Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ChatGPT здатен трансформувати вищу освіту, кажуть науковці

Світ:

Допоміжні системи, такі як ChatGPT і Copilot від GitHub (засновані на моделі OpenAI під назвою Codex), вимагатимуть від викладачів переоцінки того, як вони викладають і оцінюють іспити, оскільки допоміжні технології, засновані на машинному навчанні, стали дуже потужними.

В освітньому середовищі підказки від штучного інтелекту стають звичним явищем. Нещодавно газета Stanford Daily повідомила, що велика кількість студентів вже використовують чат-бот ChatGPT на випускних іспитах. За даними анонімного опитування 4497 респондентів, 17% студентів заявили, що використовували ChatGPT для допомоги у виконанні завдань та складанні іспитів в осінній чверті, а 5% сказали, що подавали матеріал створений безпосередньо ChatGPT, майже не редагуючи його, пише Mezha.

Науковці побоюються, що допоміжні системи, такі як ChatGPT і Copilot від GitHub (засновані на моделі OpenAI під назвою Codex), вимагатимуть від викладачів переоцінки того, як вони викладають і оцінюють іспити, оскільки допоміжні технології, засновані на машинному навчанні, стали дуже потужними.

Крістіан Тервіш, професор Вортонської школи Університету Пенсильванії, і група медичних дослідників, переважно пов’язаних з Ansible Health, вирішили перевірити ChatGPT. Під час свого опитування вони визначили, що ChatGPT має обмеження і помиляється. Загалом, дослідники поставили чат-боту середню оцінку, але при цьому очікують, що допоміжні системи зі штучним інтелектом знайдуть своє місце в навчанні та інших галузях.

Зрештою, модель була навчена на незліченній кількості текстів, написаних людиною, і тому її здатність вгадувати задовільну відповідь на питання не є несподіванкою.

"По-перше, вона чудово справляється з основними питаннями з управління операціями та аналізу процесів, в тому числі з тими, що ґрунтуються на конкретних прикладах, – зазначає Тервіш у своїй статті. – Відповіді не тільки правильні, а й пояснення чудові".

При цьому він зауважив, що ChatGPT допускає прості математичні помилки та не може відповісти на складні питання з аналізу процесів. Однак модель ШІ реагує на підказки людей про те, як покращити роботу – вона може успішно виправляти себе, коли отримує підказки від людини-експерта.

Дослідники стверджують, що правильні відповіді ChatGPT повністю відповідають загальноприйнятим відповідям, і що модель ШІ значно покращилася, адже за кілька місяців до цього рівень успішності становив лише 36,7%.

Корисність ChatGPT в освітньому середовищі – попри те, що він часто помиляється – підкреслив у своєму блозі Томас Рід, професор стратегічних досліджень і директор-засновник Інституту досліджень кібербезпеки ім. Альперовича.

Рід описує нещодавній п’ятиденний курс з аналізу шкідливого програмного забезпечення та зворотного інжинірингу:

"Через п’ять днів у мене вже не було жодних сумнівів: ця річ трансформує вищу освіту, – каже Рід. – Я був одним зі студентів. І я був вражений тим, що машинне навчання могло зробити для нас в режимі реального часу. І я кажу це як людина, яка багато років була затятим скептиком щодо хайпу навколо штучного інтелекту. Зауважте, що я не сказав «ймовірно» трансформує. Він трансформує вищу освіту".

Рід стверджує, що, хоча занепокоєння щодо ШІ як механізму плагіату і шахрайства в освіті необхідно вирішувати, більш важлива розмова має стосуватися того, як інструменти ШІ можуть поліпшити освітні результати.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що система освіти буде суттєво змінюватися. Викладачі рутини будуть замінені штучним інтелектом. Водночас зростатиме попит на вчителів, які будуть пробуджувати творчість.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нинішня індустріальна система освіти орієнтована на наповнення учнів нормативними знаннями. Проте ми йдемо до того, що ШІ краще виконуватиме діяльність з нормативною інформацією, відтак більшість носіїв такої освіти залишиться без роботи. 

Звідси висновок: 1) освіта має пробуджувати творчість, 2) освіта має бути індивідуалізованою, тобто має підлаштовуватися під індивідуальні здібності учня.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Нинішня індустріальна система освіти орієнтована на наповнення учнів нормативними знаннями. Проте ми йдемо до того, що ШІ краще виконуватиме діяльність з нормативною інформацією, відтак більшість носіїв такої освіти залишиться без роботи. 

Звідси висновок: 1) освіта має пробуджувати творчість, 2) освіта має бути індивідуалізованою, тобто має підлаштовуватися під індивідуальні здібності учня.

Все, що робиться з власної волі, – добро!