Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 12

Апостоли Ісуса: галілеяни чи юдеї? (+аудіо)

Спецтема:

Згідно з Євангелієм і церковною традицією, юдеєм був лише апостол Юда, що походив з юдейського поселення Каріот. Решта 11 апостолів були галами-галілеянами, мали арійські імена й походили з галілейських міст.

Аудіоверсія статті: Апостоли Ісуса: галілеяни чи іудеї?

Почнемо з того, що галілеяни та юдеї були цілком окремими народами. Вони належали до різних рас — перші були арійцями, другі — семітами. Слово «Гальлея» — це інше прочитання слова «Галлія». А галілеяни — це ті ж самі гали, яких ще називають кельтами. Гали походять з України — стверджує авторитетний «Біблійний довідник» Генрі Геллея. Це ж саме говорять науковці. Мала Азія, там де зараз Туреччина, в давнину була населена галлами, тому одна її частина навіть називалася Східною Галлією.

Євангеліє розповідає, що галілеяни були завзятими рибалками та хліборобами, масово розводили свиней. Мабуть, любили сало з хлібом. Займалися бджолярством, вирощували льон. З юдеями в них були напружені стосунки, зокрема й через те, що семіти вважають свиню нечистою твариною. Змішані шлюби між ними були заборонені. Під час воєнного походу на Галілею в 2 ст. до н. е. одного з маккавейських князів, всіх тамтешніх юдеїв довелося переселити в Юдею. Якби цього не зробили, то галілеяни їх би потім просто вирізали — в покарання за воєнні злочини їхніх одноплемінників. У 26 році юдеям було категорично заборонено поселятися в Тиверіаді — новій столиці Галілеї. Державною мовою Галілеї була гелленська (давньогрецька). Цією мовою також карбували написи на галілейських монетах, нею писали юридичні документи.

Галілеяни й юдеї радикально відрізнялися звичаями та світоглядом. Благодатна земля Галілеї з її Галілейським морем і Ярданом («ярою водою») разюче відрізнялась від суворої напівпустельної Юдеї з її Мертвим морем. Ці країни не мали навіть спільного кордону — між ними була Самарія. Самаряни та юдеї також ворогували протягом століть. В євангельські часи Юдеєю правив римський намісник Понтій Пилат, а Галілеєю — Герод Антипа.

Всі апостоли, за винятком Юди, були з Галілеї. Петро й Андрій були рибалками в Капернаумі, а походили з сусіднього міста Витсайда. Яків та Іван, двоюрідні брати Ісуса, сини Заведея і Саломії (рідної сестри Діви Марії) також були рибалками з Капернауму. До речі, Заведій («заспівувач», «заводіяка», «задерій») — це поширене українське прізвище. Симон Кананій походив з Кані Галілейської. Українське слово «каня», або «канюк» позначає рід яструбів (порівняйте з нашими «пташиними топонімами» Сокіл, Орел, Курськ, Лебедин). Схоже, що Діва Марія була родичкою цього Симона, бо керувала на його весіллі. Саме там на прохання матері Ісус здійснив своє перше чудо — перетворив воду на вино. З Кані походив і Натанаїл, син Толомея (Птолемея). Матвій був збирачем податків на митниці в Капернаумі. Филип також походив з Витсайди. Немає жодних підстав сумніватися, що Яків Алфеїв, Хома і Тадей також були галілеянами. Всі апостоли мали арійські імена. Юдеєм був лише Юда Іскаріот. Ось як про нього пише «Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона»: «Він був єдиним юдеєм серед апостолів, які всі були галілеянами, і виправдав собою давнє прислів’я "галілеянин любить честь, а юдей — гроші"».

Ісус, Діва Марія і всі їхні родичі також були галілеянами. Дім святого Йосипа був у Назареті. Цей топонім означає «спостережний пункт», «місце щоб назирати». Справді, з околиці цього міста відкривається широка панорама Галілеї. Згідно з церковним переданням, матір Ісуса походила з міста Сепфоріс, яке до 25 року н. е. було столицею Галілеї. Воно розташовувалось на відстані 5 км від Назарета, то ж цілком природно, що Йосип одружився на дівчині з сусіднього поселення. Скоріше всього, що саме тут — в батьківській хаті — і народився Ісус. Його називали не інакше, як Галілеянином або Ісусом з Назарета. Туринська плащаниця зберегла його фотографію: Ісус був людиною європейського типу з атлетичною статурою, зростом 180 см, світлокаштановим волоссям і шляхетним виразом обличчя. Так виглядали кельти-галли-галілеяни, що були високими, русявими, білошкірими, з сильно розвиненою мускулатурою. Вони були відчутно вищими в порівнянні з юдеями. Згідно з даними археології, середній зріст тодішніх семітів Юдеї не перевищував 160 см (середній зріст нинішніх євреїв 162—165 см).

Ці та інші результати ретельних досліджень викладені в моїй книзі «Пшениця без куколю. Хрестове Євангеліє без вставок і спотворень» (2006). Численні посилання на першоджерела і детальний коментар на 568 сторінках дозволяють читачу самому все перевірити і зробити власні висновки. «Пшениця без куколю» стала переможцем інтернет-голосування «Книжка року Бі-Бі-Сі 2006». 

Остання грандіозна знахідка — це розкопаний ізраїльськими вченими у жовтні 2005 року найдавніший у світі хрестиянський храм поблизу галілейського міста Мегіддо, що в 15 км від Назарета. Його підлога щедро прикрашена трипільськими орнаментами, безкінечниками-меандрами і атакуючими (за годинниковою стрілкою) арійськими сваргами. Це сакральний символ Центру, навколо якого обертається Всесвіт. Атакуюча сварга-свастя-свастика була символом Ісуса Хреста аж до Середньовіччя. 

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.

Наші інтереси: 

Досліджуємо Добру Новину. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію цієї статті. Слухаємо!

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Як за відбитком на Туринській плащаниці встановили колір волосся Ісуса?

Цитата:
Туринська плащаниця зберегла його фотографію: Ісус був людиною європейського типу з атлетичною статурою, зростом 180 см, світлокаштановим волоссям і шляхетним виразом обличчя

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так описує Ісуса церковна традиція. Відбиток на Плащаниці цьому не суперечить.

Арсен Дубовик каже:
Як за відбитком на Туринській плащаниці встановили колір волосся Ісуса?
Цитата:<blockquote class="bb-quote-body">Туринська плащаниця зберегла його фотографію: Ісус був людиною європейського типу з атлетичною статурою, зростом 180 см, світлокаштановим волоссям і шляхетним виразом обличчя</blockquote>

Все, що робиться з власної волі, – добро!