити значне міжнародне фінансування, – це державний оператор "Укренерго". Але після суперечливого звільнення його керівника Володимира Кудрицького 3 вересня подальші інвестиції висять на волосині, йдеться у публікації.

Кудрицький заявив, що схема кредитування інвесторів у малі електростанції, запроваджена в липні, приведе на ринок десятки нових гравців і створить конкуренцію для «Енергоатому» – те, що міністерство намагалося відтермінувати. За словами Кудрицького, основне занепокоєння цієї зими викликає пошкодження основних електростанцій, а не підстанцій, які здебільшого захищені захисним покриттям і можуть бути швидко відремонтовані.

«Дефіцит і відключення неминучі, – сказав Кудрицький. – Питання в тому, наскільки вони будуть малими чи великими, і це залежить від того, наскільки захищені електростанції. Протиповітряна оборона є абсолютно критично важливою, і децентралізація повинна відбуватися паралельно».

Плани щодо децентралізації, висунуті на 2022 рік, коли Росія вперше почала завдавати ударів по системі, владою в Україні були проігноровані, каже Вікторія Войціцька, експерт з питань енергетики та колишній член парламентського комітету з питань енергетики. «Ми бачили, як [Галущенко] проштовхує проект будівництва нових ядерних реакторів... це не допоможе нам пережити цю і наступну зиму».

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм аналітичного центру Разумкова, розповів Financial Times, що, окрім того, що вони менш вразливі до атак, будівництво малих децентралізованих електростанцій займає близько півтора року і є «набагато дешевшим», ніж ремонт або будівництво великих генеруючих потужностей.

Після руйнівних атак цієї весни, які знищили 9 ГВт з 19 ГВт енергогенеруючих потужностей країни, українські енергетичні компанії відремонтували деякі пошкоджені електростанції та побудували захисні укриття, щоб захистити їх від подальших ударів. Україна також збільшила імпорт електроенергії з Європи, щоб компенсувати дефіцит, який, за словами прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, призвів до стрибка цін у Південній Європі.

«Україна має короткостроковий план, щоб пережити цю зиму, але щоб гарантувати нашу енергетичну безпеку в наступні зими, ми повинні децентралізувати енергетичну систему України», – сказав генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Три атомні електростанції, що залишилися в Україні, забезпечують майже половину виробництва електроенергії в країні, і два реактори потрібно буде замінити через 10 років. У січні Галущенко оголосив, що «Енергоатом» розпочне будівництво чотирьох нових реакторів. Але здається малоймовірним, що компанія, яка була втягнута в корупційні скандали, зможе залучити необхідні мільярди доларів. Плани Галущенка придбати вживану російську технологію в Болгарії за $600 млн. були зупинені після протестів з боку законодавців цього літа.

"За обіцянки та невиконання обіцянок у нас ніхто не відповідає", каже Лана Зеркаль і розказує, Що не так з українською енергетикою у відео:

 

Наші інтереси: 

Розуміємо, що підкилимні ігри єрмаківських ставлеників в уряді продовжуються заради власних інтересів попри нагальну необхідність змінювати енергетичну галузь – і нема цьому ради...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта (+аудіо)

Фантастика зачіпає теми, яких не наважуються торкатись вчені та політики. Френк Герберт написав роман про безкомпромісну війну людей та людиноподібних тварин – і показав, як люди можуть перемогти.

Останні записи