Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Директор ЦРУ під час таємної поїздки в Україну почув план завершення війни

Категорія:

Під час таємного візиту в Україну директора ЦРУ Вільяма Бернса на початку червня українські чиновники розкрили йому амбітну стратегію повернення окупованих Росією територій, а також розповіли, як почати переговори про припинення вогню з Москвою до кінця року.

burns.jpg

Вільям Бернс (William J Burns). Фото: Wikipedia

Бернс під час своєї поїздки в Київ, про що раніше не повідомлялося, зустрівся з Президентом України Володимиром Зеленським та вищим керівництвом української розвідки, пише Washington Post і відзначає, що ця поїздка відбулася у критичний момент конфлікту (саме слово "конфлікт" використовується у статті – зауваження моє, О.К.), коли українські сили намагаються отримати ранню перевагу в довгоочікуваному контрнаступі, але ще не розгорнули більшість своїх штурмових бригад, підготовлених і оснащених на Заході.

"Директор Бернс нещодавно відвідав Україну, як він робив це регулярно з початку російської агресії понад рік тому", – сказав американський чиновник, який, як і інші, говорив на умовах анонімності.

Метою поїздки було підтвердити зобов'язання адміністрації Байдена до обміну розвідувальними даними, які допоможуть Україні захистити себе, додав чиновник.

Публічно українські офіційні особи висловлювали невдоволення від критики темпів контрнаступу. Але в приватних розмовах військові планувальники в Києві передали Бернсу та іншим "залізну" впевненість у тому, що їхня мета – відвоювати значну територію до осені; перемістити артилерію і ракетні системи до кордону з контрольованим Росією Кримом; просунутися далі на схід України; а потім розпочати переговори з Москвою вперше з моменту зриву мирних переговорів у березні минулого року, стверджують троє людей, знайомих з цими планами.

"Росія буде вести перемовини, лише якщо відчуватиме загрозу", – сказав виданню український високопосадовець.

Чи зможе Україна виконати ці плани в такі стислі терміни, ще належить з'ясувати. ЦРУ відмовилося від коментарів та оцінок Бернсом перспектив наступу.

Поїздка Бернса відбулася якраз напередодні зірваного заколоту ватажка російських найманців Євгена Пригожина проти російського оборонного відомства. Хоча американська розвідка ще в середині червня виявила, що Пригожин готував якийсь збройний напад, ці дані не обговорювалися під час зустрічей із Зеленським та іншими, сказав американський чиновник.

Представники адміністрації Байдена неодноразово підкреслювали, що Вашингтон і Київ не мають нічого спільного з невдалим походом на Москву – рідкісним викликом президенту Росії Владіміру Путіну, який Сполучені Штати схарактеризувати як внутрішню справу.

Намагаючись зміцнити цю лінію, Бернс зателефонував своєму російському колезі Сергію Наришкіну після тої події й підкреслив, що Сполучені Штати не причетні до цього жодним чином, повідомляє Wall Street Journal.

Зеленський і його військове командування, зіткнувшись з глибоко укріпленими російськими військами на окупованих частинах сходу і півдня України, перебувають під надзвичайним тиском з боку західних країн, які надали Києву мільярди доларів на новітнє озброєння і підготовку напередодні контрнаступу.

Україна зазнала великих втрат, оскільки її війська і бронетехніка пересуваються густими мінними полями та укріпленими окопами по широкій відкритій території. Складна місцевість зробила війська вразливими до російських авіаударів і ракетних атак.

Зеленський визнав, що контрнаступ відбувається "повільніше, ніж хотілося б", а офіційні особи підтвердили знищення деяких наданих Заходом танків Leopard 2 і бойових машин Бредлі.

Але міністр оборони України Олексій Резніков розвіяв сумніви скептиків, заявивши, що "головна подія" ще попереду, а головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний закликав до терпіння, заявивши, що наступ "ведеться" настільки старанно, наскільки це можливо. (Він також заявив, що "ми отримали "Леопарди" не для того, щоб на них їздили на парадах або фотографувалися політики чи знаменитості. Вони прийшли сюди на війну. А Леопард на полі бою – це не Леопард, а мішень", прим. моя, О.К.)

"Так, можливо, не так швидко, як хотілося б... спостерігачам, але це їхня проблема", – сказав Залужний в тому ж інтерв'ю.

Військові аналітики кажуть, що мета України змусити Росію піти на перемовини, є амбітною, враховуючи потужну оборону Росії.

"Цілком можливо, що вони зможуть відрізати сухопутний міст до Криму, або захопивши місцевість, або поставивши там ракетні установки HIMARS та іншу артилерію, але багато що залежить від рівня втрат", – сказав Роб Лі, військовий аналітик Інституту зовнішньополітичних досліджень (Foreign Policy Research Institute).

"Якщо Україна зазнає занадто великих втрат, її наступ може завершитися раніше. Але якщо Україна зможе завдати достатніх втрат російським військам і техніці, а також перешкодити пересуванню підкріплень, вона зможе послабити оборону Москви настільки, щоб досягти прориву", – додав він.

Готуючись до осені, Зеленський і його помічники почали думати про те, як Київ може змусити припинити бойові дії на умовах, прийнятних для Росії та українського народу, пише видання.

В ідеальному сценарії, якому надає перевагу Київ, українські військові отримають важелі впливу на Росію, просунувши війська і потужне озброєння до краю українського кордону з Кримом, взявши в заручники півострів, на якому базується цінний для Росії Чорноморський флот.

"Якщо Україна матиме можливість атакувати додаткові важливі аеродроми, мости, залізничні лінії та логістичні центри, це може ускладнити для Росії ведення війни", – сказав Лі, військовий аналітик.

Погодившись не забирати Крим силою, Київ вимагатиме від Росії прийняти будь-які гарантії безпеки, які Україна може отримати від Заходу, кажуть українські посадовці.

Уряд Зеленського наполегливо домагається від США та Європи твердих гарантій вступу України до НАТО та Європейського Союзу, але американські та західноєвропейські уряди залишаються холодними до цієї ідеї, більше зацікавлені в обіцянках довгострокової допомоги у сфері безпеки, ніж у розширенні НАТО, що загрожує прямим конфліктом з Росією.

Ці вагання розчарували Польщу і країни Балтії, які є країнами-членами НАТО і які з нетерпінням чекають на саміт НАТО в Литві в липні, де держсекретар США Ентоні Блінкен та інші західні лідери мають намір надати Україні "дуже потужний пакет допомоги". Сильні розбіжності щодо змісту цього пакета загрожують створити враження роз'єднаності на саміті.

А поки американські та українські посадовці розходяться у поглядах на тему членства в НАТО, вони мають згоду щодо цілей наступу Києва.

"США згодні з тим, що Україна повинна вступити в переговори з сильної позиції", – сказав високопоставлений український чиновник. – США задоволені тим, що наше командування не робить дурниць, зберігає солдатів і техніку. Підтримка сильна, і це підвищує нашу мотивацію".

Речник Білого дому Джон Кірбі 30 червня підтримав скарги України щодо озброєнь, заявивши: "Навряд чи можна звинувачувати їх у тому, що вони говорять зі світом про додаткову підтримку, чи то в кількості, чи то в якості озброєнь".

Однак, він заперечив, що Вашингтон гратиме роль "крісло-квотербека" (той, хто не бере участі в дії, але висловлює судження про неї, сидячи глядачем на трибуні. Quarterback – позиція в американському футболі, входить до атакувального складу команди й зазвичай вважається лідером команди. Прим. моя, О.К.).

"Куди вони підуть і як швидко вони підуть, – сказав Кірбі, – це дійсно буде залежати від них самих".

Обережний підхід України в перші дні наступу є ознакою труднощів, які чекають на неї попереду, кажуть аналітики.

"Проблема полягає в тому, що Росія встановила велику кількість мін, як перед головною лінією оборони, так і за нею, – сказав Лі. – Навіть якщо Україні вдасться досягти прориву, все одно знадобиться час, щоб його використати. Це може зайняти тижні, а може зайняти місяці".

Наші інтереси: 

Що відбувається, про що нам не розказують. Чи можна вірити усьому написаному в статті? Можливо, щось і відповідає дійсності. Складаємо пазли самі. Але бачимо, що вже серйозно почали говорити про переговори. Нагадаємо, 12 січня 2022 року голова ЦРУ Вільям Бернс зустрівся в Києві з Зеленським і повідомив, що Росія має намір завдати блискавичного удару по столиці України та обезголовити центральну владу. (Бернс переконував Зеленського втекти з Києва).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Світ уже давно "поїхав дахом".
Якісь приватні медіа, журнали, взяли на себе роль представників держав.
Ніхто нічого не дасть, хотіли б перемоги України дали б ще 1.5 роки тому, усе що необхідно.

Коментарі

Зображення користувача Іван Андрійович.
0
Ще не підтримано

Світ уже давно "поїхав дахом".
Якісь приватні медіа, журнали, взяли на себе роль представників держав.
Ніхто нічого не дасть, хотіли б перемоги України дали б ще 1.5 роки тому, усе що необхідно.