Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 19

Чи Зеленський зацікавлений у перемозі? "Нападати на Залужного – це абсурд", – Юрій Бутусов

Категорія:

Замість того, щоб ухвалювати стратегічні рішення, ми бачимо політичні інтриги. Йде підготовча політична кампанія для того, щоб зняти з посади головнокомандувача ЗСУ. Окрім політичних заяв робиться і кримінальна справа ДБР про здачу півдня України. І в рамках цієї справи розглядається відповідальність виключно військового командування. Тобто відповідальність ні політичного керівництва країни, ні керівництва Служби безпеки України не розглядається, а виключно військового командування.

23113001.jpg

Володимир Зеленський, Андрій Єрмак та Валерій Залужнийю Фото: facebook.com/ganna_maliar

Звичайно, це – намагання зняти з себе відповідальність за провали в підготовці до російського вторгнення, за провали в підготовці до оборони країни. І перекласти цю відповідальність виключно на військових. Все це – абсолютно неприпустимо, з точки зору управління обороною країни в такий критичний момент, як зараз, вважає відомий журналіст, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Це – спланована, організована кампанія, і за цим стоять, звичайно, вибори. Звинувачуючи Залужного в політизації, насправді до виборів готується сам Володимир Зеленський. Ознаки цього Юрій Бутусов бачить в інтерв'ю Володимира Зеленського в британському виданні The Sun, а також в тому, що заступник голови Комітету по обороні Безугла практично кожного дня критикує главкома Залужного.

Ставка Верховного Головнокомандування не розуміє обстановку і некомпетентно оцінює події. Виникає запитання, чи взагалі президент Зеленський зацікавлений у перемозі в війні. Бо з такою системою управління це просто неможливо. Це абсурд – нападати на власних підлеглих військових командувачів.

Про це він сказав в ефірі радіо NV 29 листопада. Він визнав, що проблем в армії дуже багато.

"Звичайно, ми про них частково пишемо, частково не пишемо – вони різних масштабів. Різні шляхи розв'язання цих проблем. Адже якщо ми хочемо перемогти у війні, то перемагає якість управління. А якою може бути якість управління, коли проблеми армії заступник голови комітету з оборони, якому країна дала владу і повноваження, замість того, щоб використовувати владні повноваження, які дали громадяни України, ця народна депутатка, "слуга народу", всі ці проблеми обговорює у фейсбуці. То, може, їй треба бути блогером?

Бо всі мають діяти у межах своїх повноважень. Комітет з питань оборони має великі повноваження. Вони можуть заслуховувати ті проблеми, про які пишуть депутати, і ухвалювати щодо них рішення. Наприклад, рекомендувати звільнення тих чи інших посадових осіб з визначенням їхньої відповідальності. Оце – законний метод. За це депутати комітету з оборони отримують зарплату від платників податків. А не за дописи у фейсбуці, які мають провокативний характер, оскільки за ними нема ніяких рішень. Для чого це робити? Одна справа, коли пише блогер чи журналіст. Він має прикувати увагу влади", – сказав Юрій Бутусов.

Влада має ухвалювати рішення. Але у нас проблема системна – влада замість ухвалення рішень, направлених на посилення оборони, займається піаром. І Зеленський, і "слуги народу" готуються до виборів і хочуть звинуватити військових у тому, що країна не була підготовлена до війни. Це – реально абсолютно недобросовісна і непорядна позиція, яка сіє розбрат у вищому керівництві і яка нікого нічого не навчить, каже Бутусов.

Якщо після такої кампанії з дискредитації, яку влаштував Зеленський проти Залужного, зараз зняти військове керівництво, то, знаєте, наступний, кого призначать, буде просто "заглядати в рота слугам народу", догоджати їм, щоб вони на нього не сердилися, вважає Юрій Бутусов.

Він також розповів про ситуацію на фронті:

"Ми зараз ведемо важку позиційну війну. Наш наступ зупинився не тому, що погода нам завадила. А тому, що ми наступаємо на ворога, який переважає нас у силах. І ведемо бойові дії проти ворога, який переважає нас у силах у ході всієї війни. Тому, звичайно, якщо ми хочемо досягнути певних оперативних цілей, ми маємо враховувати фактори переваги противника, використовувати їх і думати, як їх знівелювати і як посилити наші сильні сторони в цій позиційній війні, як зменшити втрати наших військ, як збільшити втрати противника. Все це потребує системних рішень. Не тільки військових, що постійно замовчує політичне керівництво. Потрібні ресурси. Армія без ресурсів, без боєприпасів, без забезпечення, без озброєння – вона не може давати результат.

Також потрібні якісні зміни в системі мобілізації. Цим теж хтось має займатися. За це є відповідальні особи, визначені Конституцією. В першу чергу зараз основну відповідальність за управління несе Ставка Верховного Головнокомандувача. Це вона концентрує всю владу й управління всіма силами оборони, тому від них має бути ініціатива.

Військові мають обмежені повноваження. Вони під час тотальної війни на багато речей не впливають. Замість того, щоб ухвалювати стратегічні рішення, ми бачимо, що у нас політичні інтриги. Ось і все. Подивіться на фронт. От військові дивляться: ворог системно копає оборонні лінії вздовж всієї лінії фронту. При тому, що він переважає нас чисельно. А Україна поступається і не копає оборонні споруди, тому що це – велика кількість техніки, персоналу, будівельних матеріалів, яких в армії нема. Це влада має мобілізувати. Російська влада це робить. Українська – ні.

Дрони. Більша частина дронів, яка у нас іде на фронт на цей момент, це – волонтерські дрони. Це самі громадяни України збирають нашим воїнам. І ударні fpv, і розвідувальні "Мавіки" – переважна більшість іде від волонтерів. І подивімось на Росію. Переважна більшість дронів у них від держави. Це вони фінансують. Виникає розрив, що отака погана авторитарна Росія, яка не має таких інтелектуальних ресурсів, такої підтримки у світі, поступово просто за рахунок більшої системності, більшої організованості на вищому рівні, створює перевагу там, де спочатку, здається, перевага була у нас. На жаль, ми поступаємось. Наша якість управління гірша. Це треба визнати. Це видно на конкретних речах, які кожен на війні бачить".

Наші інтереси: 

Добре, що хоч хтось не боїться говорити прямо і чесно про проблеми. Почули ще одне підтвердження того, що Зеленський з Єрмаком готуються до свого переобрання та про критично неефективне управляння державою.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи