Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 6

Екстраполяційне мислення та сценарне планування: справжні лідери дивляться в майбутнє і передбачають його

Неперевершені лідери — це хороші стратеги. Вони мають здатність дивитися вперед, з певною точністю передбачати напрями, в яких будуть розвиватися промисловість і ринки.

Лідери мають здатність прозирати тенденції задовго до сво­їх конкурентів. Вони постійно запитують: «Куди рухається ри­нок, судячи з того, що відбувається вже сьогодні? Що, найімо­вірніше за все, буде за три місяці, півроку, рік або два роки?»

Через невпинну конкуренцію вижити на ринку можуть лише ті лідери й організації, які точно передбачать його майбутнє. Тільки далекоглядні лідери можуть отримати «перевагу першо­прохідця».

Лідери добре володіють тим, що називається екстраполяцій­ним мисленням. Вони мають здатність точно пророкувати, що може статися в майбутньому, опираючись на те, що коїться саме зараз.

Вони точно прогнозують наслідки власних дій і наслідки змін, що відбуваються на сучасному ринку.

Вириватися вперед

Екстраполяційне мислення та далекоглядність лідерів охоплю­ють усі аспекти бізнесу.

  • Чого хочуть ваші клієнти, що їм потрібно, за що вони готові платити сьогодні?
  • Виходячи з поточних тен­денцій, які види продукції та послуг будуть користуватися по­питом у майбутньому?
  • Що вам доведеться змінити, опираючись на свої поточні результати, щоб гарантувати, що ваші продукти і послуги і завтра точно відповідатимуть бажанням клієнтів?

Один із ключових аспектів далекоглядності — це вміння передбачити кризу.

Лідери дивляться у майбутнє і питають: «Що може поставити під загрозу виживання мого бізнесу?»

Лідери у деталях розмірковують про прийдешнє. Вони думають про те, що може статися. Вони мудрують над тим,чого намагаються досягти сьогодні, і над тим, що може за­вадити їхнім планам завтра.

Лише лідери можуть зважувати майбутнє. Це одне з їхніх першочергових завдань. Ніхто інший в організації не ставить перед собою завдання з таким ступенем орієнтації на май­бутнє. Чим більша точність передбачення, з якою лідери провіщають імовірні наслідки своїх дій і змін на ринку, тим більшим буде успіх бізнесу.

Які найгірші з можливих речей можуть трапитися з вашим бізнесом у найближчі місяці й роки? Що з них найбільше за­грожує виживанню вашого бізнесу? І що ви можете зробити сьогодні, щоб ці найгірші з потенційних подій не відбулися?

Чим більше ви зберете інформації і з більшою кількістю лю­дей поспілкуєтеся, тим виразніше уявите прийдешні умови. Чим більше буде у вас ясності щодо майбутнього, тим вдаліші рішення ви зможете прийняти, щоб вжити заходи для захисту від імовірних криз або скористатися можливими нагодами.

Один із найкращих інструментів, який допомагає лідерам передбачати як кризи, так і можливості, називається сценарним плануванням.

У довгостроковій перспективі вашу компанію може спіткати широкий спектр проблем, невдач та неприємних сюрпризів. Сценарне планування допоможе вам подумати про те, що може піти не так, щоб підготуватися до майбутньо­го сьогодні.

Під час цього процесу розробляються три або чотири докладних сценарії того, що буде з вашою компанією та її середовищем за 5, 10 або 20 років (кількість років зале­жить від того, наскільки швидко зміни можуть істотно впли­нути на вашу галузь).

Кожен сценарій наповнюється деталями; ви описуєте не тільки вашу лінію продуктів, клієнтів та конку­рентів, а й усі екологічні чинники, які можуть вплинути на ваш бізнес, а також можливі нові закони. Після того як ви склали сценарії, можна вжити короткострокових заходів для того, щоб підготуватися до імовірного розвитку подій.

Наприклад, один зі сценаріїв передбачає, що ваш конкурент може почати продавати продукцію за ціною нижчою, ніж у вас. У цій ситуації що вам потрібно зробити, щоб знизити витрати і збільшити цінність вашого продукту?

За допомогою сценарного планування ви можете перед­бачити найгірше, що може трапитися з вашою компанією і вплинути на здатність підприємства виживати на ринку. Пізніше варто скласти план із детальною стратегію на той випадок, якщо одна з цих подій матиме місце.

Викладено за мотивами книги Брайана Трейсі «Як керують найкращі».

Попередня стаття: Справжні лідери почуваються безпечно і впевнено, тому визнають заслуги інших, – Брайан Трейсі

Читайте далі: Здатність зосередитись на найважливіших ділянках роботи – ознака лідера, – Брайан Трейсі

 

 

Наші інтереси: 

Технологія успіху.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Щодо екстраполяцій. Вони корисні на період стабільного лінійного розвитку, проте різко знецінюються під час міжформаційних переходів.

Оскільки розвиток відбувається циклічно, то в такі періоди дуже корисно вивчати історію, адже нове - це зазвичай добре забуте старе.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Справжнім лідером може бути лише Гравець.Решта все не являється важливим.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Сценарне планування корисне для простору боротьби. У вищих просторах є ефективніші стратегії А чи є у нас план Б?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Щодо екстраполяцій. Вони корисні на період стабільного лінійного розвитку, проте різко знецінюються під час міжформаційних переходів.

Оскільки розвиток відбувається циклічно, то в такі періоди дуже корисно вивчати історію, адже нове - це зазвичай добре забуте старе.

Все, що робиться з власної волі, – добро!