Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чому Тереза Мей дедалі частіше критикує Москву?

За два тижні британська прем'єрка Тереза Мей зробила вже дві різкі заяви на адресу Росії. Весь попередній рік керівниця британського уряду теж критикувала Кремль, але не так часто. Що змінилося?

У п'ятницю на полях саміту Східного партнерства ЄС Мей пообіцяла виділити 100 мільйонів фунтів (111 мільйонів євро) на боротьбу проти російської дезінформації на території колишнього СРСР.

Прем'єрка звинуватила Москву в спробах дестабілізувати Європу і закликала лідерів країн Євросоюзу об'єднатися для боротьби з погрозами ворожих держав, "таких як Росія".

Тижнем раніше пані Мей вже робила схожу заяву.

Опитані ВВС дипломати і експерти наголошують, що у Терези Мей є кілька причин знову і знову нагадувати про загрозу з боку Москви.

Переведення уваги?

Заяву про виділення додаткових грошей на боротьбу проти російської загрози Тереза Мей зробила за кілька годин до старту переговорів з головою Європейської ради Дональдом Туском.

Серед іншого сторони повинні були обговорювати деталі майбутньої угоди про вихід Британії з ЄС. Повідомляли, що Мей мала намір запропонувати Євросоюзу 40 мільярдів євро "за розлучення".

Водночас Лондон не хоче коментувати деталі переговорів про "брекзит", особливо фінансову частину майбутньої угоди.

Не дивно, що на цьому тлі Тереза Мей намагається "перебити порядок денний" гучними заявами про необхідність протидіяти Росії, наголосили у бесіді з ВВС два високопосадові дипломати, які не уповноважені відкрито спілкуватися з пресою.

Нова стара роль Британії

"Брекзит" порушує й інше важливе і болюче для Лондона питання: яку роль відіграватиме Британія в Європі після виходу з ЄС?

Лондон намагається позиціонувати себе як провідний центр підтримки безпеки у старому світі. Саме тому Британія охоче виділяє гроші на боротьбу з кібершпигунством і дезінформацією з боку Росії, а також інші оборонні проекти.

При цьому Центр урядового зв'язку Британії (GCHQ) вважають однією з найкращих спецслужб у світі щодо кібербезпеки.

Як кажуть дипломати за лаштунками саміту в Брюсселі, на тлі загальної стурбованості діями Росії пропозиція допомогти боротися з випадами Москви може зацікавити низку європейських гравців.

У першу чергу йдеться про невеликі країни, зокрема, Східної Європи.

Усвідомлені загрози

Політики й дипломати, які говорили з ВВС на умовах анонімності, наголошують, що чималу роль у посиленні критичної налаштованості британського прем'єра грає і сама поведінка Росії.

Фахівці, що аналізують активність прокремлівських ЗМІ, зазначають, що вони діють професійно і жваво. Теми, що входять до сфери інтересів Москви, просуваються різними каналами, у різній формі, але постійно.

Наприклад, у різних ЗМІ і соцмережах періодично з'являються дедалі нові версії на теми "Хто міг збити "Боїнг" МН-17 над Україною" або "Хто і чому спровокував конфлікт на сході України".

Споживачі інформації починають плутатися у версіях, а нерідко і зовсім втрачають довіру до медіа, кажуть аналітики, які розмовляли з ВВС. Прокремлівські інформагенції й сайти зараз публікують статті десятками мов.

Найчастіше такі сайти посилаються або передруковують повідомлення одне в одного, створюючи видимість численності джерел інформації.

Завдяки такій стратегії, новини, засновані на перекручених фактах, поступово переповзають з прокремлівських ресурсів у незалежні європейські ЗМІ, кажуть джерела ВВС в аналітичних центрах Євросоюзу та Британії.

Двоє співрозмовників ВВС згадали випадок із дівчинкою Лізою в Німеччині. Тоді історія про нібито зґвалтовану мігрантами російськомовну дитину вивела кілька тисяч людей на акцію протесту. Новина, про яку спершу говорили лише навколодержавні російські медіа, поступово стала однією з найбільш обговорюваних і в західних виданнях - нехай і в зовсім іншій тональності.

Такі тенденції викликають значну заклопотаність керівництва Британії та Євросоюзу. І це - додатковий стимул до виділення грошей на "боротьбу з російською загрозою" та гучних заяв про це.

Члени британської делегації у Брюсселі відмовилися розкривати деталі того, на що підуть обіцяні Терезою Мей 100 мільйонів фунтів. Відомо лише, що гроші виділятимуться поступово протягом п'яти років, і їх використають "для боротьби проти російської кампанії дезінформації на території колишнього СРСР".

За словами джерел ВВС, знайомих з ходом обговорення питань протидії російському інформаційному впливу, акцент зроблять на освіті аудиторії, підвищенні обізнаності людей.

Протидіяти поширенню дезінформації можна лише навчивши людей відрізняти фейк від перевірених фактів, наголошують джерела.

При цьому вони визнають, що таке навчання - процес працемісткий і не завжди успішний.

Прес-служба прем'єр-міністра Британії не відповіла на питання ВВС, зазначивши, що їм нема чого додати до слів Терези Мей.

МЗС Росії не раз заявляло, що звинувачення у поширенні дезінформації російськими ЗМІ не мають підстав і використовуються для дискредитації Москви.

Наші інтереси: 

Британія усвідомила масштаби та перспективи інформаційної війни.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи