Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Археологічна знахідка в Meгіддо може бути ранньохрестиянським храмом ІІІ століття

Світ:

Ізраїльські археологи відкрили залишки мозаїки, кераміки та інших рештків хрестиянської споруди Римської доби на території в'язниці суворого режиму. Вони говорять, що це місце могло бути найстарішим громадським місцем поклоніння хрестиян, яке коли-небудь було знайдено в Ізраїлі і, можливо, було одним з найраніших в світі.

Мозаїчна підлога будівлі, похованої під камінням, піском і асфальтом, була виявлена 30 жовтня 2005 року ізраїльським в’язнем, який працював для ізраїльського відомства у справах старожитностей. Вони копали більше року для того, щоб нічого, що має історичну цінність, не пропустити під час відновлюваного проекту. Представниця цього відомства Ярдена Александре на прес-конференції назвала це відкриття “одним з найважливіших знахідок для історії раннього хрестиянства”.

Оцінюючи вік розбитої кераміки, виявленої на підлозі, відмінний мозаїчний стиль, написи, що цитують Ісуса, і очевидний передвізантійський вигляд споруди, державні археологи повідомили, що ця споруда, ймовірно, була громадським місцем поклоніння хрестиян, що датується серединою ІІІ або початком ІV сторіччя. Якщо це так, то знахідка приєднається до подібних хрестиянських місць зібрань, що є Сирії, як один з найстаріших такого роду.

У той час, наприкінці часу Римської Імперії, хрестиянство було забороненою релігією, яку практикували в Святій Землі в таємних каплицях приватних будинків. Археологи, що були задіяні в розкопках, неохоче описували залишки знахідки як церкву, тому що цей термін того часу не використовувався.

Але вони казали, що іменні написи, присвячені людям громади, мозаїки риби і конкретна згадка "Бога Ісуса Хреста" були підставою, щоб казати, що це була громадська будівля, яка використовувалася для хрестиянського поклоніння – про такі споруди археологи читали в історичних текстах, але ніколи не відкривали.

"Найголовнішим є те, що це найстаріша хрестиянська будівля, яку ми знайшли в археологічній формі", повідомив Йотам Теппер, археолог, що відповідає за розкопки. “Проблема в тому, що ми не мали церков у той час."

Декілька археологів, що не були залучені до проекту, сказали, що висновки поки що можуть бути передчасними, бо тільки 10 відсотків території було розкопано. Працівникам доведеться ще підняти датований напис або інше свідоцтво, яке твердо встановлює рік побудови споруди. Зеєв Вайс – професор археології Єврейського університету Єрусалима, який керує найбільшими розкопками тут, в Галілеї, сказав: “Немає жодного питання в тому, що те, що вони знайшли, пов’язано з хрестиянством. Єдине питання стосується вигляду будівлі, її використання і дати”. "На мій погляд, вони в дійсності не знають, що вони мають", - сказав Вайс, який проте назвав відкриття “дуже цікавим”. "Ймовірно, тому вони і вагаються, щоб назвати це церквою."

На оточеній кипарисом рівнині Meгіддо, що була біблейським місцезнаходженням Битви Армагеддон, протягом І сторіччя процвітало село. На полях, які тягнулися на Північний Схід у напрямі до Назарета, як брудна пляма на білій глазурі віддалених гір, римські солдати зробили свій табір і почали збільшувати сільське населення. До четвертого сторіччя там було вже немале місто, відоме як Максиміанополіс.

Перед тим, як Римський Імператор Костянтин легалізував хрестиянство в 313 році, хрестияни переслідувалися тут зі спорадичними хвилями насильства. Але археологи кажуть, що друга половина третього сторіччя, коли, можливо, був зведений цей храм, був відносно сприятливим для того, щоб стати хрестиянином. Візантійський період, який послідував за легалізацією хрестиянства, став бумом будівництва церков.

Ізраїльська армія побудувала в'язницю Мегіддо в 1982 і зараз там утримуються в умовах суворого режиму 1200 палестинських в'язнів. Ізраїльські увязнені – єдині, кому дозволено працювати усередині – почали з огляду місця, де була знайдена мозаїчна підлога. Через два дня після відкриття знахідки планувалося очищення місця для встановлення захистної споруди проти дощу протягом зимових місяців, що по розміру близьке до розміру тенісного корту. Крихкі мозаїки покривають приблизно половину його території.

Teппер сказав, що будівля не є базилічної форми, що характеризується колонадами вздовж центральної частини, яка закінчуються вигнутою апсидою. А простий дизайн храму свідчить про те, що він передував легалізації хрестиянства.

Найстаріша точно датована церква в Ізраїлі знаходиться в Рамле, де написи говорять, що вона була побудована в 376 році. Але деякі археологи вважають, що церква Храму Господнього в Єрусалимі, яка позначає те місце, де Ісус був розп’ятий і похований, була побудована в 330 році матір’ю Костянтина. Ця церква могла передувати тій на декілька десятиліть.

Основу колони видно серед низьких руїн однієї стіни. Археологи говорять, що вона обрамлена аркою над підлогою, для підтримання кам'яного даху, і це вказує на те, що будівля була, ймовірно, серед найвеличніших в тій місцевості. Лабіринт мозаїчної підлоги також свідчить, що ця споруда була більше, ніж приватний будинок, як кажуть археологи, хоча дехто з багатих мешканців цього регіону і міг мати такий дизайн розкішного будинку.

"Вони говорять, що це не базиліка, але не говорять, що це", - каже Вайс, професор археології. "Вони ще не завершили розкопки, так що це могло бути двором або внутрішньою частиною кімнати більшої будівлі.".

Теппер сказав, що найголовніше свідоцтво - це написи, знайдені в мозаїках. По краю найбільшої мозаїки, що зображує в центрі ранній християнський символ двох риб, напис стародавньою грецькою мовою, і якщо грубо перекласти, то можна прочитати: "Гайанос, також названий Порфирієм, центуріон, наш брат, знайшов честь власними грошима зробити цю мозаїку. Броуті здійснив цю роботу."

Теппер сказав, що напис стосується Римського офіцера – багато офіцерів були ранніми новонаверненими до хрестиянства і дехто фінансував будівництво споруди. Напис на другій мозаїці, що ближче до основи п'єдесталу, використання якого археологи не визначили, згадує імена чотирьох жінок громади.

Теппер сказав, що третій напис є самим цінним з археологічної точки зору: "Пожертвувала Акетос боголюбива цей стіл Богу Ісусу Хресту на пам’ять". Стіл, можливо, був вівтарем або місцем, де місцеві хрестияни збирались для трапези у Святі дні, згадуючи Таємну Вечерю. Теппер сказав, що серед кераміки, знайденої на підлозі, був винний глек і кухонний горщик. Але Вайс та інші археологи кажуть, що можливо і таке, що підлога, на якій знайдена давня кераміка, могла бути побудована не так давно. Він сказав, що для кращого визначення часу, розкопки треба проводити під мозаїками, щоб довідатися, що є там.

Вивчення місця і порівняння його з іншими ранніми хрестиянськими знахідками почне делегація італійських науковців. Тим часом, Теппер і його команда планують дослідити імена на написах для свідоцтва про те, коли могли жити згадані особи.

Тепер ізраїльським археологам і тюремним посадовцям треба визначитися, що робити з місцем, яке є дуже небажаним для туристів. Можна викопати місце і перемістити його на іншу території, що дуже дорого, або відокремити його від решти частини в'язниці і зробити його у вигляді маленького музею. “Це дуже важливе місце, - каже Офер Лефлер, представник израїльської тюремної служби, - важливе для Ізраїля і для решти світу”.


Джерело: Washington Post


Переклад з англійської Олени Каганець

--------------------------------
В тему:

У Галілеї неподалік міста Мегідо віднайшли арійський хрестиянський храм

Текст книги І. Каганця «ПШЕНИЦЯ БЕЗ КУКОЛЮ. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень»

Добра Новина для Четвертого Переходу

Євангеліє наполовину сфальсифіковане?

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи