Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Численні соціальні зв'язки захищають від респіраторних захворювань – дослідження

Світ:

У продовження теми величезної шкоди, яку завдає громадському здоров'ю масова ізоляція здорових людей і так зване "соціальне дистанціювання". Надруковане в червні 1997-го в авторитетному офіційному журналі Американської медичної асоціації JAMA дослідження "Соціальні зв’язки та сприйнятливість до застуди".

Захар Мілютін переклав Анотацію на PubMed.

МЕТА:
Перевірити гіпотезу, що різноманітні зв’язки з друзями, родиною, роботою та громадою пов'язані з підвищеною стійкістю до інфекції.

ПРОЕКТУВАННЯ:
Після повідомлення про ступінь участі у 12 типах соціальних зв’язків (наприклад, чоловік або жінка, батько або мати, друг, напарник по роботі, член якоїсь соціальної групи) волонтерам вводили назальні краплі, що містять 1 з 2 риновірусів та контролювали розвиток застуди.

УМОВИ:
Карантин.

УЧАСНИКИ:
276 здорових добровольців, віком від 18 до 55 років, що не є серопозитивними щодо вірусу імунодефіциту людини, не вагітні.

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТУ:
Застуда (хвороба за наявності виявленої інфекції), вироблення слизу, функція мукоциліарного кліренсу та кількість вірусної реплікації.

РЕЗУЛЬТАТИ:
У відповідь на обидва віруси, ті, хто має більшу кількість соціальних зв’язків, були менш сприйнятливі до простудних захворювань, виробляли менше слизу, були більш ефективними при циліарному очищенні носових ходів і розповсюджували менше вірусу.

Ці взаємозв'язки не змінювались в залежності від кількості антитіл до тестування, типу вірусу, віку, статі, сезону, індексу маси тіла, освіти та раси.

Сприйнятливість до простудних захворювань зменшувалась зі збільшенням різноманітності соціальної мережі.

Спостерігався скоригований відносний ризик 4,2 порівняння осіб з найменшою кількістю (від 1 до 3) з особами з більшістю (6 і більше) типів соціальних зв'язків.
Хоча куріння, погана якість сну, алкогольне утримання, низьке споживання вітаміну С у раціоні, підвищений рівень катехоламіну та інтровертність були пов’язані з більшою сприйнятливістю до простудних захворювань, вони могли лише частково пояснити зв'язок між різноманітністю соціальних мереж та захворюванням на простуду.

ВИСНОВОК:
Більш різноманітні соціальні зв'язки асоціювались з більшою стійкістю до захворювань верхніх дихальних шляхів.

Наші інтереси: 

Не вірити на слово медичним і політичним спекулянтам. Всі їхні домисли перевіряти.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи