Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Більшість населення Латвії підтримує боротьбу України за свободу

Категорія:

Спецтема:

Про це свідчить опитування, проведене центром ринкових та соціальних досліджень Latvijas Fakti на замовлення Державної канцелярії.

Про результати опитування повідомляє латвійський російськомовний сайт mixnews.lv.

Опитування показало, що переважна більшість населення Латвії підтримує Україну в її боротьбі з російською агресією, прийом українських біженців та вступ України до Європейського союзу (ЄС) та НАТО.

82% населення повністю чи скоріше підтримують боротьбу України за незалежність та свободу, що на 6% більше, ніж у березні 2022 року. Прийом українських воєнних біженців у Латвії підтримує 73% респондентів, що на 1% менше, ніж у березні минулого року.

Вступ України до НАТО підтримує 63% опитаних, що на 12% більше, ніж у березні 2022 року, а вступ до ЄС — 62%, що на 7% більше.

Путіна та вторгнення Росії в Україну підтримують лише 4% респондентів, що вдвічі менше, ніж у березні минулого року. Переважна більшість латвійців виступають проти війни Росії проти України.

60% жителів Латвії загалом погоджуються з тим, що війна в Україні посилює напруженість між латишами та росіянами, і це на 4% більше, ніж у березні минулого року.

Опитування показало, що зросло почуття безпеки латвійців у зв'язку з членством Латвії в НАТО та ЄС. Завдяки членству Латвії в НАТО та ЄС 48% респондентів почуваються у безпеці, що на 11% більше, ніж у березні минулого року.

41% опитаних відчувають себе загалом у безпеці, оскільки прямої військової загрози для Латвії немає. Протилежної думки дотримуються 27% респондентів.

Як і навесні минулого року, у грудні 2022 року латвійці досить скептично оцінювали внесок західних країн у боротьбу України проти російської агресії. Тільки 22% респондентів погодилися з тим, що західні країни та організації діють досить рішуче.

Думка латвійського суспільства щодо участі Заходу у війні не змінилася – його підтримали б 20% респондентів. 49% латвійців виступають проти участі Заходу у війні.

Інформації, що надається російською владою та ЗМІ про війну в Україні, у Латвії довіряють лише 4% респондентів, а 80% опитаних вважають її недостовірною.

68% респондентів під час опитування повідомили, що надавали матеріальну чи моральну підтримку Україні та українським біженцям.

Опитування проводилося 9-19 грудня минулого року центром ринкових та соціальних досліджень Latvijas Fakti. Усього було опитано 1057 постійних жителів Латвії віком 18-74 років.

 

Наші інтереси: 

Цікаво, що в радянський час Латвія була найбільше серед країн Балтії «набита» так званим російськомовним населенням. Достатньо сказати що в столиці Латвії – Ризі – латиші становили від сили 40% мешканців. Сьогодні «російськомовне населення» становить 24,22% населення Латвії, з них 2/3 є громадянами Латвії, а 1/3 є або російськими громадянами, або власниками «паспортів негромадянина». Тобто виходить, що Путіна та його війну проти України підтримує тільки 1/6 російськомовних мешканців Латвії. Тобто навіть половина «російськомовних» негромадян Латвії не підтримують цю війну - або нейтральні, або відверто на боці України.

Країни Балтії – друзі України й майбутні члени Міжмор’я

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи