Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Чому обійми корисні для здоров'я: 7 причин обійняти близьку людину

В наш досить жорсткий і агресивний час залишилося вкрай мало способів показати комусь, що ми його реально цінуємо і любимо. І обійми - один з небагатьох таких простих, але дієвих способів.

Щоб обійняти людину - потрібно відчувати до неї певну ступінь довіри, адже для дуже багатьох людей фізичні контакти, навіть в такій формі - щось дуже особисте. Проте, психологи в один голос твердять, що обніматися треба якомога частіше. І проводять логічні аргументи на користь цього.

Зміцнення імунітету

Не прямий, але досить ефективний опосередковуваний вплив. Справа в тому, що імунітет знижується при стресі, а обійми якраз сприяють зняттю цього самого стресу. Навіть експерименти проводилися, в ході яких було з'ясовано, застуджені люди, які одержували обійми і увагу, хворіли набагато легше, ніж ті, хто цього не отримував.

Конкретна антистресова дія

Тактильний контакт з близькою людиною банально заспокоює. Це ще з дитинства в нас закладено, так що чому б не використати таку особливість в своїх цілях?

Використати просто з огляду на те, що стресу в нашому житті і так предостатньо, а безпечних способів боротьби з ним - не так вже й багато.

Зміцнення самооцінки

Досить простий логічний ланцюжок. Якщо нас обіймають - значить ми комусь потрібні. Значить не все ще так погано в житті. А це реально позитивно відбивається на самооцінці.

Проводилися дослідження, в ході яких з'ясувалося, що діти, яких часто обіймали, виростали більш впевненими в собі.

Зміцнення довіри

Не тільки на психологічному рівні, а й на фізіологічному. Справа в тому, що обійми стимулюють вироблення гормону окситоцину, який в тому числі відповідає і за емоційну прихильність, наприклад, матері до дитини. І при обійманні людини, яку ви вважаєте близькою, запускається схожий процес.

Натуральний антидепресант

При обіймах також виділяється гормон серотонін, який безпосередньо регулює наш настрій. На жаль, у важких випадках депресії, викликаної серотоніновим дефіцитом, це не спрацьовує, але проти просто поганого настрою і емоційної пригніченості обійми дуже навіть допомагають. 

Гарантія виживання

Не тільки для людей важливі обійми. Дана форма фізичного контакту вкрай важлива, наприклад, для багатьох приматів, в тому числі і для шимпанзе. В ході досліджень було встановлено, що якщо дитинчаті шимпанзе не додати деякої кількості обіймів, то воно виростає похмурим, агресивним і погано адаптується до соціуму.

Спосіб вирішення конфліктів

Погодьтеся, вкрай складно злитися на людину, яка вас обіймає. І цей спосіб куди більш ефективний, ніж прохання про прощення, аргументи на користь своєї точки зору і багато інших слова. Шкода, що не всі конфлікти можна таким способом вирішувати.

Джерело

Наші інтереси: 

Обійматись серце-до-серця не менше 7 секунд! Працює.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Киці просто чудо!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Киці просто чудо!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!