Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Атрибути новорічної атмосфери

Новий рік, як святкуємо і звідки весь цей вінігрет?..

Ялинкові прикраси

Без неї Нового року просто не існує. Пишна зеленава красуня, що приносить свято в кожен дім. Але й вона (як будь-яка особа жіночого роду) любить прикраси. Барвисті вогники, різноманітні фігурки, пам'ятні дрібнички, - усі ці деталі роблять наші ялинки неповторними й особливими. Але кому ж маємо бути вдячними за їх створення? 

Ініціатор руху Реформації  МАРТІН ЛЮТЕР  був першим, хто вигадав запалювати свічки на різдвяній ялинці. Він настільки надихнувся блиском зірок, що сяяли поміж ялинок, що вирішив поділитися цим враженням зі своєю сім'єю. Аби передати близьким власні почуття Мартін Лютер поставив ялинку в головній кімнаті й, закріпивши на ній свічки, запалив їх. Пізніше замість свічок почали використовуватися гірлянди.

Що стосується канонічних прикрас - кульок на ялинку, то вони були вперше виготовлені 1848 року в м. Лауша, Тюрингія. Кульки були скляними, усередині вкриті свинцем, а зовні - блискітками. На жаль, точні імена винахідників цього дива невідомі, однак, мимоволі пам'ять про них є в серці кожного з нас.

Олів'є

Про цю страву ходять легенди. Вона - як індичка на День подяки для американців, - невід'ємний атрибут Нового року для країн пострадянського простору (чи не єдина позитивна деталь, що нас поєднує). Історія цієї страви сягає 60-х років ХІХ століття. Шеф-кухар ЛЮСЬЄН ОЛІВ'Є тримав власний ресторан французької кухні "Ермітаж" у Москві. Попри те, що інгредієнти були доволі простими й відомими, жодному з інших майстрів кухарської справи не вдавалося повторити незвичайний смак закуски. Сам Люсьєн тримав його в суворій таємниці.

Найперша відома публікація рецепту страви датується 1894 роком. Стверджують, що початковий рецепт олів'є був таким: 2 рябчики, яловичий язик, четверть фунта чорної ікри, півфунта свіжого салату, 25 штук відварних раків, півбанки пікулів, півбанки сої-кабуль, два свіжих огірки, четверть фунта каперсів, 5 яєць зварених вкруту. Для соусу: майонез провансаль приготований на французькому оцті з 2 яєць і 1 фунта прованської (оливкової) олії.

За радянських часів, як бачимо, більшість продуктів було замінено на більш дешеві. Однак салат і досі лишається хітовою стравою новорічних столів. Гадаємо, старий Люсьєн Олів'є пишався б собою.

Сніговик

 Прийнято вважати, що винахідником снігової баби був лицар ДЖОВАННІ БЕРНАРДОНІ, він же Франциск Асизький. Відповідно до житія Святого під час боротьби з бісами, що хотіли його звабити, він почав ліпити снігові баби й називати їх своїми дружиною й дітьми. Окрім того, снігові баби з мітлами символізували охоронців людських осель від злих духів у Європі, а на Русі вони вважилися духами зими. 

Свій канонічний вигляд (тіло з трьох куль, відро на голові) снігові баби отримали лише в ХІХ столітті. У той же час вони й стали символом зимових свят, до цього людиноподібні фігури зі снігу навряд чи здалися б нам доброзичливими.

Мандарини

Запашні, із пікантною кислинкою, яскраві, із кісточками й без них, маленькі й великі, - ми часом не можемо стриматися і їмо їх кілограмами, ми змагаємося в тому, хто ліпше їх почистить. Чарівне слово "мандарини" одразу ж навіює передчуття Нового року. Ходять легенди, що ця помаранчева насолода стала нам доступною завдяки неаполітанцю МІШЕЛЮ ТЕНОРУ. Мовляв, 1840 року видатний ботанік завіз перше мандаринове дерево до Італії. Шанувальники соковитого фрукту також подейкують, що він був завезений до Європи лише на початку ХІХ століття спеціально для Наполеона. Так чи інакше, а якась хороша людина й справді подарувала нам цей екзотичний атрибут новорічного святкування, і ми всі їй дуже вдячні, правда ж?

Пісня  Let it snow

 Легендарний англомовний трек, що його ви не раз наспівували собі про себе під час новорічних приготувань. Пісню було написано 1945 року в дуже спекотний липневий(!) день поетом СЕММІ КАНОМ та композитором ЖУЛЕМ СТАЙНОМ. За роки існування вомпозицію було переспівали не менше ніж 20 різних співаків! Першим її виконав Вон Монро. Однак найпопулярнішими лишаються версії Френка Сінатри й Діна Мартіна. Уже закортіла переслухати? Швидше дочитуйте й натискайте на посилання! 

Пісня Let it snow

ФІЛЬМ "САМ УДОМА" ("HOME ALONE")

 Про цей шедевр кінематографу кажуть: "Покажіть мені людину, яка не бачила "Сам удома", і я покажу вам єдинорога!". Ми знаємо, як ви любите історію малого халамидника ' двох злочинців-невдах, то впевнені, що вам теж цікаво, хто ж стоїть за створенням цієї кінокартини. Ім'я цього чарівника ДЖОН Г'ЮЗ! Саме він написав сценарії до всіх фільмів серії "Сам удома", а також був його продюсером.

До речі, славнозвісне творіння Г'юха з моменту свого випуску (1990 рік!) стало найбільш касовою комедією й лишалося нею аж до 2011 року, коли світ побачила друга частина "Похмілля". 

ШАМПАНСЬКЕ 

Дещо колючий, але надзвичайно приємний смак цього напою - невід'ємна частина зустрічі Нового року. Дзвін бокалів, небезпечне відкриття збовтаної пляшки, хмільна пінка, - те, за що ми його любимо. Творцями атмосферного напою були члени сім'ї КЛІКО. 1772 року Філіп Кліко-Муірон заснував підприємство, що пізніше стало відоме як виноробний дім вдови Кліко. Його син, Франц Кліко, одружився на Барбі-Ніколь Понсарден, якій після своєї смерті й передав керівництво виноробнею. Саме цьому підприємству належить оригінальна технологія приготування шампанського. Їхня продукція отримала визнання дворів європейських монархів. І нехай знавці алкогольного мистецтва розповідають, що наше шампанське - насправді приземлене "ігристе вино", тим не менше, цей напій назавжди лишиться однією зі складових новорічної атмосфери.

P.S.: не забудьте, що надмірне споживання алкоголю шкодить Вашому здоров'ю!

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи