Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чи потрібно Україні падіння Лукашенка? Погляд з української точки зору і без емоцій

Спецтема:

По-перше, не має сенсу протиставлення «про-російського» Лукашенко та «анти-російської опозиції». Той самий опозиційний лідер Бабарико очолював банк, який був російським підприємством-«дочкою». З чого б йому бути «анти-російським»? Він має міцні та прагматично обумовлені зв'язки з російською верхівкою.

По-друге, мотивація Лукашенка при протистоянні РФ цілком нормальна та зрозуміла. Він диктатор та не хоче ділитись владою, зокрема, і з Путіним. Отже, на відміну від мутних «демократичних» діячів, ми можемо розраховувати, що він реально пручатиметься подальшій інтеграції з Росією, пише на своєму телеграм-каналі Едуард Юрченко, правий філософ.

Більш того, є реальна вірогідність, що спроби його скинути інспіровані саме Путіним і саме через його небажання «зливатись» під Кремль. Тож питання не в тому, чи є він «ватником», а в цілком нормальному бажанні влади, до якої ідеологія взагалі не має відношення. Це – надійніше за будь-яку «принципову позицію».

По-третє, опозиція не демонструє ніяких ознак сили, що здатна реально взяти владу або тим більше реагувати на потенційну російську анексію. У них нема ані лояльних силовиків, ані управлінської вертикалі. Взагалі нічого. 

Максимум на що вони можуть розраховувати – це трошки «качнути» режим Лукашенка. Але реальне захоплення влади або протистояння зовнішньому ворогу з їх боку – це ненаукова фантастика.

Також варто пам’ятати, що значна частина цілком ватних білоруських силовиків здатна підтримати Лукашенко в протистоянні Путіну з міркувань особистої відданості або з точки зору бачення його «лідером слов‘янського світу». А ось гіпотетичній новій владі прийдеться спиратись на таких саме гіпотетичних національно-свідомих представників силових структур.

Четверте. Лукашенко ніколи не займав принципово проросійської позиції в нашому конфлікті. Більш того, він активно співпрацював з Україною під час гарячої фази україно-російської війни. Він – прагматик і йому не вигідно з нами сваритись.

З іншого боку, треба визнати, що тиск Росії на нього є сильним, а актуальна українська влада (як і попередня) по здатності впливати на події в Білорусі нагадує нам здатність євнуха стати батьком. 

Отже, програма максимум для України – це збереження білоруського суверенітету та недопущення прямої окупації країни. В цьому аспекті наші інтереси об'єктивно співпадають з лукашенківськими.

Таким чином, мусимо резюмувати: падіння Лукашенка і його режиму Україні нічого, крім неприємностей, не принесе. 

Суто емоційне співчуття протестувальникам або обурення діями місцевих силовиків нічого спільного з українським націонал-прагматизмом не мають і свідчить радше про незрілість нашого громадянського суспільства, яке продовжує дивитись на світову політику очима наївного підлітка.

Наші інтереси: 

Дивитися на події в Білорусі з врахуванням інтересів України. Розуміти, що за Лукашенка не буде загрози північному кордону України. Важливо не допустити анексії або аншлюсу Білорусі Росією. Чи здатні опозиційні кандидати (Бабарико, Цепкало, Тихановські) протистояти РФ і забезпечити незалежність Білорусі?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Білорусь
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У падінні Лукашенка зацікавлений і російський олігархат. У разі початку приватизації після падіння Лукашенка у нього максимальні можливості скупити всю білоруську промисловість і реально приєднати Білорусь до Московії.

Коментарі

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У падінні Лукашенка зацікавлений і російський олігархат. У разі початку приватизації після падіння Лукашенка у нього максимальні можливості скупити всю білоруську промисловість і реально приєднати Білорусь до Московії.

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

То, він сам про це каже.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

І мене відверто верне від їхньої апазіциі, яка нагадує яловий жидівський саміздат часів Брєжнєва, барци якого дратували КҐБ з єдиною метою - щоб їх випхали з СССР.

Хай буде!

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

Малий народ - великий президент, великий народ - малий президент.

Зображення користувача Валерій Швець.
0
Ще не підтримано

У Білорусі ми спостерігаємо гарно сплановану і блискуче виконувану спецоперацію Московії.

Зображення користувача Рамес Веселий.
0
Ще не підтримано

Пам'ятаєте про "Захід-2017" ?

Я не меч, я тримаю меч.