Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"АТО свої завдання виконала. Час переходити до іншого формату дій", – Турчинов

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Секретар РНБО України Олександр Турчинов вважає, що в Україні потрібно завершити антитерористичну операцію і перейти до нового формату захисту країни від гібридної війни з РФ.

Для боротьби з гібридною агресією не підходять методи ХХ століття.  Про це він розповів в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"Військові дії тривають на сході нашої країни вже три роки і переросли як по тривалості, так і за масштабами формат АТО. У той же час потрібно відзначити, що антитерористична операція виконала дуже багато важливих завдань. Саме в межах АТО ми зупинили агресора, змогли провести президентські, парламентські та місцеві вибори, а також звільнили значну частину окупованій території України... В той же час, прийшов час перейти до нового формату захисту країни", - заявив секретар РНБО.

За його словами, чинне українське законодавство передбачає два основних випадки, при яких дозволено бойове застосування ЗСУ - це війна і антитерористична операція.

"Незважаючи на поширену думку, згідно нашого законодавства, введення військового положення передбачає лише наявність особливого правового режиму в країні, або в окремих регіонах, і не надає автоматичного права на використання ЗСУ та інших військових формувань", - пояснив секретар РНБО.

Турчинов додав, що законодавство формувалося на основі уявлень ХХ століття про класичну війну і не враховує реалій сучасної гібридної агресії, яку веде Росія проти України.

У зв'язку з цим, за його словами, настав час визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну від гібридних методів війни, застосовуються Росією проти нас.

"Прийшов час не просто визнати окупованими деякі регіони Донецької і Луганської областей, але чітко, на законодавчому рівні визначити засади державної політики щодо їх звільнення. Необхідна ефективна технологія захисту країни, а для цього потрібно законодавчо надати президенту право застосовувати ЗСУ та інші військові формування проти гібридної агресії з боку РФ", - підкреслив секретар РНБО.

Він також зазначив, що потрібно створити постійно діючий в зоні протистояння Оперативний штаб з широкими повноваженнями, для комплексного управління ЗСУ, усіма силовими структурами, а також військово-цивільними адміністраціями.

При цьому секретар РНБО підкреслив, що такий підхід лише посилить фундамент Мінських угод, оскільки їх реалізація неможлива без вирішення питань безпеки і без звільнення окупованій українській території.

"Це дуже серйозне питання, яке потребує обговорення в професійному експертному середовищі. Уточнений законопроект "Про відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької і Луганської областей" буде представлений президенту, після чого, сподіваюся, він оперативно буде внесений у Верховну Раду", - сказав він.

Нагадаємо, 14 квітня 2014 року виконуючий тоді обов'язки президента України Олександр Турчинов підписав указ № 405/2014 про початок антитерористичної операції.

Наші інтереси: 

Настав час визначити новий формат, який дозволить ефективно захистити Україну

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи