Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Безготівкове суспільство – не за горами

Найбільш “безготівкова” країна світу – Швеція – у найближчі десять років стане першим на планеті все-електронним безготівковим суспільством. Гроші як такі, у фізичному вигляді, дедалі менше використовуються у щоденному житті.

Дані Центрального банку Швеції свідчать про те, що використання грошових знаків у країні значним чином скоротилося за останні кілька років: з 2009 до 2014-го загальна сума банківських білетів, які перебували в обігу, зменшилася з 11,3 мільярда до 8,5 мільярда євро.

Ніклас Арвідссон, доцент Королівського технологічного інституту в Стокгольмі:

Я неодноразово говорив раніше, що до 2030 року Швеція стане, по суті, безготівковою країною. Це означає, що грошові знаки не відіграватимуть більше жодної реальної ролі у суспільстві. Втім, події останніх двох років дають змогу стверджувати, що це відбудеться значно раніше (десь за десять років або й швидше)”, – зазначає він.

Платежі за допомогою мобільного зв‘язку, смарт-додатків та кредитних карт стали настільки тотальним явищем, що дедалі більше комерційних служб та магазинів взагалі припинили приймати готівку, як ось ця крамниця з матрасами у центрі Стокгольма. Немає грошей у касі – немає й ризику бути пограбованими, кажуть вони.

 

 

Єдиний клопіт: чи зможуть місцеві пенсіонери (які, між іншим, становлять майже два мільйони з-поміж 10-мільйонного населення країни) впоратись із цією радикальною зміною.

Поза будь-яким сумнівом, відбувається цифрова революція платежів. Хоч не можна однозначно стверджувати, що геть усі в захопленні від цього: дехто побоюється можливості тотального стеження під час здійснення операцій. А є й такі, які й надалі віддають перевагу все тій самій старій пісні…

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Безготівка свого часу була в Ісландії. І що з цього сталося?
Читайте про банківську кризу 2008 року
До речі, це сталося через введення електронних грошей.
Правда, Ісландія дуже оригінально вийшла з цієї кризи.

Коментарі

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

При повністю безготівковій економіці стане нереально приховувати свої доходи. Тому Україні таке не "грозить".

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Готівка потрібна - приємно інколи потримати в руці щось гарне, такі собі сувеніри. У нас будуть "гали" і "бори" - готівкові і безготівкові.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Анатолій Данчук.
0
Ще не підтримано

Електроні валюти які вже використовуються в світі: MCpay, Skrill, AliPay, Visa, LiqPay, Neteller, Payeer, PayPal, Payza, Perfect Money, WalletOne, Z-Payment, Webmoney, Qiwi
Криптовалюти: Bitcoin, Litecoin, …
Українці все частіше починають використовувати електронні валюти (MCpay, Perfect Money, LiqPay) та криптовалюти зкрема. В Приваті є котирування Bitcoin в системі Приват 24

Анатолій

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Клята платіжка Ківі мені позакривала всі 3 мої гаманці у тому числі й один на якому було кілька москальських рублів. Тому ліпше триматися подалі від москальських електронних гаманців, у тому числі і навіть немоскальських позаяк і вони також мають свої факи, хоча це стосується тих хто займається дрібними грошовими переводами.. а ті хто займаються великими переводами то там якось трішки легше із онлайн обмінниками... Та все одно варто по максимум ігнорити москальські електронні гаманці..

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Цитата:
А є й такі, які й надалі віддають перевагу все тій самій старій пісні…

Це про ABBA Money Money Money...
...чи про індійський танець "Мані"...
...чи про Мани, мани (Пригоди капітана Врунгеля)...
...чи про Пісня про хлопчика Боббі, який любив ... гроші"

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Все Випадково.
0
Ще не підтримано

Безготівка свого часу була в Ісландії. І що з цього сталося?
Читайте про банківську кризу 2008 року
До речі, це сталося через введення електронних грошей.
Правда, Ісландія дуже оригінально вийшла з цієї кризи.